I Danmark er almindelig mad blevet luksusvarer

I Danmark er almindelig mad blevet luksusvarer


Det er blevet dyrt at være dansker. Og ikke på den der ”to flyrejser færre om året”-måde. Nej, det er på ”der er ikke råd til både æg, smør og ost på samme dag”-måden. Madpriserne er siden 2021 steget omkring 25 pct. og reallønnen kun nogle få procent, skriver Jyllands-Posten.

”De fleste basisvarer – alt, hvad hverdagen hviler på – er blevet voldsomt meget dyrere. Hvorfor er fødevarer blevet så dyre? Svaret er nok det ældste i bogen: Fordi nogen kan tjene penge på det. En ekspert har kaldt det for ’godt købmandskab’, for hvorfor sænke priser, når man kan slippe af sted med ikke at sænke dem?

I detailhandlerne egne analyser er deres avance nogenlunde konstant. Hvis detailhandlen vitterlig ikke tjener ekstra af de forhøjede priser, hvor bliver pengene så af? Er det bonden, gartneren, mejeriet eller lastbilchaufføren, der tjener ekstra godt i disse år? Et eller andet sted i kæden mellem jord og bord skovles milliarder ind.

Danskerne fortjener en solid forklaring på de høje priser. Der bør være gennemsigtighed i prisdannelserne. Det her handler ikke om luksusforbrug – det handler om basale behov. For det kan ikke passe, at danske forbrugere skal betale over 30 kr. for en pakke almindeligt smør eller 35 kr. for 12 æg”.





Source link