Efter at Akershus’ amtsborgmester Liv Gustavsen (FrP) deltog i en ramadan-ftar arrangeret af Gülen-bevægelsen, er der opstået spørgsmål om FrP’s holdning til islam og migranter.
Dokument har interviewet Jon Helgheim, politisk rådgiver for FrP, for at få en afklaring.
– Akershus fylkeskommunes viceborgmester Liv Gustavsen valgte at deltage i en ramadan-ftar. Gülen-bevægelsen stod bag invitationen, som Gustavsen takkede ja til. Dit spørgsmål er derfor, om dette nu er FrP’s nye politik over for islam i Norge?
– Som alle andre politikere modtager FrP’s repræsentanter også mange invitationer fra virksomheder, organisationer og trossamfund. Især som borgmester og viceborgmester deltager man i en række små og store arrangementer. Man møder mange søde mennesker, og disse møder er ofte lærerige. Man behøver ikke at være politisk enig med dem eller gøre andet end at møde op til arrangementerne. Hvem FrP’s borgmestre og viceborgmestre spiser middag med, siger ikke noget om vores politiske linje. Alle, der har fulgt FrP, ved, at vi går ind for en stram indvandringspolitik, som i praksis afskaffer muligheden for at få asyl i Norge, at vi siger nej til særkrav for muslimer, og at vi står fast på at bevare vores kulturarv.
– Du skrev i et svar til Fredrik Græsvig på X, at han havde fuldstændig ret om Donald Trump, og du går endnu længere ved at sige, at du tidligere tog fejl, da pressen skrev om, hvor farlig Trump var, efter at han havde stormet kongressen. Kan du uddybe lidt mere, hvad det er, der får dig til at mene det, og er det også en holdning, som FrP har? Carl I. Hagen mener trods alt ikke det samme.
– Jeg skrev ikke, at jeg tog fejl af pressen efter stormen, jeg skrev før stormen. Baggrunden for min kommentar er, at jeg før stormen havde en udtalelse om, at pressen helt sikkert tog fejl af, hvor farlig Donald Trump er. Donald Trump har gennem en række meget foruroligende handlinger og udtalelser vist, at de folk i pressen, der advarede mod dette, har fået ret. For FrP er det vigtigt at varetage norske handels- og sikkerhedspolitiske interesser i dialog med både USA og Europa.
– Efter en stor fremgang i meningsmålingerne for nylig har den seneste måling nu givet FrP et stort tilbageslag. Sommeren bliver afgørende før valget, og vi spekulerer på, hvad FrP vil lægge vægt på som sine vigtigste emner i valgkampen.
– FrP er gået meget frem i forhold til sidste folketingsvalg. Støre-regeringen har ingen nye løsninger og vil fortsætte med den samme politik, som har jaget værdiskabere ud af landet og givet svenske kriminelle fodfæste i Norge. FrP er det eneste alternativ, som vil anerkende spildet af folks skattepenge og give folk mere frihed gennem lavere skatter og afgifter, øget tryghed ved at opgradere forsvaret og opbygge politiet samt give mere omsorg ved at bruge alle de gode kræfter i sundheds- og ældreplejen og reducere sundhedskøerne.
– Mange af vores læsere føler sig usikre på FrP, fordi partiet tilsyneladende ønsker at lægge afstand til den del af befolkningen, som er nationalkonservativ. Hvad har du og FrP at sige til denne gruppe?
– Der er ikke meget, der tyder på, at folk er usikre på, hvor FrP står. FrP har en klar politik, og partiets ideologiske grundlag er klart formuleret i vores partiprogram. Der er kun få mennesker, der er meget optaget af det, du kalder ideologien, langt de fleste er optaget af politikken. FrP ønsker store stramninger i udlændingepolitikken, at skære ned på spildt bistand og unyttige klimatiltag, at bevare vores kulturarv og ønsker ikke, at autoritære ideologier eller trosretninger skal få større fodfæste i Norge. FrP er det klareste parti på disse punkter, og der er ingen grund til usikkerhed.
– J.D. Vances tale på sikkerhedskonferencen i Tyskland fik de fleste af de norske delegerede til at fryse, og de valgte ikke at klappe efter talen. Hovedpointen i talen var, at Europa ikke længere har den ytringsfrihed, som demokratier bør have. Hvad synes du om talen, og ville du have klappet af den?
– J.D. Vance havde flere rigtige pointer i sin tale, især om indvandring. Problemet er, at han og hele Trump-administrationen befinder sig i et glashus og selv udviser klare antidemokratiske træk. De anerkender ikke valgresultater, de censurerer og spreder faktuelle fejl om en række emner, så det burde starte med dem selv. Et andet problem er, at Vance sagde, at de interne problemer i Europa er en større trussel end for eksempel Rusland, og det er ikke sandt. Lige nu er Rusland den største sikkerhedsudfordring for Europa. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke også skal fokusere på at stramme op på indvandringspolitikken osv.
– Mange mennesker i Norge er nu meget bekymrede over den store indvandring af ikke-vestlige migranter til Norge. For at sige det ligeud, så er det muslimerne, som folk frygter mest. FrP går ind for religionsfrihed, men har udtrykt skepsis over for islam som en faktor i Norge. Alligevel er det nu blevet en kendsgerning. Under Eid i slutningen af marts samledes mere end 8.000 muslimer for at bede og praktisere deres religion lige ved siden af Ikea på Furuset i Oslo. Er det noget, FrP er bekendt med eller ej? Hvis det sidste er tilfældet, hvad vil partiet så gøre ved det, når det nu også går ind for religionsfrihed?
– FrP går ind for religionsfrihed og individets frihed. Det betyder også, at vi ønsker at sikre retten til ikke at blive tvunget ind i religiøse aktiviteter. FrP mener bl.a., at staten ikke skal støtte muslimske trossamfund, og vi er imod bønnekald og andre former for forstyrrende og indgribende former for religiøs praksis. FrP er også meget skeptisk over for, hvordan nogle muslimske trossamfund udøver både social kontrol og forkynder et budskab, der kan føre til ekstremisme. Vi ønsker derfor meget bedre kontrol med muslimske trossamfund, herunder hvem der kan være prædikanter, hvilken slags ekstremistiske budskaber de prædiker, og at de overholder vores vestlige værdier og demokratiske regler. Selvom vi går ind for religionsfrihed, betyder det på ingen måde, at vi ikke kan sikre, at religiøse samfund ikke bryder love og regler.