Göteborg kan komme til at mangle strøm til vinter: »Husejere er i knibe«

Göteborg kan komme til at mangle strøm til vinter: »Husejere er i knibe«


Der er risiko for akut strømmangel i Göteborg til vinter, blandt andet på grund af det grønne skifte. Det skriver SVT.

Behovet for elektricitet stiger i takt med, at store virksomheder skifter til fossilfri energi for at »afkarbonisere samfundet«, som bl.a. EU ønsker. Der er en risiko for, at det voksende behov for elektricitet vil stige hurtigere, end elnettet kan udbygges.

Sveriges energibehov kan stige med næsten en atomkraftreaktor om året i løbet af et par år – i et årti. Gøteborg og Vestsverige er nogle af de steder, der står i centrum for dette, ligesom Volvo Cars og Northvolts nye batterifabrik. Hvis der ikke gøres noget, vil der ikke være nok elektricitet i Göteborg. »Der er et hul frem til midten af 2030’erne,« siger Lars Edström, administrerende direktør for Göteborg Energi Nät, til avisen Göteborgs-Posten.

I dag er både elnettet og den regionale elproduktion utilstrækkelig til at imødekomme den efterspørgsel, der opstår, når for eksempel Volvo udvider sin virksomhed med en batterifabrik i Torslanda.

I løbet af de næste 10-12 år vurderer Göteborg Energi, at elforbruget i kommunen vil stige med omkring 600 MW. Det er lige så meget, som der bruges i hele Malmø på en kold vinterdag.

ANNONSE






»Hvis vi ikke gør noget, bliver der overbelastning i nettet, og så kan der ske det samme, som der kan ske i stikkontakten, hvis man sætter for mange apparater til. Sikringen springer, og det bliver mørkt.« Det sagde Lars Edström til SVT.

I dag produceres knap 30 procent af elektriciteten i Västra Götaland regionalt, hvilket ifølge rapporten Framtidens elförsörjning i Västra Götaland av Västra Götalandsregionen och Svenskt kraftnät skal øges til 60 procent i 2030, hvis der skal være nogen chance for at imødekomme efterspørgslen.

Det skal ske med havvindmøller, men på kort sigt også med gasturbiner og kraftvarmeværker.

Derudover skal elnettet udbygges for at kunne transportere den nye elektricitet derhen, hvor der er brug for den, men det kan tage lang tid, før et udbygget net er på plads, mener Göteborgs Energi. Derfor er der brug for andre løsninger indtil videre.

Göteborg kan opleve akut strømmangel allerede denne vinter. Det vurderer Jonas Attenius (S), der er formand for Göteborgs byråd. I et sådant scenarie vil elektriciteten blive rationeret efter en forudbestemt plan. »Villaejerne er i en prekær situation,« advarer Attenius. Samtidig er han bekymret for, at industrianlæg, som allerede er godkendt, også kan komme i fare.

Attenius frygter, at privatpersoner og husholdninger kan komme til at stå uden strøm i den nærmeste fremtid.

»Det mest akutte er, at der ikke er nok. Vi er i den situation, vi er i nu. Hvis vi får en rigtig kold vinter med højt tryk og højt forbrug, så får vi en mangelsituation allerede i vinter,« siger han til Göteborgs-Posten.

Han tilføjer, at der allerede nu er mangel på effekttoppene. Situationen har ført til, at kommunalbestyrelsen for to år siden udarbejdede en plan om at koble brugerne af elnettet. Planen beskrives som »meget konkret« og prioriteret i en bestemt rækkefølge.

I en sådan situation får hospitaler førsteprioritet, og derefter »kan husejeren forvente at miste strømmen«.

»Jeg er meget bekymret over det her, tiden er ved at løbe ud. Det behøver ikke at ske inden 2030, det er nu. Nu falder det bare fra hinanden for os. Hele industrien skriger på ny, grøn elektricitet. Det skal ske hurtigt.«

ANNONSE









Source link