I Gazas teltlejre lægger manglen på privatliv ekstra pres på kvinderne

I Gazas teltlejre lægger manglen på privatliv ekstra pres på kvinderne


Livet i Gazastriben byder på mange vanskeligheder for den fordrevne befolkning i teltlejrene. For kvinderne forværres situationen af, at de aldrig har noget privatliv.

“Før havde vi et tag. Her findes det ikke. Her er hele vores liv blevet åbent for offentligheden. Der er ikke noget privatliv for kvinder,” siger Alaa Hamami.

Hun siger, at hun plejede kun at bære sit bønnesjal, som dækker hendes hoved og overkrop, når hun bad. Men med så mange mænd og fremmede omkring sig, som hun har nu, bærer hun det hele tiden, selv når hun sover – i tilfælde af, at der er et israelsk angreb i nærheden, og hun har brug for at flygte hurtigt.

“Vores liv foregår nu i bønnetøj, selv på markedet har vi det på. Vores værdighed er væk,” siger den unge mor til tre.

Samme tøj i ugevis
.
Siden de omfattende fjendtligheder i Gazastriben begyndte i oktober 2023, har mere end 90 procent af befolkningen i enklaven været nødt til at forlade deres hjem. Hundredtusinder bor i tætpakkede teltlejre, og mange bor i små telte sammen med slægtninge, mens fremmede kun er få skridt væk i naboteltene.

Toiletterne er ofte bare et hul i sandet omgivet af papir, der hænger i en snor, og de skal deles med dusinvis af andre. Spildevand løber ud i gaderne, og det er svært at få fat i mad og vand.

Mange må gå i det samme tøj i ugevis, da de er nødt til at efterlade deres tøj og andre ejendele, når de flygter.

Alle i lejrene søger dagligt efter mad, rent vand og brændstof, og kvinderne føler sig konstant udsatte. Samtidig nærmer vinteren sig.

Mangler hygiejnebind
Gazastriben har altid været et konservativt muslimsk samfund. De fleste kvinder bærer hovedtørklæde, når der er mænd til stede, som ikke er i den nærmeste familie. Spørgsmål om kvinders sundhed – graviditet, menstruation og prævention – er ikke noget, man ofte taler om i offentligheden.

Wafaa Nasrallah, en fordrevet mor til to, siger, at livet i lejrene gør selv de mest simple behov vanskeligere. Der er begrænset adgang til menstruationsprodukter som bind og tamponer. Mange klipper lagner eller gammelt tøj i stykker for at bruge det som bind.

Hendes badeværelse er et hul i jorden, omgivet af tæpper, der holdes oppe af pinde.

Priserne er på himmelflugt
.
Ifølge FN har mere end 690.000 kvinder og piger i Gaza brug for hygiejneprodukter i forbindelse med menstruation samt rent vand og toiletter. Hjælpearbejdere har ikke været i stand til at imødekomme efterspørgslen, da det er begrænset, hvor meget nødhjælp der overhovedet kommer ind i enklaven.

Prisen er også skudt i vejret – en pakke hygiejnebind koster 45 shekel, svarende til 136 norske kroner. Mange kvinder må derfor vælge mellem at købe hygiejnebind eller at købe mad og vand.

“Hvor vi finder stof, river vi det i stykker og bruger det,” siger Doaa Hellis, en mor til tre, som siger, at hun har ødelagt sit gamle tøj for at bruge det som hygiejnebind.

– Reel risiko
Anera, en rettighedsgruppe, der arbejder i Gaza, siger, at nogle kvinder bruger p-piller til helt at stoppe deres menstruation. Andre oplever, at deres cyklus forstyrres af den stress og det traume, det er at skulle flygte.

“De forfærdelige forhold udgør en reel risiko for kvinders sundhed,” siger Amal Seyam, direktør for Women’s Affairs Centre, som både hjælper og taler med kvinder i Gaza.

“Forestil dig, hvordan kvinder i Gaza har det, når de ikke er i stand til at kontrollere spørgsmål om hygiejne og menstruationscyklus,” siger Seyam.

Sundhedsmæssige problemer
.
Ifølge Seyam har nogle kvinder ikke skiftet tøj i 40 dage, og de hjemmelavede stofbind vil “helt sikkert” føre til hudsygdomme, infektioner og andre sundhedsproblemer.

Samtidig har centret set tilfælde af piger, der gifter sig, før de fylder 18 år, for at undslippe det kvælende miljø i familiens telt. “Krigen vil fortsætte med at forårsage en humanitær katastrofe for alle,” siger Seyam.

Og kvinderne betaler altid den højeste pris.



Source link