Hamas’ sympatisørsump kan man finde i alle afkroge af det danske samfund. Efter Hamas’ terrorangreb på Israel den 7. okt. 2023 stillede statsminister Mette Frederiksen Danmark ubetinget på Israels side. Men allerede 8 måneder senere, i maj 2024, genoptog udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen Danmarks antisemitiske intifada mod Israel. Selv om Danmark ikke anerkender Palæstina som stat, stemte Danmark sammen med et stort antisemitisk flertal af FN-lande ja til en resolution, der konkluderer, at den ikke-eksisterende ”fredselskende” stat Palæstina opfylder alle krav til fuldgyldigt medlemskab i FN. Ikke overraskende viser meningsmålinger foretaget i det ”fredselskende” Palæstina, dvs. i Gaza og på Vestbredden, at 71 pct. af palæstinenserne støtter Hamas.
Det er god gammeldags antisemitisme, som motiverer danske politikere og medier til at delegitimere den jødiske tilstedeværelse i Mellemøsten ved at anerkende de mange løgne om den ”fredselskende stat Palæstina” og det ”fredselskende folk, palæstinenserne”. Den antisemitiske hetz mod Israel, der i danske medier både anklages for krigsforbrydelser og folkedrab, kører for fuld damp. Den har kun et formål: at sværte Israel til og piske en antisemitisk stemning op blandt danskerne.
Politikernes og mediernes antisemitisme og støtte til terrorbevægelsen Hamas forplanter sig blandt mange samfundsgrupper. I 2021 bragte Politiken således et opråb, der hed ”Forskere og undervisere med speciale i Mellemøsten: Danmark bør påtage sig en ledende rolle i kampen mod israelsk apartheid”. I dette opråb fordømte 35 danske forskere helt ensidigt Israel for alt ondt i regionen og forlangte, at Danmark, EU og FN omgående skulle indlede en bredspektret boykot af Israel.
På universiteterne bakker de ansatte op om de propalæstinensiske studenteraktioner. 600 universitetsansatte, primært fra Københavns Universitet, har skrevet under på debatindlæg i Dagbladet Information, hvor de propalæstinensiske aktivister modtager underskrivernes ”fulde støtte”. I nov. 2023 skrev 104 mediestuderende på henholdsvis DMJX, RUC, SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet under på en støtteerklæring til Palæstina.
I dansk kulturliv kræver en lang række kulturpersonligheder, at danske kulturinstitutioner og -organisationer tager et politisk standpunkt for Hamas. Store grupper af kunstnere samt organisationer og uddannelsesinstitutioner inden for kulturlivet kræver boykot af Israel og udelukkelse af israelske kunstnere og kulturpersonligheder fra diverse begivenheder.
I 2024 har Roskilde Festivalen holdt en solidaritetsdag for Palæstina, mens Hamas’ israelske ofre blev forbigået i tavshed. Også Folkemødet har stillet sig på Hamas’ side. Folkemødets direktør, Peter Christiansen, der har sympati for propalæstinensiske aktivister og Hamas, har til Berlingske sagt, at aktivisterne har ”en meget, meget ædel sag”, og at han drømmer om et mere ”spraglet” folkemøde, hvor der er plads til palæstinensisk aktivisme.
Den danske dommerstand mener ikke, at personer, der udtrykker sympati for Hamas, bør straffes. I 2024 blev en kvinde fra Fyn, som på Facebook billigede Hamas’ terrorangreb mod Israel 7. oktober ved at skrive, at ”der har været krig i 73 år, men først NU slår Hamas for alvor tilbage. Med god grund!”, frifundet. Retten i Odense har fastslået, at kvinden ikke havde forsæt til at overtræde en bestemmelse i straffeloven, der handler om offentligt at udtrykke sympati, hylde, bifalde eller billige terrorangreb”.
Også i kommunerne og regionerne er der sympati for Hamas. I Aarhus Kommune har socialpædagog Simon El-Zeinab i et Facebook-opslag udtrykt sorg over Hamas-terroristen Ismail Haniyehs død. Han har omtalt Hamas-terroristen som „en stor leder‟ på arabisk og udtrykte sine kondolencer. Aarhus Kommune mente ikke, at der var grundlag for en tjenstlig sanktion mod Simon El-Zeinab.
Esbjerg Sygehus i Region Syddanmark råder over knap 200 lejligheder på sygehusets område. De lejes ud til personalet, danske såvel som udenlandske ansatte. I juli 2024 kunne man i flere boliger se palæstinensiske flag hænge ud ad vinduerne for at signalere støtte til Palæstina og Hamas.
En Gallup-måling foretaget blandt danskerne viser, at mens 17 pct. har mest sympati med Israel, har 21 pct. mest sympati med palæstinenserne. Og derfor kan det ikke undre, at københavnske politikere har opkaldt en plads efter Palæstina. Efter at have udført deres skændige mord og voldtægter på civile israelere har Hamas fået kæmpe skulderklap fra Danmarks hovedstad. Hamas kan vel ikke andet end at opfatte det som en stor anerkendelse og accept af deres blodige angreb på Israel. Det budskab, man nu sender fra København til Gaza, er krystalklart: ”Klø bare på, venner! Danskerne støtter jer!”.
André Rossmann