BetterMan

En dansende chimpanse fanget i rampelyset – NewSpeek



Af Lone Nørgaard

**** 4½ stjerner ud af 6

——————————————————————————————–

Instruktøren bag det biografiske musikdrama BETTER MAN er australieren Michael Gracey – uddannet som visual effects artist. Han er kendt for bl.a. debutfilmen ”The Greatest Showman” (2017) og for at være executive producer på ”Rocketman”:  ”(…) filmen om pianisten, sangeren og scenekunstneren Elton Johns optur, nedtur og tørlægning.”

”Better Man” viser sig at dække over den verdensberømte entertainer Robbie Williams (f. 1974) og portrætterer hans trange vej til berømmelsens tinder – baseret på den faktiske historie.

Jonno Davies spiller Robbie Williams, mens Robbie Williams selv synger og optræder som filmens fortæller.

Handling
Allerede som barn oplever Robert, som han egentligt hedder, at være udenfor og blive mobbet. Men hjemmet rummer både en mor og far samt en kærlig mormor, der aldrig forspilder en lejlighed til at fortælle sit barnebarn, hvor rigtig og dejlig han er.

Robert ser op til faderen, der elsker at synge med og som sine store forbilleder Dean Martin, Frank Sinatra og Sammy Davis Jr. En dag forlader faderen imidlertid hjemmet uden varsel for at realisere sin sanger-drøm.

Robert sidder knust tilbage.

Men ikke tale om at Robert vil opgive sin drøm om at blive til noget, at blive til noget stort, at blive berømt, og hans ukuelighed – og frækhed – krones med held, da det lykkes ham at blive det yngste medlem af gruppen Take That. Hvor hans kunstnernavn nu lyder Robbie.

Drengegruppen får hurtigt kæmpe fremgang og stor succes, men Robbie har svært ved at håndtere de skrigende fangrupper og berømmelsens pres. Han kæmper med sine indre dæmoner og manglende selvværd og ender med at rage uklar med gruppen, som han forlader for at gå solo.

   

Herfra følger vi Robbies seje kamp for at slå igennem som soloartist – en kamp der også i denne omgang krones med giga succes, men tillige går hånd i hånd med alkoholisme og stofmisbrug.

Følelsen af at være forkert, ikke at være noget værd, at blive udråbt til fiasko når som helst – lurer hele tiden i baghovedet. Og denne lidelsesfyldte følelse må dulmes.

Vurdering

Historien fortælles udelukkende ud fra Robbie Williams’ synsvinkel, og filmen igennem optræder han som chimpanse, for det er sådan Robbie altid har set sig selv: En dansende chimpanse fanget i rampelyset.

Forklædningen / udklædningen virker absurd i begyndelsen, men hen ad vejen vænner man sig til ’masken’.    

   

At instruktøren har styr på sine virkemidler som visual effect artist står klart fra første færd.

Der er nogle fantastiske danse- og syngescener, hvor alt går op i en højere enhed, og i det hele taget er filmen skruet originalt og begavet sammen. God underholdning med bid og med et skarpt blik for berømmelsens bagsider.

Et citat fra ”Rocketman” kunne lige så vel anvendes om ”Better Man”:

(…) den blander genrerne på original vis:  Musical, dansefilm, psykologisk-realistisk drama, surrealisme (drømmesekvenser) og fantasy. For det andet demonstrerer filmen overbevisende – og rørende – den pris, der følger med at opnå mega-stjerne-status. Bag den glitrende, flamboyante showman-overflade gemmer der sig benhård business – og en enorm ensomhed.”

Når filmen lige akkurat ikke klemmer sig op på 5 stjerner, er det fordi den er for lang – flere scener bliver trukket unødigt ud – og slutningen kammer desværre over i lige lovlig meget sentimentalitet.

————————————————————————————————-

Længde: 134 minutter

  • Medvirkende: Robbie Williams, Jonno Davies, Steve Pemberton, Alison Steadman, Kate Mulvaney m.fl.

(Anmeldelsen har været bragt på Den Korte Avis)





Source link