Ingen appelsinjuice til Europas fattigrøve

Ingen appelsinjuice til Europas fattigrøveKorte, skarpe og – somme tider – satiriske tekster om de politiske løgne, fortielserne og hykleriet.


 

Koster en liter appelsinjuice virkelig 47 kr.? Ja, det gør den. Så hvis inflationstrætte danske børneforældre banker hovedet imod lågen til køledisken i supermarkedet og i stedet griber fat i en liter æblejuice, er der ikke noget at sige til det.

Priserne på appelsinjuice er nemlig i gang med at stige kraftigt. Ifølge Børsen er det især dårligt vejr og syge appelsintræer i Brasilien, der har sendt høsten kraftigt på skrump og de danske priser på appelsinjuice på himmelflugt. Og det kommer vel at mærke i kølvandet på, at Florida, verdens næststørste spiller på appelsinmarkedet, også blev ramt sidste år af en orkan og koldt vejr, der ødelagde mange træer.

Men sandheden er, at det er velfærdsstatens krise snarere en dårlig høst og orkaner, der gør, at en liter appelsinjuice koster 47 kr. i danske butikker.

Danskerne har nemlig indrettet samfundet med en vildt voksende offentlig sektor, og den koster kassen. Man er derfor nødt til at opkræve et stigende provenu i skatter og afgifter. Og ikke mindst moms.

Men da danskerne er lydige skaffedyr for den fallerede socialdemokratiske velfærdsstat, betaler de med glæde ved kasse 1.

I dansk optik er den sklerotiske velfærdsstat, der leverer stadig ringere service, dårligere kvalitet og faldende produktivitet, nemlig et kunstværk, som der ikke må pilles ved. Og da kunstværket skal opretholdes for enhver pris, koster 1 liter appelsinjuice 47 kr. i de danske butikker. Pengene skal jo kradses ind.

24NYT’s graverjournalister har netop helt inkognito været på indkøb i den spanske supermarkedskæde Mercadona. Her koster 1 liter appelsinjuice kun 1,90 euro svarende til 14,25 kr. Der er altså appelsinkrise i Brasilien, Florida og Danmark, men ingen krise i Spanien.

Danskerne lever i den vildfarelse, at de er stenrige. Det er jo det, politikerne og medierne bilder dem ind. Men virkeligheden er, at danskerne har en rig offentlig sektor, men når det drejer sig om privatforbrug, er de Europas fattigrøve. Så derfor må de nøjes med æblejuice.

André Rossmann

Source link