I 2024 var hver sjette af de nyoptagne kandidatstuderende på Roskilde Universitet (RUC) fra Bangladesh. Højst sandsynligt bruger personer fra Bangladesh studieophold i Danmark som en bagdør til det danske arbejdsmarked og permanent ophold, skriver Berlingske.
”Mistanken har længe ulmet: Personer fra Bangladesh får nem adgang til det danske arbejdsmarked gennem studieophold på landets universiteter – uden om de gængse regler, som regulerer international arbejdskraft. Data fra Roskilde Universitet (RUC) blotter en markant vækst i studerende fra det overvejende muslimske land midt i Asien. Hvor der i 2020 blev optaget ni studerende fra Bangladesh på RUC, var det tal i 2024 steget til 300 – det er mere end 30 gange flere.
Tallene er virkelig eksploderet her de seneste år – ikke kun for Bangladesh, men generelt indvandring eller studieopholdstilladelser, der er givet til personer fra ikkevestlige lande. Med deres studievisum følger muligheden for, at de selv og en medfølgende ægtefælle kan få direkte adgang til det danske arbejdsmarked – uden om de politisk vedtagne erhvervsordninger.
I Dansk Folkeparti mener udlændingeordfører Mikkel Bjørn, at det bør stoppes omgående: ‘Det er dybt alvorligt, at den islamiske indvandring vokser på vores universiteter. Vi har set gang på gang, at såkaldt midlertidig tilstedeværelse bliver til permanent ophold. Det starter med et studieophold – og ender med familiesammenføringer og en livslang tilstedeværelse’, siger han”.