Mistilliden til Trumps politik, til dollaren og til de amerikanske aktier er hovedsageligt et europæisk fænomen. USA er og bliver verdens finansielle centrum. Det betyder, at dollaren uanset Trumps politik vil bevare sin globale status – også selvom den falder i værdi, og det betyder, at man som investor ikke kan komme uden om de store amerikanske aktier. De er både likvide, og virksomhederne er velindtjenende og teknologisk førende. De vil fortsætte deres dominans, skriver Jeppe Christiansen, Maj Invest, i Børsen.
”Når man studerer amerikansk økonomi, er det bedste sted at starte hos forbrugerne. Det private forbrug står for omkring 70 pct. af amerikansk bnp, og derfor er forbrugerne helt afgørende for den økonomiske udvikling. Det er udviklingen i privatforbruget, der sætter retningen for den økonomiske vækst. Og på trods af højere told og større usikkerhed lader forbrugerne sig ikke ryste. Forbruget voksede 1,8 pct. i første kvartal omregnet til årsrater, og selv mens toldkaosset har udspillet sig, er forbruget vokset. Det er tydeligt i de seneste måneders detailsalgstal.
Forbrugernes økonomi er da også solid for nu. Lønningerne stiger hurtigere end inflationen, arbejdsløsheden er lav, og formuerne er store – også på tværs af indkomstgrupper, selvom fordelingen er skæv. Det er denne økonomiske styrke, som fortsat forplanter sig i stabilt forbrug. Blandt andet på grund af forbrugerne er amerikansk økonomi en supertanker, som det er svært at slå ud af kurs.
Grundlæggende skal man som investor huske, at mange amerikanske selskaber er meget veldrevne og ligger i front, når det kommer til teknologi og evnen til at øge indtjeningen. Selvom Trumps politik påvirker dem, er de stærke nok til at udvikle sig uafhængigt af Trump. Derfor skal man ikke nødvendigvis sælge ud af de amerikanske aktier”.