Ingen olivenolie til Europas fattigrøve

Ingen olivenolie til Europas fattigrøve


Det har aldrig været dyrere at stege bøffer, give det sidste touch på din græske salat eller bage et foccacia-brød, hvis man er blandt de danskere, der holder fast i olivenolien. P.t. kan man ikke få én liter olivenolie til under 70 kr., og mange flasker står til mere end 100 kr. i flere supermarkeder. Olivenolie er steget 49 pct. sammenlignet med sidste år, hvilket gør olivenolie til den vare, der har oplevet den største prisstigning i Danmark, skriver Berlingske.

24NYT: Den 29. maj kunne Børsen oplyse, at en liter appelsinjuice koster 47 kr. i Danmark. Årsagen skulle være dårligt vejr og syge appelsintræer i Brasilien samt koldt vejr og en orkan i Florida. 24NYT kunne oplyse, at én liter appelsinjuice koster 14,25 kr. i Spanien. Altså ingen appelsinkrise i Spanien, der ligesom Danmark er et EU-land.

Den 31. maj kunne Jyllands-Posten oplyse, at én liter olivenolie koster op til mere 100 kr. i danske butikker. 24NYT har i dag kontaktet Carrefour i Spanien for at høre, hvor meget én liter olivenolie koster i deres butikker: Svaret er: Den billigste olivenolie koster 7 euro (eller 52,5 kr.) pr. liter. Den dyreste 10 euro (eller 75 kr.) pr. liter. Altså ingen olivenolie-krise i Spanien, der ligesom Danmark er et EU-land.

Prisstigningerne på fødevarer forklares i Danmark med tørker, oversvømmelser og andre former for ekstremt vejr. Men den egentlige årsag til fødevareprisernes himmelflugt i Danmark er politikernes behov for at finansiere den fallerede socialdemokratiske velfærdsstat. Da den koster kassen, skal pengene kradses ind, bl.a. via moms på fødevarer og andre afgifter. Derfor kan danskerne – Europas fattigste forbrugere – ikke nyde de samme lave fødevarepriser, som man har i de øvrige EU-lande.

Source link