Jesus og den vantro Thomas med donorer (1613-15).

Jesus og den vantro Thomas med donorer (1613-15).


Peter Paul Rubens (1577–1640).
Olje på tre, 143 x 123 cm (midtpanelet), Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen.

Dette bildet er et epitafium, et minnebilde beregnet til å henge opp (i første omgang) i kirker, og personene gjengitt i ytterfløyene er Nicolaas Rockox og hans fru Adriana Perez.

Midtfeltets motiv er hentet fra evangeliet etter Johannes, 20, 24-29 (DNB 1930).

Men en av de tolv, Tomas, det er tvilling, var ikke sammen med dem dengang Jesus kom. De andre disipler sa da til ham: Vi har sett Herren. Men han sa til dem: Uten at jeg får se naglegapet i hans hender og stikke min finger i naglegapet og stikke min hånd i hans side, vil jeg ingenlunde tro.

Og åtte dager derefter var hans disipler atter inne, og Tomas med dem. Jesus kom mens dørene var lukket, og stod midt iblandt dem og sa: Fred være med eder! Derefter sier han til Tomas: Rekk din finger hit, og se mine hender, og rekk din hånd hit og stikk den i min side, og vær ikke vantro, men troende!

Tomas svarte og sa til ham: Min Herre og min Gud! Jesus sier til ham: Fordi du har sett mig, tror du; salige er de som ikke ser og dog tror.

ANNONSE

Source link