Trump er ved at skabe et økonomisk boost med deregulering

Trump er ved at skabe et økonomisk boost med deregulering


Reglerne for, hvor meget stråling atomkraft i USA må udsende, begrænser væksten. Det vil præsident Donald Trump gøre noget ved.

Den amerikanske Nuclear Regulatory Commission (NRC) har længe erklæret følgende strenge regler for stråling fra atomkraftværker: »Så lavt som det med rimelighed er muligt.«

Dette er baseret på den antagelse, at der ikke findes noget sikkert niveau for eksponering for stråling, skriver Wall Street Journals økonomiske chefkommentator Greg Ip.

Denne antagelse, den »lineære nultærskel« eller LNT, er ikke solidt videnskabeligt underbygget. Der er ikke enighed om, at stråling ved ekstremt lave niveauer er skadelig.

Siden NRC indførte sine nye og strenge retningslinjer i 1975, er udviklingen af atomkraft i USA gået næsten helt i stå.

Et eksempel: Grand Central Station kunne ikke opfylde NRC’s strålingsstandarder. Selv naturlig stråling i omgivelserne kan overskride NRC-kravene. Energiminister Chris Wright sagde i et interview i maj:

»Hvis man sætter tærsklerne så vanvittigt lavt, gavner det ikke sikkerheden, man stopper bare byggeriet.«

Nu vil Trump og hans regering gøre noget ved problemet.

Trump-administrationen udstedte i maj en ordre, der opfordrede til en omfattende gennemgang og revision af NRC’s regler og politikker, herunder »lineær nultærskel” og »så lavt som rimeligt opnåeligt.«

NRC arrangerer et offentligt møde i næste uge for at gennemgå de sidstnævnte standarder.

Trump har et klart mål om at øge den økonomiske vækst gennem deregulering. I modsætning til skattelettelser er deregulering desuden gratis og vil sætte skub i flere sektorer i industrien.

Åbning af flere atomkraftværker vil styrke USA’s energisikkerhed, ligesom det velkendte slogan drill, baby, drill. Rigelig adgang til billig energi er en saltvandsindsprøjtning til industrien og erhvervslivet og ekstra penge i lommerne på almindelige lønmodtagere.

Mens Europa begår energimæssig selvskade på grund af klimahysteri og Angela Merkels frygt for atomkraft, rykker USA frem på alle økonomiske fronter.

Det er ikke alle regler, der skal afskaffes, f.eks. dem, der er indført for at beskytte sikkerheden, miljøet, den nationale sikkerhed og forebygge kriminalitet.

Ip nævner også diskrimination, men i USA’s woke tidsalder har regler, der er motiveret af at forhindre diskrimination, ofte ført til omvendt diskrimination.

Om omkostningerne ved en regulering står mål med fordelene, er ofte et spørgsmål om vurdering. Trump synes at mene, at det er bedre at fjerne en regulering for meget end en for lidt. Men der er selvfølgelig nogen, der har regnet på det.

Dan Goldbeck fra American Action Forum, en konservativ tænketank, har opgjort 16 Biden-regler, der er ophævet eller udvandet af Kongressen i år, hvilket sparer 3 mia. dollars i omkostninger, og yderligere fem ved Trumps egne udøvende handlinger, hvilket sparer 84 mia. dollars.

De fleste af de 84 milliarder dollars i besparelser kommer næsten udelukkende fra en revision af en regel om bekæmpelse af hvidvaskning af penge. Det reducerede omkostningerne, som bestod af timer brugt på at overholde reglerne.

Fordelene er også ofte uhåndgribelige: Hvor meget er det værd at forhindre forbrydelser eller terrorangreb? Hvad med energieffektivitet? Bør vi overveje energibesparelsernes indvirkning på udledningen af drivhusgasser og den globale opvarmning? Her er forskerne som bekendt uenige.

Cost-benefit-analyser overser dog en potentiel effekt af deregulering: stimulering eller bevarelse af aktiviteter, som ellers ikke ville eksistere, og som ikke fører til store fortjenester.

For eksempel kan en ophævelse af reglerne for metanemission føre til bevarelse af 750.000 fad om dagen med marginalt rentabel olieproduktion, vurderer Kevin Book fra analysefirmaet ClearView Energy Partners.

Men der sker ting og sager. Atomkraftværket Three Mile Island blev ramt af en ulykke i 1979, som anses for at være den mest alvorlige atomkraftulykke i USA til dato. Ulykken skete kun 12 dage efter udgivelsen af filmen The China Syndrome , hvor Jane Fonda, Michael Douglas og Jack Lemmon spillede hovedrollerne. Three Mile Island-ulykken skabte stor interesse for filmen, som handlede om en ulykke på et atomkraftværk.

Sidste år vedtog Kongressen med overvældende flertal Advance Act for at fremme atomteknologien. Three Mile Island er ved at blive genåbnet.

Demokraterne stemte også for genåbningen, fordi atomkraftværker ikke udleder CO2.

Tech-virksomheder har brug for strøm døgnet rundt til kunstig intelligens, og de foretrækker rene energikilder. Men mange steder er det svært at få adgang til landets elnet, og den ustabile strøm fra nye vind- og solprojekter gør dem uinteressante.

NRC er allerede begyndt at lempe kravene. Efter at Trump krævede faste tidsfrister for behandling af ansøgninger, fremskyndede NRC miljø- og sikkerhedsgennemgangen af en reaktor i Wyoming, som udvikles af Bill Gates-støttede TerraPower, og en lille modulær reaktor til Tennessee Valley Authority.

Men NRC vil selvfølgelig ikke gå på kompromis med sikkerheden.

»Vi er en sikkerhedsorganisation i hjertet,« siger Mike King, NRC’s fungerende administrerende direktør for operationer.

Men han tilføjer:

»NRC af i dag er ikke NRC af i går.«

 




Source link