Lars Hedegaard og den amerikanske historiker Michael Ledeen, 2008, © Snaphanen.dk
”Vores arbejde med at lave avis bliver tungt, når verden er så hård”
Af Lars Hedegaard
Man kan af og til lære noget ved at kaste et blik på fagbladet Journalisten. Her kan man af en artikel den 7. november lære, at der findes en disciplin ved navn ”journalistisk filosofi”. Tilmed har Danmarks Medie- og Journalisthøjskole en journalistisk filosof ved navn Ejvind Hansen.
Og journalisterne har nok at filosofere over, for ifølge Journalisten har mange af dem svært ved at holde modet oppe, siden de onsdag vågnede op til nyheden om Donald Trumps valgsejr.
Deres indflydelse rakte altså ikke til at få amerikanerne på bedre tanker. Men alt er ikke tabt, idet hele 96 pct. af danskerne ifølge det tyske meningsmålingsinstitut Europa Elects ville have stemt på Kamala Harris, hvis de havde kunnet.
Dermed er Danmark det europæiske land med færrest Trump-tilhængere. Så hvad klager journalisterne over? Deres årelange oplysningsvirksomhed om amerikansk politik har været en så strålende succes, at journalister fra Nordkorea og Iran nok snart kommer på studiebesøg i København for at lære, hvordan man gør.
Trods fremgangen for den journalistiske filosofi er medarbejderne på mediet Zetland ifølge fagbladet ”gået i sort” over Kamala Harris’s nederlag.
”Vores arbejde med at lave avis bliver tungt, når verden er så hård. Når selv journalister får lyst til at slukke for verden, hvad gør man så?”, lamenterer de ulykkelige.
Der er flere muligheder. Journalisterne kan f.eks. ringe til Ejvind Hansen og udbede sig et filosofisk responsum, eller de kan overveje, om der er noget, de har misforstået.