Den Korte Avis | De iranske mullaher er nu parate til at levere droner og missiler til Putin, Moskva-Teheran aksen er voksende trussel mod Vesten

Den Korte Avis | De iranske mullaher er nu parate til at levere droner og missiler til Putin, Moskva-Teheran aksen er voksende trussel mod Vesten


Ukraine er under vedvarende hårdt pres i krigen mod Rusland. Den ukrainske offensiv i Kursk-regionen i Rusland har ikke ændret på denne kendsgerning. De russiske styrker er fortsat i offensiven i store dele af Ukraine – herunder den store Donbas-region i den østlige del af landet.

 

Samtidig er der skabt en alliance, der er særdeles fjendtligt stemt mod både Ukraine og Vesten mere generelt. Vladimir Putin har fået en afgørende partner, nemlig mullah-regimet i Iran.

 

Rusland og Iran finder sammen

Den amerikanske  general Cavoli har for nylig påpeget dette: Den russiske hær er blevet markant styrket i Ukraine i kraft af en stadigt stærkere alliance med Iran.

 

Moskva og Teheran har indgået våbenhandler til en værdi af en milliard dollars – ført og fremmest i form af iransk droneproduktion i stort omfang.

 

Iranerne er også leveringsdygtige i såkaldt ballistiske kortrækkende raketter – og det benytter det russiske militær sig af. I kraft af satellitnavigation  skal disse raketter være i stand til at ramme fjenden ret præcist på en afstand af omkring 120 km.

 

De iranske raketsystemer er langt fra på højde med avancerede systemer som det amerikanske HIMARS. Men de bidrager til at lægge øget pres på det ukrainske luftforsvar. Det samme gør nyere iranske jord-til-jord missiler.

 

Styrkelse af Ukraines luftforsvar

Som et modsvar investerer NATO nu øgede midler i at imødekomme de ihærdige krav fra Ukraine og andre om at styrke det ukrainske luftforsvar. Dette krav har fået fornyet styrke, efter at Rusland for nylig udløste sit voldsomste luftangreb på Ukraine siden den russiske invasion i 2022.

 

Mere støtte til at styrke det ukrainske luftforsvar har længe stået helt oppe på præsident Selenskyjs ønskeliste. Det skal gå hånd i hånd med en kraftig optrapning i forsyningerne med artilleriammunition.

 

Med USA i spidsen har NATO-landene og internationale partnere leveret et samlet bidrag på over 50 milliarder dollars i støtte til Ukraines sikkerhed – ifølge det anerkendte Kiel Institute for World Economy.

 

Det er store summer. Men Vesten er fortsat under kraftigt pres. Og dette pres er nu blevet væsentligt forstærket af Ruslands tættere alliancer med andre fjender af Ukraine og Vesten. Herunder altså ikke mindst de iranske mullaher.

 

Moskva-Teheran aksen

Nogle røster taler nu ligefrem om en “Moskva-Teheran akse” i international politik. En akse der i faretruende grad kan påvirke verdenspolitikken med potentielt alvorlige konsekvenser for Danmark og for Europa.

 

De iranske mullahers voksende indflydelse i Europa antager mere og mere håndgribelige og skræmmende former.

 

Iransk producerede våben – raketter, droner, artilleri – finder i stigende grad vej til Europa.  Dermed lægges et fundament for øget iransk indflydelse på forsvarspolitik og våbenproduktion.

 

Iranske militærfolk som rådgivere for russerne

En militærleder fra den ukrainske by Krywyj Rih siger til den tyske avis BILD, at han er sikker på, at iranske militærfolk fungerer som rådgivere for russerne i Ukraine.

 

Det iranske regime afviser indtil videre, at man sælger droner til Rusland og leverer rådgivning. Men den ukrainske militærmand fra Krywyh Rih, med navnet Wilkul, insisterer på, at det gør man.

 

Russerne går efter at få en indflydelse, der kan bruges til at angribe kritisk infrastruktur i Ukraine. Herunder energiforsyningen, som man fra russisk side allerede gør sig store forsøg på at ødelægge for at tvinge den ukrainske befolkning i knæ. Russerne gør stor brug af droner i den forbindelse.

 

Disse droner flyver ikke hurtigt. Men de flyver lavt og er derfor sværere for ukrainerne at opdage på radaren. Og så er de altså langt billigere end en luft-til-luft raket.

 

Men både Putin og de iranske mullaher er stærkt interesserede i, at der bliver brugt mere slagkraftige våben mod Ukraine. Og nu ser man ud til at tage et markant skridt i den retning:

 

Krigserklæring til Ukraine og Vesten

De iranske mullaher ser nu ud til at være indstillet på at levere raketter direkte til Putin i form af et antal iransk producerede missiler.

 

Det er en markant optrapning af støtten til Kreml-diktatoren. Og det er en lige så markant iransk krigserklæring til Ukraine og Vesten.

 

Moskva-Teheran aksen træder stadigt tydeligere frem. Samtidig øges spændingerne mellem Ukraine og Rusland.

 

Et vidtrækkende opgør venter forude.





Source link