Carl Emil Pettersson, svenskeren, der blev kannibalernes konge

Carl Emil Pettersson, svenskeren, der blev kannibalernes konge


Historien om den svenske sømand Carl Emil Pettersson, som i 1904 led skibbrud i Stillehavet og skyllede i land blandt kannibaler på Papua Ny Guinea, er blevet legendarisk. Et uudforsket aspekt er historien om svenskernes fantastiske evne til at integrere sig, en evne, som virkelig kan komme til nytte, når de nu skal integrere sig i deres eget land.

I 1904 led den svenske sømand Carl Emil Pettersson skibbrud i Stillehavet og skyllede i land på en fjerntliggende ø i Papua Ny Guinea – en ø, hvor de indfødte havde ry for at være kannibaler.

Kongens gunst

På øen Tabar omringede de indfødte ham, og den 29-årige Carl var godt klar over, at han risikerede at blive dræbt, men de blev nysgerrige på ham og lod ham leve – i hvert fald indtil de havde præsenteret ham for øens konge.

Carl charmerede kong Lamry, og for at holde sig i god gunst overbeviste Carl kongen om, at han kunne gøre ham rig, hvis han fik lov til at rydde land til kokosnøddeplantager. Kong Lamry var med på ideen, og Carl gik i gang med at forvandle Tabar til et kokosnøddeimperium.

Kærlighed

Med Carls iværksætterånd vendte Tabars skrantende økonomi i løbet af ingen tid. Han vandt kongens respekt og blev præsenteret for hans datter, prinsesse Singdo – og det var kærlighed ved første blik – og det var gensidigt.

Carl rejste hjem til Sverige, men kun på besøg; Tabar var blevet hans hjem. Han lærte kulturen at kende, blev venner med de indfødte og blev efterhånden en integreret del af øsamfundet.

I 1907 giftede han sig med prinsesse Singdo og bragte dermed de første skandinaviske gener til Papua Ny Guinea. De fik ni børn, hvoraf otte overlevede.

Kong Carl

Kokosplantagen blomstrede og bragte velstand. I mange år levede Carl et behageligt liv som et fremtrædende medlem af Tabar-samfundet.

Da kong Lamry døde af alderdom, valgte han sin datters mand som sin efterfølger. Kong Carl den Første af Tabar – nu fuldt ud accepteret af øboerne og et respekteret medlem af samfundet – tog rollen alvorligt og lovede at bringe endnu mere velstand til øen. Han besteg tronen og regerede Tabar med en unik blanding af europæisk og indfødt lederskab – og han holdt sit løfte om velstand.

Barselsfeber

I 1921 døde dronning Singdo Pettersson af barselsfeber. Året efter rejste Carl til Sverige for at finde en ny kone og stedmor til sine børn. Her mødte han Jessie Louisa Simpson, som han tog med til Tabar og giftede sig med i 1923.

Det år, Carl var væk fra Tabar, gik det dårligt for kokosnøddeplantagerne. Han forsøgte at vende udviklingen, men datidens økonomiske klima modarbejdede ham.

Da Carls nye kone Jessie blev syg af malaria, vendte hun hjem til Sverige for at få medicinsk behandling. Hun døde af kræft i 1935 i Stockholm og vendte aldrig tilbage til Tabar.

Omkring samme tidspunkt var kong Carls helbred også ved at svigte. Han rejste til Sydney i Australien for at få behandling, hvor han døde af et hjerteanfald i 1937, 61 år gammel.

Kronprins Fredrik

Carl overlod tronen til sin ældste søn Fredrik, som på tidspunktet for sin fars død studerede medicin i New Zealand. Da han fik nyheden om sin fars død, og at han var arving til tronen, opgav Fredrik sine studier for at tjene sit folk som konge af Tabar – men livet som konge i et udviklingsland blev trættende for Fredrik, efter at han havde tilegnet sig det moderne livs vaner i New Zealand.

Han tilbød at købe øen af Sverige, men det blev afvist, og den blev til sidst indlemmet i Australien.

Diplomat-dokumenteret

Carl Emil Petterssons arv kom til at række langt ud over Tabar. En svensk diplomat besøgte øen i 1913 for at dokumentere Carls utrolige historie. Hans billeder og historien om Carl Emil Pettersson blev populær læsning – selv om mange af detaljerne om pirater, glubske hajer osv. sandsynligvis var opdigtede eller stærkt dramatiserede. Carl var ikke den, der lod sandheden komme i vejen for en god historie.  

Historien om Carl Pettersson siges at have inspireret Astrid Lindgren, da hun skrev Pippi Langstrømpe.

Svenskerne kan kunsten at tilpasse sig

Carl Emil Petterssons historie er blevet en legendarisk fortælling om kærlighed og integration – den viser, at svenskerne kan integrere sig, hvor man mindst venter det – hvilket kan være nyttigt, når man skal integrere sig i sit eget land.

 

Læs også Pedro og Inês gribende kærlighedshistorie:

En fortelling om kjærlighet: Pedro og Inês, de kongeliges Romeo og Julie

 



Source link