“Netanyahu er færdig” « Snaphanen.dk

“Netanyahu er færdig” « Snaphanen.dk


Bibi-doktrinen – Netanyahus tro på, at han kunne kontrollere Hamas – kompromitterede israelsk sikkerhed og har nu udløst en blodig krig.

Af Seymour Hersh

Fra Netanyahu is finished (log in) oversat af Steigan.no

For årtier siden brugte jeg tre år på at skrive The Samson Option (1991), en afsløring – afsløring – af amerikanske præsidenters uudtalte politik, der går tilbage til, da Dwight Eisenhower så den anden vej, da Israel begyndte processen med at bygge en atombombe. Rigtigt eller forkert for Israel, i kølvandet på Holocaust, var ikke meningen med bogen. Min pointe var, at det, Amerika gjorde, var kendt i hele den tredje verden, som det dengang blev kaldt, og vores dobbelthed gjorde vores bekymringer om atomspredning til endnu et eksempel på amerikansk hykleri. Siden da har andre foretaget langt mere omfattende undersøgelser, da nogle af de højest klassificerede israelske og amerikanske dokumenter er blevet offentlige.

Jeg valgte ikke at tage til Israel for at forske i frygt for at løbe på kant med den israelske nationale sikkerhedslovgivning. Men jeg fandt israelere bosat i udlandet, som havde arbejdet på det hemmelige projekt og var villige til at tale med mig, da jeg tilkendegav, at jeg havde oplysninger fra amerikanske efterretningsfiler. De, der arbejdede på så højt klassificeret materiale, har været loyale over for Israel, og nogle få af dem blev mine livslange venner. De har også holdt tæt kontakt med tidligere kolleger, der opholdt sig i Israel.

Dette er en beretning om sidste uges forfærdelige begivenheder i Israel, set af en veteran fra Israels nationale sikkerhedsapparat med intern viden om de seneste begivenheder.

Det vigtigste, jeg havde brug for at forstå, fortalte den israelske insider mig, er, at premierminister Benjamin Netanyahu “er færdig. Han er en omvandrende død mand. Han vil bare blive siddende, indtil skydningen stopper. . . måske endnu en måned eller to.” Han fungerede som premierminister fra 1996 til 1999 og igen som leder af det højreorienterede Likud-parti fra 2009 til 2021, og vendte tilbage til en tredje periode i slutningen af ​​2022. “Bibi var altid imod Oslo-aftalen fra 1993, ” sagde insideren, som oprindeligt gav den palæstinensiske selvstyre kontrol over både Vestbredden og Gaza-striben. Da han vendte tilbage til embedet i 2009, fortsatte insideren med at sige: “Bibi valgte at støtte Hamas” som et alternativ til det palæstinensiske selvstyre, “og gav dem penge og etablerede dem i Gaza.”

Der blev indgået en aftale med Qatar, begyndende med israelsk godkendelse til at sende hundredvis af millioner af dollars til Hamas-ledelsen. Insideren fortalte mig, at “Bibi var overbevist om, at han ville have mere kontrol over Hamas med Qatar-pengene – hvilket giver dem mulighed for lejlighedsvis at affyre raketter ind i det sydlige Israel og få adgang til job i Israel – end han ville have med palæstinenserne, de selvstyrende myndigheder. Den risiko tog han.

“Det, der skete i denne uge,” sagde insideren, “var et resultat af Bibi-doktrinen om, at man kunne skabe en Frankenstein og kontrollere den.” Angrebet fra Hamas var et direkte resultat af en beslutning, som Bibi tog imod protesten fra lokale militærledere, “om at tillade en gruppe ortodokse bosættere at fejre Sukkot på Vestbredden.” Sukkot er en årlig efterårsferie, der fejrer de jødiske forfædres rejse ind i ørkenens dyb. Det er en ugelang festival, der observeres ved at bygge en udendørs midlertidig struktur kendt som en sukkah, hvor alle kan dele den slags mad, deres forgængere spiste, og føle sig forbundet med høstsæsonen.

Anmodningen kom på et tidspunkt med ekstrem spænding over en anden hændelse på Vestbredden, hvor jødiske bosættere ifølge Associated Press6. oktober “stormede gennem en allerede opvarmet by på landet” og dræbte en 19-årig arabisk mand. Den unges død, tilføjede AP-rapporten, “markerede det seneste i en stigning i israelsk-palæstinensiske kampe, der har dræbt næsten 200 palæstinensere indtil videre i år – det højeste årlige dødstal i omkring to årtier.”

Sukkot-fejringen, der blev afholdt nær en palæstinensisk landsby kendt på hebraisk som Haware, ville have brug for ekstraordinær beskyttelse i betragtning af spændingen efter den seneste vold, og de lokale israelske militærmyndigheder, med godkendelse af Netanyahu, beordrede to af hærens tre bataljoner, hver med omkring 800 soldater, som beskyttede grænsen til Gaza, for at flytte fokus til Sukkot-festivalen.

