Den usynlige energikrig af Alf R. Jacobsen

Vi har ikke gjort nok, Danmark har ikke gjort nok


JD Vance understregede, at det er op til grønlænderne at afgøre deres egen skæbne. Samtidig understregede han, at både USA og Danmark har forsømt sikkerheden på øen. København åndede lettet op. Det var noget, man kunne leve med.

“Vi respekterer Grønlands selvbestemmelse, men vores argument er, at Grønland er bedre stillet under USA’s sikkerhedsparaply end under Danmarks,” sagde Vance.

Det er en venlig måde at sige, at Grønlands afstand og størrelse overstiger Danmarks kapacitet. Nu siger Danmark, at det vil forhandle om rigsfællesskabet med den nye grønlandske regering. Det vil være endnu friere end før, også til at indgå aftaler med tredjeparter.

Trump har været mere hidsig end Vance. De har spillet rollen som den onde og den gode betjent.

Presset er gået hårdt ud over København, som ikke har vidst, hvordan de skulle tage udfordringen op.

Lavpunktet i krisen mellem Danmark og USA kom i januar, da Donald Trump ikke ville udelukke brug af økonomisk eller militær magt for at vinde Grønland.

Men hvad mener Trump og Vance nu?

“Han har sagt, at han ikke mener, at militær magt er nødvendig. Præsidenten har været meget konsekvent omkring dette. Dette territorium betyder meget for USA’s sikkerhed. Det er meget sårbart lige nu,” siger Vance.

Han siger også, at han aldrig tror, det bliver nødvendigt.

Vance blev orienteret om reaktionerne i Danmark. Han sagde, at danskerne følte, at deres ofre i Helmand-provinsen ikke blev værdsat. -Ja, sagde Vance, men det er 20 år siden. Det er 80 år siden, amerikanerne faldt i Normandiet. Vi fokuserer på nutiden og dens behov”, sagde vicepræsidenten.

Danskerne forstår ikke den amerikanske revolution, som Trump repræsenterer, og det må de tage på deres egne skuldre. De har været uvillige til at bryde ud af deres liberale rede, selv når Vance taler direkte til europæerne og forstår deres krise bedre, end de gør. De europæiske ledere er fornærmede, som de var det på sikkerhedskonferencen i München.

Danske medier og politikere fortsætter med at læse Vances udtalelser negativt.

Og hvis man troede, at danskerne ville have noget goodwill på den amerikanske bankkonto på grund af deres deltagelse i Bush’ krige i 2000’erne, kan man godt tro om igen.

Det betyder ikke noget for forholdet mellem Danmark og USA nu, forklarede Vance.

“Vi ærer de danske soldaters offer. Men at anerkende vigtige samarbejder i fortiden betyder ikke, at vi ikke kan være uenige i fremtiden. Vores budskab til Danmark er enkelt: I har ikke gjort et godt stykke arbejde i forhold til Grønland. Det skal ændres,” siger Vance.

Det er hårde ord fra den amerikanske vicepræsident, og de understreger, at forholdet mellem Danmark og USA ikke er, hvad det plejer at være.

Hvorfor skulle det være “hårde” ord? Vance siger blot, at fortidens fordele ikke kan opveje nutidens behov. Man låser ikke overskuddet fast for evigt.

De danske medier beskæftiger sig med ønsketænkning. De tror aldrig på, at grønlænderne vil vælge USA frem for Danmark.

Det er selvfølgelig en illusion, og det er Det Hvide Hus formentlig godt klar over. Der er virkelig ikke noget, der tyder på, at grønlænderne ønsker at blive en del af USA. Tværtimod er mange grønlændere blevet skræmt af Trumps hårde retorik.

Hvis båndene til København løsnes, vil tiden arbejde til fordel for USA. Det er nok at se på kortet. Der er 350 miles til København. 250 miles til USA.

Danskerne er blevet ofre for deres egne misforståelser af Trumps USA. Derfor fejlfortolker de alt, hvad der bliver sagt.

Mette Frederiksen tror på mediernes karikatur af Trump. Så hun er ude på dybt vand.

“Der er ingen tvivl om, at vi står i en svær situation. En situation, der vil gå frem og tilbage, måske i lang tid. Så kommer der et besøg, så kommer der ikke et besøg, og så kommer der et nyt besøg. Eller der sker noget andet, som vi skal forholde os til den ene dag og noget andet den næste dag,” indrømmede Mette Frederiksen forleden på de sociale medier.

Danske journalister mener, at Vance havde til hensigt at skabe splittelse mellem Nuuk og København. Det er en forestilling, som afspejler danskernes mistænksomhed over for en vigtig allieret.

Der ligger reelle geopolitiske overvejelser bag Trumps træk. Det er ikke, fordi han vil undgå danskerne.

 

https://www.berlingske.dk/internationalt/vance-tordnede-mod-danmark-i-tale-men-det-kunne-have-vaeret-meget

 

 

Køb “Den usynlige energikrig. Fra Kennedy-mordet til Nord Stream-sabotagen” af Alf R. Jacobsen her!

 

Køb Hans Rustads bog om Trump her! Du kan købe e-bogen her.

 

Køb “A Conservative Manifesto” af Jordan Peterson her!

 



Source link