Den Korte Avis | Danmark står midt i en værdikrise – Børsens brand næsten symbolsk!

Den Korte Avis | Danmark står midt i en værdikrise – Børsens brand næsten symbolsk!


Af Flemming Jansen

 

”Kulturarven futter af om ørerne på os”. – Sådan lød en af overskrifterne i pressen i forbindelse med den tragiske brand, hvor den 400 gamle børsbygning led alvorligt og uoprettelig skade, selv om mange kulturskatte heldigvis blev reddet ud af flammerne. Det ikoniske spir måtte imidlertid lade livet, og chokreaktionerne i forbindelse med branden i den historiske bygning på Slotsholmen var forståeligt nok mange og dybe.

 

Partiskifte kan være et demokratisk sundhedstegn

 

Som nabo til den nu ødelagte børsbygning ligger Christiansborg, som er det nationale centrum for vores folkestyre, demokrati og retsstat. Christiansborg rummer således Folketinget og er den flotte og historiske ramme omkring praktiseringen af den demokratiske samfundsmodel, som blev formet i forbindelse med vedtagelsen af Grundloven d. 5. juni 1849. Ved den lejlighed blev den nuværende folkekirkeordning indført og cementerede Danmark som et land, hvis åndelige fundament er kristendommen, mens det samtidig blev slået fast, at et folkevalgt medlem af den lovgivende forsamling ene og alene er bundet af sin personlige overbevisning. I den forbindelse kommer man til at tænke på de mange partihop, som fylder meget i disse år. Især partiet Venstre har måttet bløde i den sammenhæng, og det er af mange både i partiet selv og i pressen blevet betragtet som et demokratisk lavpunkt. Den vurdering kan man godt følge et stykke ad vejen, hvis der bag parthopperiet ligger en kynisk analyse af personlige karriéremuligheder. – Hvis der derimod er tale om et praktisk udslag af grundlovens bestemmelse om ene og alene at være bundet af sin egen personlige overbevisning, ser det helt anderledes ud. Så kan et partskifte udmærket være et demokratisk sundhedstegn helt i grundlovens ånd.

 

Ingen grund til at skose et selvstændigt tænkende menneske med en indbygget etik

 

Lad mig som eksempel tage den kendte nu tidligere V-politiker, Mads Fuglede, der har meldt sig ud af Venstre og i stedet tilsluttet sig Danmarksdemokraterne ledet af den tidligere V-minister Inger Støjberg. Han har fået mange knubbede ord med på vejen af sine tidligere partifæller. Imidlertid bør man respektere, at han er et selvstændigt tænkende menneske med en indbygget etik, der sætter grænser for, hvor meget han vil gå på kompromis med sin egen inderste overbevisning. Det er helt i Grundlovens og folkestyrets ånd. Og han er ikke bare en overfladisk partihopper, men har været loyal et meget langt stykke ad vejen. Han var i lighed med mange andre V-medlemmer og vælgere stærkt imod at gøre Mette Frederiksen til statsminister og blive en del af hendes regering. Partiet fravalgte borgerligheden til fordel for ministerposter i en ideologiløs teknokratisk midterregering. Statsministeren har bl.a. påført danske skatteydere en regning på kr. 30 mia. som følge af en ulovlig beslutning, som hun nu takket være V ikke skal stå til ansvar for. Er det et retssamfund værdigt? Så kom afskaffelsen af en kristen helligdag og vedtagelsen af koranloven. Begge dele var Mads Fuglede inderligt imod, ligesom han var imod, at Inger Støjbergs eget parti sendte hende for en rigsret, mens Mette F. slap fri. Disse holdninger deler han åbenbart med mange andre ellers trofaste Venstrefolk – herunder undertegnede selv.

 

Ikke dårlig moral at forlade et parti, der har svigtet sine grundholdninger

 

Så kom forslaget om at pålægge landbruget en CO2-afgift. Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for Mads Fuglede og mange andre. Det er ikke udtryk for dårlig moral at forlade et parti, der har svigtet sine grundholdninger. Det er tværtimod udtryk for modet til at være tro mod sin overbevisning. Det har partiet ikke været, og derfor gør det lige nu ondt i mange Venstre-hjerter. Partiet er ikke til at kende igen, og det reagerer folk naturligt nok på. Det har jeg også selv gjort, men har dog ikke meldt mig ind i noget andet parti. Venstre er i dag transformeret til at være en blålig udgave af Socialdemokratiet, der omvendt ikke længere rummer flere socialdemokrater, end der er rejer i en rejesalat. Midt imellem de to tidligere klassiske holdningspartier står det historie- og holdningsløse Moderaterne, der har det som en fisk i vandet i dette orgie af opportunisme tømt for forpligtende værdier.

 

SVM-regeringen ikke nogen pryd for det levende folkestyre

 

Er det blevet utroværdigt at kæmpe for alt, hvad man har kært? Er fundamentale grundholdninger til salg for ministerbiler? Noget tyder på, at det desværre er tilfældet. SVM-regeringen er ikke nogen pryd for det levende folkestyre, men mere et udtryk for, at Danmark står midt i en værdikrise, som Børsens brand næsten er et symbolsk udslag af. Kulturarven futter af om ørerne på os….! – Måtte landet ligesom børsbygningen blive genrejst og få sit demokratiske liv og sit åndelige fundament tilbage. Den kamp må og skal kæmpes!

 

Flemming Jansen. Fhv. borgmester i Pandrup Kommune (V) og fhv. lektor på aalborg Handelsgymnasium. Freelance journalist og debattør. Bor Østerled 5 i Pandrup. Mail: [email protected]

 





Source link