En mand, der opkalder sine hunde efter de libertarianske økonomer Milton Friedman og Murray Rothbard, en mand, der svinger motorsaven på tv og råber “Leve friheden, for pokker!” – sådan plejer succesfulde statsledere ikke at se ud.
Alligevel har den argentinske præsident Javier Milei på blot 18 måneder skabt det, økonomihistorikeren Niall Ferguson kalder “et menneskeskabt mirakel”. Argentina, kontinentets syge mand, er blevet til et økonomisk og politisk laboratorium for anti-progressiv politik. Og eksperimentet lykkes. Og som med Trump står også Mileis kritikere tilbage som politisk korrekte fjolser, der gang på gang tager fejl.
Økonomisk revolution på rekordtid
Da Milei tiltrådte i december 2023, arvede han en økonomi i frit fald. Hyperinflationen var en heksekedel, der kogte borgernes opsparing væk med over 200 procent årligt, og i december nåede prisstigningerne 54 procent på en enkelt måned. Det er teknisk set hyperinflation. En latte i Buenos Aires steg fra 1.500 til 4.500 pesos på et år.
I dag vokser Argentinas økonomi med syv procent årligt. Den månedlige inflation er faldet – fra 200 % inflation til 13 % til 2%. Det må siges at være en nedtur – men i den rigtige retning. Fattigdommen er reduceret fra 42 til 31 procent. Budgetunderskuddet på fem procent af BNP er komplet elimineret. Som Ferguson påpeger, er dette præstationer, der “burde glæde enhver klassisk økonom og få pulsen op hos alle politiske libertarianere.”
Metoden var brutalt simpel: Først kom motorsaven, så kom nedskæringerne, til sidst kom miraklet. Milei skar antallet af ministerier fra 18 til otte. “Væk med turismeministeriet! Væk med kulturministeriet! Væk med kønsdiversitetsministeriet!” erklærede han på videoen, der lancerede hans kampagne. Milei førte motorsaven gennem det fedtede statsapparat som en skarp kniv gennem smør. Deregulering af boligmarkedet, dernæst af luftfart og lastbiltransport. Importkvoter og unødvendige certificeringer blev afskaffet.
Frontalangrebet på progressiv kultur
Men Mileis revolution handler ikke kun om økonomi.
Den repræsenterer et kompromisløst opgør med det, Milei kalder “kulturel marxisme” og “woke-ideologi”. I sin tale til World Economic Forum advarede han om, at disse ideologier havde “koloniseret verdens vigtigste institutioner”. Hans budskab var klart: Den vestlige civilisation kan ikke opnå fremskridt, før woke-ideologien fjernes fra kultur, institutioner og lovgivning.
Konkret har Milei forbudt brug af inklusivt sprog i offentlige institutioner og elimineret “kønsperspektiver” fra statslige programmer. Han lukkede Ministeriet for Kvinder, Køn og Mangfoldighed – der utroligt nok blev oprettet på et tidspunkt, hvor Argentina ikke ligefrem manglede problemer at fokusere på. Milei har også lukket antidiskriminations-institutionen INADI og sat kulturcentre med venstrefløjsforbindelser under “restrukturering”. Det statslige pressebureau Télam blev lukket som “et propagandaapparat for venstrefløjen”.
På sociale spørgsmål indtager Milei hårdnakkede konservative positioner. Han er modstander af abort. Han betragter kønsideologi som samfundstruende og har beskyldt venstrefløjen for at tillade mænd at “lade som om, de er kvinder” for at få en uretfærdig fordel i sport.
Den politiske formel
Hvordan kan en regering, der skærer fem procentpoint af budgettet, bevare den folkelige opbakning?
Forklaringen ligger i Mileis autenticitet. Hans budskab er enkelt: Jeg taler altid sandheden, uanset om folk deler mine synspunkter. Denne ærlighed resonerer i et land træt af korruption og klientelisme. Milei kalder staten for “en tyv” og beskriver den politiske klasse som parasitter. Hans motorsav blev et symbol på ønsket om at skære det oppustede statsapparat ned. Mileis modstandere savner naturligvis den gode gamle tid, hvor man kunne regne med, at priserne fordobledes hver måned.
Lektioner for Europa
Milei demonstrerer, at anti-progressiv politik ikke er dømt til nederlag. For Europas store velfærdsstater, der kæmper med stagnation og kulturelle spændinger, tilbyder den argentinske model inspiration. Ikke som en blueprint – Danmark er ikke Argentina – men som bevis på, at der findes alternativer til den progressive konsensus.
Europas udfordringer ligner delvist Argentinas: Oppustede statsapparater, kulturkampe om identitet og køn, samt økonomier hæmmet af overregulering. Selvom radikal libertarianisme ikke passer til de nordiske velfærdsstater, hverken kulturelt, politisk eller økonomisk, kunne afmålte doser af Mileis medicin – deregulering, nedskæringer og modstand mod progressiv kulturpolitik – gavne europæiske samfund.
Den skøre professor der reddede Argentina
Mileis Argentina står sammen med Viktor Orbáns Ungarn som de mest vellykkede eksempler på anti-progressiv regeringsførelse i moderne tid. Hvor andre konservative politikere har talt om kulturkamp uden at levere resultater, har Milei både talt og handlet. Nu må fremtiden vise, om den succes fortsætter.
Under alle omstændigheder udfordrer Mileis succes forestillingen om, at venstrefløjens kulturelle hegemoni er uangribelig. Den peger frem mod en vej mellem socialismens kollektivisme og neoliberalismens individualisme – en vej, der kombinerer økonomisk frihed med kulturel konservatisme.
Af Kasper Støvring, ph.d., forfatter