Tostatsløsningen er død og begravet

Tostatsløsningen er død og begravet


Den israelske forfatter Ari Shavit har igennem det meste af sit liv været fortaler for en fredsaftale og tostatsløsningen, men det er i hans øjne ikke længere realistisk, at man kan oprette et selvstændigt Palæstina. Hamas’ terrorangreb var sømmet i ligkisten på den i forvejen kuldsejlede fredsproces, siger han til Berlingske.

”Hamas’ terrorangreb viser, at hele fredsprocessen har været baseret på en fejlantagelse. For det udsprang fra det ene sted, hvor Israel har gjort alt det, som det internationale samfund har krævet i årtier. Vi afviklede bosættelserne og trak os tilbage til grænserne fra 1967. Der er ingen israelsk besættelse i Gaza. Men i stedet for fred får vi grusomheder og krig. Land-for-fred tankegangen er død.

Løsningen er i første omgang at besejre Hamas, en ond, fascistisk organisation med nazistiske træk. Herefter skal vi afnazificere palæstinenserne i Gaza, ligesom man gjorde med tyskerne efter krigen. Vi kan ikke have onde kræfter og våben så tæt på Israel. Området skal være totalt demilitariseret i al overskuelig fremtid.

Vi må forholde os realistisk til situationen. Hamas’ terrorangreb skulle uden tvivl torpedere den forestående fredsaftale mellem Israel og Saudi-Arabien. En fredsaftale, der reelt ville have afsluttet den israelske-arabiske konflikt. Forhåbentlig kan forhandlingerne genoptages efter krigen. Målet må være, at de arabiske lande finansierer en genopbygning af Gaza og Vestbredden, så leveforholdene for palæstinenserne kan forbedres. Men de kan ikke få en selvstændig stat i den overskuelige fremtid”.

Source link