Trumps Grønlandsstrategi bliver stadigt tydeligere

Trumps Grønlandsstrategi bliver stadigt tydeligere


Som vicepræsident JD Vance har forklaret under sit besøg på den amerikanske militærbase i Pituffik, går strategien ud på, at Grønland skal overtales til at opsige rigsfællesskabet med Danmark, hvorefter øen skal blive en amerikansk koloni.

”Vores argument er enkelt”, siger Vance. Danmark har ikke investeret nok i Grønlands sikkerhed, ikke gjort nok for at hjælpe den grønlandske befolkning og ikke investeret i udvindingen af Grønlands rige naturressourcer.

Med det vil alt sammen ændre sig, når Grønland bliver et såkaldt ”dependent territory” og skal følge ordrer fra Washington. Der bliver selvfølgelig ikke tale om, at de 56.000 indbyggere får pladser i den amerikanske kongres (som de nu har i Folketinget) eller status som stat i unionen, men det skal de ikke bekymre sig om, for de kan være sikre på, at USA altid vil gøre, hvad der er bedst for dem. Og skulle det vise sig ikke at blive tilfældet, er der ikke meget inuitterne kan stille op, når de er underlagt amerikansk herredømme. Så længe Grønland har været forbundet med Danmark, har øens politikere kunnet køre friløb med beklagelser over danskernes ondskab. Når de først er blevet opslugt af det amerikanske imperium, er der næppe nogen, der gider høre på dem.

Trump bedriver gammeldags stormagtspolitik og prøver at udvide USA’s indflydelsessfære, men det gør de andre magter også. Så det burde ikke komme bag på nogen.

Hvis vi havde en kompetent regering i København, ville den fortælle grønlænderne om de faktiske forhold i en verden, der ikke er ”regelbaseret” eller forankret i ømme følelser for oprindelige folk, men er styret af magternes egeninteresser – som det altid har været tilfældet.

Og hvis Rigsfællesskabet havde en kompetent ledelse, ville den bestræbe sig på at slå en handel af med USA. Den kunne bl.a. indebære, at amerikanerne fik garantier mod russisk og kinesisk indflydelse og ret til at udvinde de naturressourcer, som den grønlandske regering og Danmark hverken har kunnet eller villet. Naturligvis mod et afkast til Grønland og Danmark.

Desværre tiltror jeg ikke den danske regering tilstrækkelig realitetssans til, at den overhovedet forstår udfordringen eller de muligheder, der ligger i en aftale med USA.



Source link