I dag er det fire år siden, Samuel Paty blev myrdet.

I dag er det fire år siden, Samuel Paty blev myrdet.


I dag, den 16. oktober, er det fire år siden, at den franske lærer Samuel Paty blev myrdet af en islamistisk terrorist efter at have vist billeder af profeten Muhammed i en lektion om ytringsfrihed.

I begyndelsen af oktober 2020 holdt historie- og geografilæreren Samuel Paty sin årlige lektion om ytringsfrihed for eleverne på Collège Bois-d’Aulne-skolen i Conflans-Sainte-Honorine, en forstad nordvest for Paris. Lektionen var baseret på de islamistiske terrorangreb, der blev udført mod Charlie Hebdos redaktion i 2015, efter at avisen havde offentliggjort tegninger af profeten Muhammed tre år tidligere.

Før lektionen advarede Paty eleverne om, at han ville vise lignende billeder, og elever, der ikke ønskede at se dem, blev bedt om at lukke øjnene eller forlade klasseværelset.

Efter timen blev Samuel Paty imidlertid meldt til politiet af sin forælder Brahim Chnina, som mente, at Paty havde tvunget sin 13-årige datter til at se billeder med krænkende og seksuelt indhold. Chnina hængte også Paty ud med navn og arbejdsplads på de sociale medier.


.
Et af de billeder, der blev vist under Patys lektion. Foto: Wikimedia Commons

Den 16. oktober kom den 18-årige Abdoullakh Abouyezidovich Anzorov til den skole, hvor Paty arbejdede. Anzorov var en tjetjensk flygtning, som var kommet til Frankrig, da han var seks år gammel. Anzorov identificerede Paty med hjælp fra elever på skolen, og da læreren forlod arbejdspladsen klokken fem om eftermiddagen, fulgte Anzorov efter og myrdede ham på Rue du Buisson Moineau uden for skolen. Efter mordet blev Samuel Paty halshugget med en 30 centimeter lang kniv. Ifølge vidner råbte Anzorov “Allahu akbar” under mordet.

Morderen filmede mordet og halshugningen og lagde det derefter ud på sin Twitter-konto @Tchetchene_270 (fransk: Chechen 270), hvor han indrømmede mordet, som han mente var hævn for, at Paty havde “fornærmet profeten” og erklæret sit eget ønske om at blive shahid (martyr).

Billedet af Patys afhuggede hoved var ledsaget af beskeden: “I Allahs navn, den mest nådige, den mest barmhjertige, til Macron, lederen af de vantro, henrettede jeg en af jeres helvedeshunde, som vovede at nedgøre Muhammed, berolige sine medmennesker, før han modtog en hård straf.

Abdoullakh Anzorov blev skudt af politiet kort efter mordet, efter at Anzorov havde forsøgt at stikke de betjente ned, som forsøgte at anholde ham.

En uge efter mordet blev syv personer sigtet. Tre af Anzorovs venner blev anklaget for medvirken til terrorhandlinger ved at hjælpe Anzorov med at skaffe et våben og køre ham til gerningsstedet. Brahim Chnina blev anklaget for at have kommunikeret via sms med Anzorov og for at have organiseret hadkampagnen mod Paty. Imam Abdelhakim Sefrioui blev arresteret efter at have udstedt en fatwa, der fordømte Paty, og efter at have optrådt i videoer, der kritiserede læreren.

To teenagere på 14 og 15 år blev anklaget for medvirken til mordet ved at tage imod en betaling på 300 euro for at hjælpe med at identificere morderen Samuel Paty. Brahim Chninas 13-årige datter blev anklaget for falsk tilståelse. Pigen havde simpelthen løjet om, hvad der var sket i Patys klasse, og fortalt sin far, at læreren havde tvunget hende til at se de billeder, som hun hævdede viste den såkaldte profet nøgen og med blottede kønsorganer.

Det kom frem under retssagen, at pigen ikke engang havde været til stede i den pågældende time, da hun var blevet bortvist fra skolen dagen før på grund af gentagne udeblivelser. Brahim Chnina vidste angiveligt, at hans datter var suspenderet fra skolen, men han valgte alligevel at starte sagen mod Samuel Paty.

I februar 2021 godkendte den franske nationalforsamling et lovforslag om at bekæmpe islamistisk ekstremisme og separatisme og om at bekæmpe rødderne til jihadistisk vold. Loven, som var et direkte resultat af mordet på Samuel Paty, gør det ulovligt at true en offentlig embedsmand for at opnå en undtagelse eller særbehandling. Loven har også udvidet myndighedernes beføjelser til at lukke religiøse steder og organisationer, som anses for at “fremme had eller vold”.

Samuel Paty var 47 år gammel.

 



Source link