Det har Venezuela og Danmark til fælles

Det har Venezuela og Danmark til fælles


Det er med stor interesse vi på 24NYT læser Christian Bjørnskovs (CB) indlæg, både i Børsen og på punditokraterne.dk. Det seneste indlæg handler om ny evidens vedrørende fattigdom i socialistiske lande. I en afhandling har CB og to andre økonomer set på, hvad der er sket med 22 udviklings- og mellemindkomstlande (undtagen det kommunistiske Østeuropa), der havde perioder med fuld socialisme fra sidst i 1950’erne til nu.

Læser man CB’s indlæg om ”socialistisk fattigdom”, kan man på flere punkter se en påfaldende lighed med udviklingen i det halvsocialistiske Danmark.

Meget vestlig akademisk tænkning var i 1950’øerne domineret af socialistiske og marxistiske idéer, hvilket endda spredte sig til nationaløkonomi, hvor en række topøkonomer vitterligt troede på, at Sovjetunionen voksede meget hurtigere end Vesten”, skriver CB.

På samme måde skriver de systemtro økonomer i danske medier om den ”bomstærke” danske økonomi og de ”velpolstrede” danskere, selv om Danmark oplever en vækstkrise og danskerne bliver langsomt men støt fattigere end folk i de øvrige vestlige lande.

Eftertiden har vist, at man ikke skulle tro på officiel statistik fra socialistiske diktaturer”, fortsætter CB. På samme måde kan man ikke stole på de tal, der kommer fra centrale danske institutioner såsom Danmarks Statistik og Finansministeriet.

I Børsen i 2018 påpegede således en række økonomer, der til daglig bruger nationalregnskabet, at tallene for landets økonomiske vækst fra Danmarks Statistik er blevet så dårlige, at de er mere eller mindre ubrugelige. Nordeas Helge J. Pedersen oplyste i den forbindelse, at Nordea ligefrem var stoppet med at bruge bnp, når banken skulle vurdere, hvordan dansk økonomi havde det.

Også i Børsen kunne man læse, at regeringen fifler med tallene for at tegne et skønmaleri af dansk økonomi. I regeringens økonomiske prognose, som blev offentliggjort i maj 2018, hed det, at væksten var nået op på 2,2 pct. i 2017, og at den i 2018 skulle nå 1,9 pct. Pæne tal, men Nykredits cheføkonom Tore Stramer betegnede prognosen som et “skønmaleri” af økonomiens tilstand. Regeringen havde nemlig brugt et regnefif til at hæve bnp-niveauet kunstigt med knap 8 mia. kr. ved udgangen af 2018. I 2017 steg bnp med hele 0,4 procentpoint på grund af salget af ét enkelt medicinalpatent til udlandet. Prisen var astronomiske 8 mia. kr., og indregnede man det i væksten, kom den op på 2,2 pct. Men reelt betød det, at når patentmilliarderne var forsvundet ud af regnearkene i 2018, var væksten lavere, end den ellers ville have været.

CB’s afhandling om socialistisk fattigdom illustrerer den typiske udvikling i et udviklingsland, der bliver socialistisk. 22 lande havde således i gennemsnit 95 pct. af deres nabolandes levestandard året før de fik en socialistisk politik. Efter otte års socialisme var levestandarden faldet til 79 pct. af naboernes.

En lignende udvikling har man set i det halvsocialistiske Danmark. I 2007 var Danmark nr. 11 på listen over verdens rigeste nationer. I 2018 var Danmark ca. nr. 23 ifølge CIA World Factbook. Lande som Singapore, Schweiz og Massachusetts har i dag en velstand, der ligger 28-40 pct. over Danmarks.

Vores mere omhyggelige estimater peger på, at de typiske socialistiske udviklingslande havde 2-2½ procentpoint lavere vækst end sammenlignelige, ikke-socialistiske lande. Når man tager hensyn til, at gennemsnitsvæksten for disse lande var et stykke under 2 pct., indebærer vores estimater at de socialistiske oplevede negativ vækst. Når vi dykker længere ned i data, peger de på at effekten – ikke overraskende – kommer fra negativ produktivitetsudvikling”, skriver CB.

Igen kan man se en påfaldende lighed med udviklingen i Danmark. Fra år 1900 til 2000 udgjorde væksten i Danmark ca. 2,8 pct. om året. De sidste 40 år har Danmark haft lavere vækst i bruttonationalproduktet (bnp) pr. beskæftiget end de foregående 100 år (trendvæksten). Siden 1986 har den økonomiske vækst i gennemsnit været 1,7 pct. om året. Den underliggende vækstrate er nu kun godt 1-1,5 pct. om året. Det er den vækstrate, Danmark kan forvente frem til 2040. Det vil sige, at frem til 2040 vil væksten i dansk økonomi falde med en tredjedel. Det kan ikke undgå at ramme danskernes velstand og velfærd.

I lyset af vores undersøgelse, og af almindelig erfaring, er det utroligt at der stadig findes begavede mennesker, som mener at socialisme er den rigtige vej frem, og som stadig hylder Venezuela og Cuba. Som økonom kan man uden problemer se ‘ind bag’ tallene, og se de enorme menneskelige tab og lidelse, der følger med socialisme”, konkluderer CB.

På samme måde er der selv blandt begavede danskere konsensus om, at den fallerede velfærdssocialisme er den rigtige vej frem. Forklaringen er enkel. Når man nu er tvangsindlagt til at leve i et halvsocialistisk land som Danmark, så er den eneste rationelle taktik at holde lav profil og beskytte sin plads i systemet. Derfor er det ikke utroligt, at selv begavede mennesker i Danmark hylder velfærdssocialismen på trods af alle de dårligdomme, der følger med socialisme.

André Rossmann





Source link