Krisen i dansk økonomi bliver dybere og dybere

Krisen i dansk økonomi bliver dybere og dybere


Regeringens prognose, der udkom for nylig, er 226 sider lang. Dykker man ned i rapporten, skræller embedsmandssproget væk, nærstuderer graferne, fremgår det klart, at produktiviteten led et seriøst knæk i 2023, skriver Børsen.

”Ved første øjekast ser det meget godt ud: Pengene vælter ned i statskassen, boligpriserne skal stige, dansk økonomi er stærkere end forventet. Økonomiministeriet tror dog ikke længere, at produktiviteten i store dele af erhvervslivet er genoprettet ved udgangen af 2025. Vi skal længere frem i tiden.

Virksomhederne holder på medarbejderne, selvom ordrebogen skrumper. Det trækker produktiviteten ned. Konkret aftog produktiviteten med 16 pct. i 2023 i forhold til 2022 – uden for medicinalindustrien. Et meget markant fald. Fra 2019 til 2022 er produktiviteten steget med 0,5 pct. ude for medicinalindustrien. Det er under en tredjedel af den produktivitetsvækst, Danmark havde op igennem 2010’erne.

Økonomiministeriet påpeger samtidig, at produktiviteten udvikler sig svagere herhjemme end i f.eks. Sverige, Tyskland og euroområdet”.

Source link