Den Korte Avis | Norge frygter russisk infiltration og har  planer om et højt grænsehegn mod Rusland – I Finland er man i fuld gang med at bygge et

Den Korte Avis | Norge frygter russisk infiltration og har  planer om et højt grænsehegn mod Rusland – I Finland er man i fuld gang med at bygge et


Nu har Norge planer om at følge Finlands eksempel og bygget et højt grænsehegn mod Rusland.

 

Det skriver den norske pendant til Danmarks Radio, NRK.

 

Det er Norges justitsminister, Emilie Menger Mehl, der fremsætter planen efter at være blevet inspireret af Finland.

 

Her man i gang med at opsætte 200 kilometer hegn ved landets 1340 kilometer lange grænse til Rusland.

 

”Grænsehegnet er virkelig interessant. Ikke bare fordi det kan virke afskrækkende, men også fordi det indeholder sensorer og teknologi, som gør, at man kan opdage, hvis personer bevæger sig nær grænsen,” siger Emilie Menger Mehl og fortsætter:

 

”Det er et tiltag, som kan blive aktuelt – enten på hele eller på dele af grænsen, siger Emilie Menger Mehl til NRK.

 

Grænsen mellem Norge og Rusland er knap 200 kilometer lang.

 

Overvejer flere muligheder

Den norske justitsminister, der kommer fra det midtersøgende Senterpartiet, var i sommer på besøg i Finland.

 

Her så hun dele af det finske grænsehegn.

 

Hun oplyser, at man i øjeblikket overvejer flere muligheder.

 

”Det kan handle om øget bemanding, overvågning af grænsen og om tiltag ved Storskog-grænsen for at kunne håndtere aktiviteten,” lyder det fra Emilie Menger Mehl.

 

Får opbakning fra den lokale politidirektør

Justitsministeren bakkes op af Ellen Katrine Hætta, der er politidirektør i regionen Finnmark i det nordlige Norge.

 

”Jeg tænker, at der er nogle steder langs grænsen, hvor vi godt kunne have et hegn. Uden at jeg kan gå ind på hvilke områder,” siger hun til NRK.

 

Politidirektøren påpeger, at et hegn vil være afskrækkende for personer, som ønsker at rejse ulovligt ind i Norge eller ulovligt fra Norge til Rusland,

 

Sidste år oplyste norsk politi, at der havde været tre ulovlige krydsninger af grænsen fra Norge til Rusland siden krigen i Ukraine brød ud. Det skete i slutningen af februar 2022, hvor russiske styrker invaderede Ukraine.

 

Har i øjeblikket et mindre hegn mod Rusland

Tanken om et grænsehegn mod Rusland er dog ikke ny.

 

I 2016 byggede Norge et 200 meter langt hegn ved Storskog-grænsen mod Rusland.

 

Det skete på grund af store flygtningestrømme, der i 2015 blandt andet betød, at 5000 personer kom ind i Norge fra Rusland.

 

Det skete samtidig med, at russiske migranter pludselig dukkede op i Finland. En begivenhed, der er årsag ti, at Finland ny bygger grænsehegn.

 

Pludselig dukkede 1.000 russere op i busser og søgte asyl

I januar og februar 2016 ankom således næsten 1.000 russiske migranter til en arktisk grænsepost mellem Finland og Rusland.

 

Finske embedsmænd mener, at de russiske myndigheder dengang havde sørget for bustransport og hotelophold på deres rejse nordpå og ligeledes givet dem instruktioner om at søge asyl, når de kom over grænsen.

 

Aktionen anses i vid udstrækning for til dato at være Ruslands første og mest succesrige hybride angreb af denne type på en EU-medlemsstat til dato, selvom finske embedsmænd og politikere på det tidspunkt undlod at kalde tingene ved deres rette navn, skriver mediet Euronews.

 

Kilde til denne artikel:

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/regjeringen-vurderer-grensegjerde-mot-russland-1.17058639

 

Læs også:

https://denkorteavis.dk/2023/russerne-skal-holdes-ude-finland-har-nu-startet-opfoerelse-af-et-tre-milliarder-kroner-dyrt-graensehegn-mod-rusland/





Source link