Der vil være et militært svar, sagde insideren og bemærkede, at 360.000 reservister er blevet indkaldt. “Der foregår en stor debat om strategi. Det israelske luftvåben og flådens specialstyrker er klar til at handle, men Bibi og den militære ledelse har altid favoriseret de højteknologiske tjenester. Den regulære hær er primært blevet brugt som sikkerhedsvagter på Vestbredden. . . . Virkeligheden er, at landstyrkerne ikke er trænet til kamp. Misforstå mig ikke – der er tillid til troppernes ånd, men ikke til deres evne til at lykkes i den ‘særlige situation’, som soldaterne ville stå over for i et jordangreb” i ruinerne af den hårdt bombede Gaza By.

Reservisterne gennemgår nu styrttræning, og en beslutning om, hvad de skal gøre, kan komme i slutningen af ​​denne uge, sagde insideren. I mellemtiden inkluderer den nuværende bombning af civile mål – lejlighedsbygninger, hospitaler og moskeer – ikke længere en symbolsk civil beskyttelse. I tidligere angreb i Gaza City, sagde han, ville det israelske luftvåben ofte kaste en lille bombe på taget af et civilt anlæg for at blive ramt – det blev kaldt “et bank på taget” – som teoretisk ville advare ikke-kombattanter om at flygte fra bygningen. Det sker ikke i de nuværende døgnbomber.

Hvad angår et jordangreb, fortalte insideren mig, at der er en brutal mulighed under overvejelse, som kunne beskrives som Leningrad-tilgangen, med henvisning til den berømte tyske indsats for at udsulte byen, der nu er kendt som St. Petersborg under Anden Verdenskrig. Den nazistiske belejring varede næsten 900 dage, og dødstallet var mindst 800.000, muligvis mange flere. Det er kendt, at Hamas-ledelsen og meget af dens arbejdsstyrke “lever under jorden”, og Israels mål er at ødelægge så meget af denne arbejdsstyrke “uden at forsøge et traditionelt hus-til-hus-angreb”.

Insideren tilføjede, at nogle israelere var “ængstelige” over de indledende udtalelser fra verdensledere i Tyskland, Frankrig og England, som i et tilfælde erklærede deres fulde støtte til et øjeblikkeligt svar, men tilføjede, at det skulle ske i henhold til reglen om – lov . Præsident Biden forstærkede dette punkt i en ikke-planlagt optræden på en konference for jødiske ledere i Det Hvide Hus i onsdags ved at påpege, at han for nylig havde fortalt Netanyahu: “det er virkelig vigtigt, at Israel, med al den vrede og frustration og retfærdige… Jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare det – hvad der eksisterer er, at de opererer efter krigens regler – krigens regler. Og der er regler for krig.”

Den mulighed, der nu overvejes, fortalte den israelske insider mig, er at fortsætte isoleringen af ​​Gaza by med hensyn til strømforsyning og levering af fødevarer og andre vitale varer. “Hamas har nu kun en to- eller tre-dages forsyning af renset vand, og det, sammen med mangel på mad,” fik jeg at vide, “kan være nok til at skylle hele Hamas ud.” På et tidspunkt, sagde han, vil Israel muligvis være i stand til at forhandle løsladelse af nogle fanger – kvinder og børn – til gengæld for mad og vand.

“Den store debat i dag,” sagde han, “er, om man skal sulte Hamas ud eller dræbe så mange som 100.000 mennesker i Gaza. En israelsk antagelse er, at Hamas, som har modtaget hele 1,6 milliarder dollars fra Qatar siden 2014, ønsker at blive set som en leder, der bekymrer sig om sit folk. Han fortsatte: “Nu hvor præsident Biden siger, at de er en terrorstat, kan Hamas have grund til at ønske at blive opfattet som mindre fjendtlig, og der kan være mulighed for rolige og rationelle diskussioner om fanger – og løsladelse af nogle af sine Israelske gidsler, begyndende med kvinder og børn.” De andre fanger vil blive behandlet som krigsfanger, sagde han, og deres løsladelse kunne forhandles, som det er sket tidligere.

Men, tilføjede insideren, “jo mere vi alle ser” af Hamas’ brutalitet på tv, og “jo mere Hamas ses som en anden ISIS, tiden løber ud.”

Virkeligheden, sagde han, er, at Hamas ikke er rationel og ikke er i stand til nogen forhandlinger, og Qatar vil ikke gribe ind. Og undtagen international eller tredjepartsintervention kan der være en generel invasion på jorden med utallige dødsfald for alle sider og for alle fanger.
Beslutningen om at invadere med fuld styrke er Israels, og den er endnu ikke truffet.

‘NETANYAHU ER FÆRDIG’

Oversat til norsk for steigan.no af Kari Angelique Jaquesson.

Source link