Den Korte Avis | Hvad vil vi høre fra Jackson Hole om renten?

Den Korte Avis | Hvad vil vi høre fra Jackson Hole om renten?


Fredag den 22. august 2024 vil The Federal Reserve Bank of Kansas City være vært for centralbankchefer, politikere, akademikere og økonomer fra hele verden ved det årlige symposium om økonomisk politik i Jackson Hole, Wyoming.

 

Den storslåede dal i Jackson Hole ved foden af bjergmassivet Teton Range i den amerikanske delstat Wyoming forbindes i USA med utallige beretninger om begivenheder fra erobringen af det vilde vesten i USA.

 

2024-symposite, der afholdes for 47. gang, afholdes i år under overskriften “Reassessing the Effectiveness and Transmission of Monetary Policy”.

 

Federal Reserve og renten

Som altid knytter der sig særlig interesse til indlægget fra Federal Reserves formand. Jerome Powell holder sin store tale fredag.

 

I den amerikanske centralbankchefs jobbeskrivelse er der 2 afgørende succeskriterier for den pengepolitik, der skal føres i USA: beskæftigelsen skal understøttes og inflationen skal holdes nede på omkring 2 pct.

 

Det alle venter på, er Powells synspunkter på den monetære politik og især på renteniveauet. Mens centralbankfolk fra hele verden samles omkring udsigten over Teton-bjergkæden i Wyoming på fredag, ventes det, at Federal Reserve-formand Jerome Powell vil fremlægge argumenterne for og imod at begynde at sænke benchmarkrenten på centralbankens næste rentepolitiske møde, 17.-18. september.

 

Han bliver nødt til både at forsikre offentligheden om, at Fed ikke har tøvet for længe med at sænke renten (fra de nuværende 5,25 – 5,5 pct.) og dermed har bidraget for sent til at undgå en større økonomisk nedtur. Samtidig må Powell undgå at skabe så meget jubel over udsigten til pengepolitiske lempelser, at det risikerer at genoplive inflationspresset.

 

USA’s centralbank, Federal Reserve (The Fed) besluttede under det seneste rentemøde i centralbankens FOMC-udvalg den 31. juli 2024 at holde renten i ro.

 

Centralbankens ledelse ville fastholde en stram pengepolitik i en situation hvor den økonomiske aktivitet i USA er høj, arbejdsløsheden nede på godt 4 pct. og inflationen fortsat er højere end ønsket.

 

Centralbankdirektør Jerome Powell gav under pressemødet efter FOMC-mødet klart udtryk for, at centralbanken er opmærksom på de økonomiske udfordringer den fortsat høje inflation og rente skaber for almindelige amerikanske lønmodtagere:

 

” My colleagues and I are acutely aware that high inflation imposes significant hardship as it erodes purchasing power, especially for those least able to meet the higher costs of essentials like food, housing, and transportation”.

 

Mens Jerome Powell på pressemødet ikke udelukkede fremtidige rentenedsættelser, noterer de finansielle markeder, at renten i USA fortsætter på det højeste siden 2001.

 

Tal fra Bureau of Labor Statistics viser, at inflationen i USA senest lød på 3 pct. i juni, hvilket var lidt lavere end ventet af analytikere, og langt lavere, end da den nåede op på 9,1 pct. for nøjagtigt to år forinden, men fortsat over Federal Reserves målsætning på 2 pct.

 

Næste rentemøde i september

Det næste rentemøde i FOMC-udvalget finder sted den 18. september, hvor den amerikanske præsidentvalgkamp må forventes at være på sit højeste.

 

En rentenedsættelse på det tidspunkt ville være en gave til Vicepræsident Kamala Harris.

 

Biden-administrationen har kæmpet indædt for at overbevise de amerikanske vælgere om at økonomien er i toppform, mens Republikanerne og Trump har slået på, at forbrugerpriserne under Biden med omkring 20 pct. er steget langt mere end lønningerne.

 

Præsidentvalget

Det er vigtigt at Powell og centralbanken holder balancen i betragtning af, hvor følsomme investorerne har været, når de forsøger at forudse tempoet og størrelsen af de kommende nedskæringer.

 

Da arbejdsmarkedsdataene for juli blev offentliggjort, udløste det alvorlig markedsuro i begyndelsen af august, hvor S&P 500-indekset for amerikanske aktier tabte mere end 6 pct. på tre handelsdage.

 

I flere dage forudsagde mange investorer, at Fed ville lancere rentenedsættelser i september med en større bevægelse end normalt på 50 basispoint. Futures-handel afspejler stadig en vis chance for, at politikerne gør mere end de sædvanlige 25.

 

Powell har fejlet før. Han og andre politiske beslutningstagere formåede ikke at handle hurtigt nok til at dæmme op for den stigende inflation under pandemien, som de efterfølgende erkendte. Finansmarkederne forventer, at Fed-embedsmænd nu er fast besluttede på at undgå en lignende fejlbedømmelse af bekæftigelsesudviklingen og inflationspresset.

 

Powells budskab i år skal være velkalibreret. Rationalet for nedskæringer skal være stærkt nok til at tilfredsstille det politiske pres omkring Fed i dette valgår. Det kan indebære at pege på et aftagende arbejdsmarked og aftagende vækst som begrundelse for en rentesænkning.

 

Men det er også vigtigt at Jerome Powell ikke sender et for negativt budskab om de økonomiske udsigter. Det vil også kunne forårsage politisk uro om Federal Reserve, der har været kritiseret af såvel Donald Trump som Kamala Harris.





Source link