Et forhandlings dokument, som danner grundlag for koalitions forhandlingerne mellem CDU/CSU og SPD i Tyskland, viser, at der er stor forskel på partierne i centrale spørgsmål som migration, skat, sociale ydelser, pensioner, familiepolitik, forsvar samt klima- og energipolitik.
Særlige arbejdsgrupper inden for flere områder i politikken, har udført forberedende arbejde, som har resulteret i et 162 sider langt dokument, men fra fredag vil forhandlingerne om at danne en ny regering i Tyskland, finde sted på lederniveau, ifølge Die Welt.
Afstanden er stor, og spørgsmålet er, om der er tilstrækkelig vilje til kompromis, mellem kristendemokraterne og socialdemokraterne til at nå frem til en aftale.
På migrations området har CDU-lederen, Friedrich Merz, tidligere lovet nye procedurer i asyl politikken, centre for hjemsendelse i tredjelande, og udvidet brug af hjemsendelser ved tvang, men SPD afviser dem alle.
CDU/CSU ønsker at reducere de sociale ydelser til dem, der må forlade landet, »til det forfatningsmæssigt nødvendige«. CDU/CSU insisterer også på at prioritere naturalydelser frem for kontantydelser til flygtninge.
CDU/CSU ønsker at sænke selskabsskatten fra de nuværende 30 procent med et procentpoint om året, men SPD afviser dette.
Der er heller ikke enighed om en reform af indkomstskatten. Socialdemokraterne vil hæve topskatten fra 42 til 47 procent, skattesatsen for de rige fra 45 til 49 procent, og skattesatsen på privat kapitalindkomst fra 25 til 30 procent. Formueskatten bør også genindføres. CDU/CSU afviser alt dette. Der er også uenighed om SPD’s krav om at afskaffe skattefradraget for ægtepar, mens CDU og CSU ønsker at beholde det.
Uenigheden drejer sig også om pensioner,
SPD ønsker at fastsætte pensionsniveauet »permanent til 48 procent« af gennemsnitsindkomsten. CDU/CSU ønsker ikke at forpligte sig til en procentsats.
Familiepolitik,
SPD ønsker »en landsdækkende indførelse« af gratis »skole- og børnehaveprogrammer for alle børn og unge i Tyskland«. Det afviser CDU/CSU.
Og ikke mindst klima- og energipolitik:
CDU/CSU ønsker at omgøre EU’s beslutning om at udfase nye biler med forbrændingsmotorer fra 2035. SPD vil derimod holde fast i den og »kun tillade nulemissionskøretøjer fra 2035«.
I denne sammenhæng er partierne også uenige om atomkraft:
CDU/CSU anerkender en mulig »vigtig rolle« for atomkraft. Ud over forskning i nye typer fusionsreaktorer vil CDU og CSU også se på muligheden for at tage nedlagte atomkraftværker i brug igen. SPD har forpligtet sig til at udfase atomkraft.
Der er heller ikke enighed om forsvarspolitikken. SPD afviser EU’s krav om en stigning i forsvarsudgifterne på op til 3,5 procent af BNP.
CDU/CSU ønsker at vende tilbage til den obligatoriske militærtjeneste – den blev suspenderet i 2011 og skal afskaffes. SPD går derimod ind for en »ny militærtjeneste« baseret på frivillighed.
Derudover ønsker CDU/CSU at reducere udviklingsbistanden, men det gør SPD ikke.
Merz havde et mål om at blive ministerpræsident inden påske, men det mål har han ikke længere, skriver Die Welt.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!