Korruptionen i erhvervslivet retsforfølges ikke

Korruptionen i erhvervslivet retsforfølges ikke


Økonomisk kriminalitet og korruption i dansk erhvervsliv er systemisk, men retsforfølges ikke. Berlingske skriver, at hvert år bruger svindlere fakturafabrikker til at begå ulovlig hvidvask for et stort milliardbeløb i Danmark. Politiet retsforfølger dog kun bagmændene. De mange hundrede virksomheder, der snyder i skat og moms, slipper fri, skriver Berlingske.

”I en sag, som National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har døbt Operation Greed, drev bagmændene en fakturafabrik i en kontorcontainer i Brøndby og udstedte over 5.000 fakturaer til omkring 900 forskellige selskaber. Hovedmanden i sagen, Naveed Anwar, blev straffet med syv års fængsel for at have hjulpet fakturafabrikkens kunder med at snyde i skat og moms for knap 300 millioner kroner.

I alt er 16 personer blevet idømt tilsammen 62 års fængsel i sagen, hvor der også er uddelt bøder for 875 millioner kroner. Men de omkring 900 virksomheder, som har benyttet sig af fakturafabrikken, er ganske opsigtsvækkende ikke blevet retsforfulgt af politiet. ’Forklaringen er ressourcer. For skulle de medtages, ville vi sidde med yderligere 1.000 tiltalte. Det ville vi på ingen måde kunne håndtere’, har sagens anklager, Maria Cingari, forklaret.

Politidirektør Lasse Boje, NSK, fortæller, at omfanget af hvidvasksager er så stort, at NSK ’i den grad’ må prioritere, hvem man skal forsøge at få stillet for en dommer. ’Vi kan ikke straffe dem allesammen. Det er umuligt. Vi er nødt til at se på kriminalitetshierarkiet, og vi vil allerhelst sætte ind i toppen ved bagmændene’, siger Lasse Boje”.

Source link