Tragikomiske tilstande i Grønland

Tragikomiske tilstande i Grønland


Ved et morsomt sammentræf af begivenheder har Danmark netop fået et nyt rigsvåben. Danmark opgiver omsider kravet på Sverige, og de tre svenske kroner er derfor blevet fjernet. Til gengæld er der gjort rigelig plads til Grønland repræsenteret af en isbjørn med rød tunge. Den fylder nu lige så meget som de tre danske, de to sønderjyske løver og den færøske vædder. Rigsvåbenets ophavsmænd tror altså, at Rigsfællesskabet vil bestå, netop som den grønlandske regeringschef Múte Bourup Egede proklamerer, at han måske vil udskrive folkeafstemning om selvstændighed allerede i år – altså om et endegyldigt farvel til Danmark og kong Frederik.

Uanset hvad de fabler om i Nuuk, bliver de 50.000 grønlændere aldrig selvstændige. Hvis de smider Danmark på porten og opsiger Rigsfællesskabet, vil den strategisk og økonomisk vigtige ø uvægerligt komme under amerikansk herredømme – og det uanset, hvordan det formelt vil tage sig ud.

Præsident Trump har ikke lagt skjul på, at han vældig godt kunne tænke sig at overtage herredømmet over Grønland, og i dag er hans søn, Donald Trump Jr., på besøg. Men det er kun som turist. Han vil blot opleve nogle af Grønlands seværdigheder og slet ikke føre politiske forhandlinger, forlyder det. Det kan man så vælge at tro på. Hjemme i Mar-a-Lago udsteder Trump senior bombastiske proklamationer om, han vil ”gøre Grønland stort igen”.

Samtidig pibler det frem med historier om Danmarks utålelige behandling af Grønland. På amerikansk TV optræder en grønlænder iført MAGA-hat og fortæller, at han ”elsker amerikanere” og gerne vil være fri for den danske regering.

”Vi vil ikke længere lade os kolonisere af den danske regering. Vi bliver hvert år snydt. … Vi er verdens rigeste nation, og vi får ikke lov til at bruge [resurserne i undergrunden]”, meddeler han.

Den Trump-elskende inuit tror tydeligvis, at den amerikanske præsident vil undlade at snuppe det meste af overskuddet fra den grønlandske undergrund. Han tror tydeligvis også, at grønlænderne under amerikansk formynderskab vil få det lige så godt som indbyggerne i Puerto Rico, de tidligere dansk-vestindiske øer og Guam. Det kan godt være, at indbyggerne i disse amerikanske kolonier har det nogenlunde rent økonomisk, men de har intet at skulle have sagt over deres egen skæbne.

Hvis selvstyre-fortalerne får deres vilje, vil den løse og for det meste venligtsindede danske indflydelse blive erstattet af en anderledes bastant og slagkraftig amerikansk – og det vil man i Nuuk kalde selvstændighed.

Den danske regering, skriver flere, er blevet taget på sengen af den amerikanske imperialisme. Mette Frederiksen aner åbenbart ikke sine levende råd – optaget, som hun er, af at føre krig i Ukraine. Vi har derfor ikke hørt et ord om Grønland fra den danske regering.

Til gengæld betegner socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, den amerikanske interesse i Grønland som et positivt tegn, for den understreger den amerikanske administrations interesse i Arktis.”Det er så vidt positivt, al den stund at vi har et tæt samarbejde med amerikanerne i Arktis”, siger ordfører Madsen.

Det lader ikke til at være gået op for Christian Rabjerg Madsen, at når Danmark har sluppet suveræniteten over Grønland, ophører enhver amerikansk interesse i et ”tæt samarbejde” med Danmark i Arktis. Og hvad skulle vi også der?

Ud over det det skæbnesvangre danske prestige- og identitetstab, som en opløsning af Rigsfællesskabet ville indebære, bør det huskes, at Danmark har store økonomiske interesser i Grønland.

Ifølge den grønlandske selvstyrelov tilhører værdierne i undergrunden Grønland, men når de grønlandske indtægter fra minedriften har afløst behovet for Danmarks årlige bloktilskud på godt 4 milliarder kroner (plus danske udgifter til politi, kystbevogtning mv.), skal det offentlige provenu af mineraludnyttelsen deles mellem Grønland og Danmark.

Hvis Grønland efter amerikansk tilskyndelse opsiger Selvstyreloven, kan Danmark altså risikere at gå glip af enorme indtægter, som i stedet vil tilflyde USA.

Hvis vi havde en dansk regering, der gik op i andet end krig, ville Mette Frederiksen have travlt med at forberede et udspil til Trump, som tilgodeså Danmarks, Grønlands og USA’s sikkerheds- og økonomiske interesser – og Grønlands forbliven i Rigsfællesskabet.

Det er muligt, at grønlænderne foretrækker at blive en amerikansk koloni, men Mette Frederiksen burde i det mindste prøve at varetage danske interesser.



Source link