Slut med den danske arbejdsmarkedsmodel

Slut med den danske arbejdsmarkedsmodel


Velfærdsstaten lader sig ganske enkelt ikke finansiere i det lange løb. Det er langsomt ved at gå op for selv Socialdemokratiet, som jonglerer med forskellige modeller, som i bund og grund har det til fælles at være et opgør med selve partiets fundament: indblanding i den danske model, forslag om, at flere selv skal spare op til velfærden, skattelettelser, skriver Jyllands-Posten.

”Især Socialdemokratiet har i en menneskealder bidraget til en fælles forståelse af, at velfærdsgoder er en ret. Nu er tonen ændret. Stærkt forsinket er det gået op for politikerne, at regnestykket ikke hænger sammen.

Og det er dybest set årsagen til, at regeringen med en socialdemokrat i spidsen er i gang med at føre kniven dybt og langt ind i den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv aftaler løn- og arbejdsvilkår. Først ved at love højere løn til udvalgte grupper af offentligt ansatte og nu ved at stille betingelser for, hvad der skal opfyldes for at få del i lønpuljen. Kravet om arbejde på fuld tid er en af dem.

Det ligner et nærmest desperat forsøg på at styre en udvikling, som for længst er løbet af sporet. At det er kommet dertil, kan regeringstoppen takke sig selv for. Alle var de med og havde et ansvar i de mange år, da velfærdsløfter var omdrejningspunktet for enhver valgkamp og adgangsbillet til at få regeringsmagten”.

Source link