Facebook post fra Lars Tvede:
Når jeg læser danske medier og opslag på sociale medier, får jeg indtryk af, at verden står over for store udfordringer om ikke på en afgrund. De synspunkter kommer også fra folk, jeg normalt er ret enig med. Selvom ingen kender fremtiden med sikkerhed, ser jeg det ret anderledes.
1. AMERIKANSK VÆKST OG INFLATION
Mange forudser, at Trump-administrationens politik vil føre til lav vækst og høj inflation i USA. Finansmarkederne indpriser dog nu faldende inflation, og historisk set har toldmure typisk ikke skabt inflation i USA; snarere tværtimod. Desuden indikerer finansmarkederne forventning om accelererende vækst, hvilket også understøttes af virksomheders forventninger.
2. AMERIKANSK GÆLDSKRISE
DOGE-programmet gennemgår systematisk hele USA’s offentlige sektor. De startede med USAID og fandt en del destruktive og latterlige støtteprojekter. Derudover har de fundet sociale udbetalinger til et betydeligt antal ikke-eksisterende personer. Disse besparelser var meget små i forhold til målet om at finde måske ca. 4 milliarder dollars i årlige besparelser per dag, men nu har DOGE teamet nu bl.a. rettet fokus mod Pentagon. Forsvarsministeriet er præget af massivt bureaukrati og manglende agilitet, især i forhold til moderne krigsførelse som droneteknologi. Der er nok store penge at hente her. Derefter vil DOGE-holdet gå videre. Om de når målet på omkring 1.000 milliarder dollars i årlige besparelser, må tiden vise, men det er klart, at de arbejder på at reducere gældsætningen og skabe en mere effektiv offentlig sektor. I øvrigt en god inspiration for alle nationer, tænker jeg!
3. DEREGULERING
Enhver, der som jeg arbejder i det private erhvervsliv, ved, at offentligt bureaukrati kan være overvældende. Under den tidligere Trump-administration blev erhvervslivet lettet for ca. 100 milliarder dollars årligt i papirarbejde. Denne fordel blev fjernet under Biden, men genindføres nu. EU er tydeligvis blevet både inspireret og forskrækket over, hvordan USA flekser med musklerne og har inden for de seneste uger iværksat et projekt for at reducere bureaukratiet. Dette skulle være sket for længe siden, men signalerne fra USA har tydeligvis vækket dem.
4. FAIR TRADE
USA’s erklærede intention om toldmure er ikke at starte en global handelskrig, men land-for-land at matche de toldmure og handelshindringer, de selv møder. Om dette, som bl.a. Andreas Steno forventer, vil føre til lavere globale toldmure og færre handelshindringer, må tiden vise. Men aktiemarkederne afspejler ikke en frygt for handelskrig. Og det er en klar mulighed, at vi får en mere fri og fair handel, så vi ikke længere bygger så store handelsmæssige ubalancer op.
5. INNOVATION
Trump-administrationen er præget af nogle af verdens mest kompetente iværksættere. For eksempel er vicepræsidenten venturekapitalist, og landets ansvarlige for AI og blockchain er en dygtig iværksætter og venturekapitalist. Elon Musk er velsagtens verdens dygtigste nulevende iværksætter. Og så videre. Trump er selv erhvervsmand. Der findes mig bekendt intet fortilfælde på en statsledelse domineret af iværksættere og venturekapitalister i nyere tid.
Mange er fortørnede over, hvordan disse mennesker som sneplove pløjer sig igennem forhindringer med fuld kraft, men det er det, førende iværksættere kan og gør. Og inden man går helt i gulvet over det, skal man måske overveje, om systemet ikke netop havde brug for en voldsom renovering. En af mine yndlingstænkere, Carroll Quigley, påviste, at civilisationer typisk falder på grund af tilsanding og overinstitutionalisering. Måske er vi i gang med at forhindre dette? Bemærk i øvrigt følgende: Straks fra start har USA annonceret 300 milliarder dollars investering i AI-datacentre, og både EU og Kina reagerede straks ved at opprioritere innovation. Pludselig skal der investeres i AI, atomkraft og så videre. Timingen er næppe heller tilfældig, når Kina lige har inviteret en række tech-topledere til en seance med kommunistpartiets top.
6. NATO
Siden Ruslands invasion af Ukraine er NATO blevet udvidet med Sverige og Finland, hvilket er en markant styrkelse. Derudover er flertallet af europæiske medlemmer holdt op med at underfinansiere deres forsvarsbudgetter/nasse på USA. Nu er der endda en villighed til at øge budgetterne til et niveau, hvor man rent faktisk kan forsvare sig selv. Det er vel en god ting?
7. UKRAINE
Som det ser ud nu, styrer vi formentlig mod en fredsaftale i Ukraine, der minder om situationen i Øst- og Vesttyskland efter 2. verdenskrig. Rusland får sandsynligvis knap 20% af territoriet, mens godt 80% bliver knyttet tæt til Vesten og EU. Der er efter min mening god sandsynlighed for, at den “vestlige” del af Ukraine derefter bliver “et nyt Polen”, dvs. en stor vækstsucces, som vil stå i skærende kontrast til den russiske del. Strategisk kan dette blive en stor geopolitisk gevinst for Vesten. Samtidig kan det løse op for hele den økonomiske hårdknude i forholdet til Rusland.
8. INDVANDRING
Der er i Europa en klar folkelig majoritet imod masseimmigration fra Mellemøsten/Afrika eller muslimske lande og i USA imod ukontrolleret indvandring. I Europa er denne folkelige majoritet ofte blevet blokeret demokratisk, fordi alle partier har boykottet indvandringsfjendtlige partier, således at den folkelige majoritet ikke er blevet en parlamentarisk majoritet. Specielt i USA, men formentlig også snart i Europa, bliver der taget hånd om dette.
9. DEI (DIVERSITY, EQUITY, AND INCLUSION) POLITIK
DEI er pludselig kommet på retur. Hvis man mener, at folk bør ansættes eller eksempelvis optages på uddannelser ud fra deres meritter i stedet for deres køn, seksualitet eller race, kan man glædes over det. Det er der selvsagt delte meninger om, men det er værd at nævne.
10. CENSUR
Hvis man som jeg mener, at censur skal reduceres til, hvad loven foreskriver, og at loven ikke skal begrænse normal meningsudveksling, må man glædes over, at censuren nu er på tilbagetog nogle steder.