Haugianerne (1852).

Haugianerne (1852).


Adolph Tidemand (1814–1876).
Olje på lerret, 183 x 147 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Dette bildet har blitt både vist og omtalt flere ganger her på Document, men denne varianten, som nå visstnok oppbevares i Nasjonalmuséets magasiner, har vi ikke presentert som Dagens motiv. (Vi har tidligere vist den første versjonen av visstnok i alt fire). Den avbildede predikant er ikke Hans Nielsen Hauge.

Historien om Hans Nielsen Hauge (1771-1824) og hans aktivitet som predikant og entreprenør kolliderte med den dagjeldende Konventikkelplakaten (1741-1852), som forbød legfolk å forkynne. Hauge fikk flere domfellelser for ulovlig forkynnelse, og det ser ut som om fengselsoppholdene knekket hans helse, og han døde bare 52 år gammel.

I det siste har Nasjonalmuséet vist en lei tendens til å fjerne nasjonalromantikerne fra de utstilte verker. I følge muséets nttsider er ikke Haugianerne utstilt – på linje med andre nasjonale ikoniske bilder som Harriet Backers Blått interiør og Harald Sohlbergs En blomstereng nordpå (den med alle prestekragene).

ANNONSE






Det bør ellers nevnes at svært mye av arbeidet med de gjengitte personer ble utført av Tidemands elev og assistent i Düsseldorf, svensken Bengt Nordenberg (1822-1902), som senere skulle bli en betydelig svensk kunstner.

ANNONSE









Source link