Den store oversvømmelse i Brasilien bliver ved

Den store oversvømmelse i Brasilien bliver ved


Den historiske stormflodskatastrofe, der udspiller sig i Brasilien, er svær at forstå. I et område på størrelse med halvdelen af Norge er 1,4 millioner mennesker blevet ramt. Og regnen holder ikke op.

Efter en kort pause, modtager delstaten Rio Grande do Sul igen enorme mængder regn.

En koldfront med faldende temperaturer og stærke vinde fra et cyklonsystem, der har dannet sig ud for Argentinas kyst, vil gøre situationen endnu vanskeligere for de ca. 23.400 mennesker, der nu er på flugt fra oversvømmelserne.

Civilforsvaret rapporterer her til aften, at der i øjeblikket er 104 døde, over 300 sårede og 128 savnede.

Ifølge nyhedskanalen Globo er omkring 66.000 af dem, der er på flugt, indkvarteret i midlertidige modtagelsescentre.

Historien fortsætter under billedet.

En hest er strandet på taget af en gård i Canoas, Rio Grande do Sul, Brasilien. Mens Document udgiver, er civilforsvaret på vej for at redde den (Foto: Skærmbilleder fra Globo/Document)

ANNONSE


I delstatshovedstaden Porto Alegre, forventes der mere regn i løbet af de næste fire dage, end gennemsnittet for hele maj måned i perioden 1991-2020. Der forventes at falde 125 millimeter regn frem til søndag.

I de første 12 dage af maj, vil der sandsynligvis falde tre gange så meget regn i delstaten, som gennemsnittet for hele maj. Alene i den forgangne uge er der faldet 208 millimeter regn.

Mangel på drikkevand

Omkring 1,3 millioner mennesker er berørt i Porto Alegre, hvor lufthavnen stadig er lukket, og store dele af byens centrum står under vand. Rent drikkevand er den største udfordring lige nu, ud over faldende temperaturer og sygdomsudbrud, i det fugtige klima.

Vandselskabet Corsan rapporterer, at mere end en halv million af deres kunder er uden vand.

Ingen nulevende husker oversvømmelser af samme omfang. Brasilianerne taler på de sociale medier om en oversvømmelse i dette område i 1941, men den siges ikke at have været så stor.

Historien fortsætter under kortet.

Oversvømmelseskort Brasilien

Kortet viser i grove træk nogle af de områder i det sydlige Brasilien og dele af Uruguay, som er ramt af historiske oversvømmelser (Kort: Google Flood Hub)

Vandet har ødelagt områder hele vejen fra grænsen til Argentina i nordvest, til Atlanterhavskysten i sydøst. Dele af Uruguay og nabostaten Santa Catarina er også blevet ramt.

Den sydlige halvkugle går nu ind i den koldeste tid på året. Temperaturerne vil falde yderligere fra i dag, med vindstød på op til 100 km/t.

En af de floder, der er gået over sine bredder, er den over 700 kilometer lange Jaquí-flod. Højdeforskellen er lidt over 700 meter fra dens udspring inde i landet, til dens udløb i den lavvandede lagune ved Porto Alegre.

Der er erklæret national undtagelsestilstand i 417 af statens 497 byer og kommuner. Foranstaltningen gør det lettere for regeringen at overføre føderale midler til delstaten.

Tyveknægte udnytter situationen

Som sædvanlig skummer kriminelle af alle slags fløden af katastrofen. Myndighederne advarer på SOS Rio Grande do Suls hjemmeside, mod fundraising med den lokale instant payment service Pix, der cirkulerer på messaging apps, hvor falske QR-koder sender penge til ukendte modtagere.

Redningsbåde, jetski og droner bliver stjålet af kriminelle bander, mens forladte huse bliver plyndret. Videoer af bevæbnede politibetjente, der står i vand til brystet og anholder røvere, cirkulerer.

I mellemtiden benytter politikere på begge sider af spektret lejligheden til at score point, enten ved at kritisere hinanden for ikke at gøre nok for alle ofrene, eller for at udnytte katastrofen politisk på forskellige måder.

Nogle berømtheder viser “handlekraft” ved at lægge billeder op af, hvor meget de har sendt ind til indsamlingskampagner, mens andre finansierer droner, der flyver madpakker og vand ind til folk, der stadig er isoleret i vandmasserne.

Ødelægger soja afgrøder

Rio Grande do Sul er en af de største eksportører af soja i landet. Oversvømmelsen truer syv millioner tons sojabønner, en tredjedel af dette års høst, som endnu ikke er høstet, skriver Feednavigator.com.

Ifølge Verdensbanken importerede Norge 243.971 tons sojabønner fra Brasilien i 2022, primært til dyre- og laksefoder.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

ANNONSESource link