Den tidligere grønlandske landsstyreformand Lars-Emil Johansen er ved Kredsretten i Nuuk blevet idømt et halvt års ubetinget fængsel for bedrageri.
I samme sag er Nuuks tidligere kommunaldirektør, Lars Møller-Sørensen, ligeledes idømt et halvt års ubetinget fængsel for embedsmisbrug.
Det skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.
Indgik aftale om konsulentbistand
Tilbage i 2019 indgik Lars-Emil Johansen og Lars Møller-Sørensen en aftale om, at Lars-Emil Johansen skulle yde konsulentbistand til Nuuk Kommune for en månedsløn på 25.000 kroner.
Lønnen steg senere til 40.000 kroner om måneden, og det samlede beløb nåede således op på i alt 730.000 kroner i løbet af de små to år, aftalen nåede at køre.
Problemet var blot at Lars-Emil Johansen aldrig ydede nogen form for konsulentbistand, og aftalen stoppede da også brat, da Lars Møller-Sørensen forlod sin stilling som kommunaldirektør.
I den periode, hvor bedragerierne foregik, var Lars-Emil Johansen af Folketinget og med til at vedtage bloktilskud til Grønland.
Den tidligere kommunaldirektør blev også tiltalt
Ud over Lars-Emil Johansen blev tidligere kommunaldirektør Lars Møller-Sørensen er også tiltalt i bedragerisagen.
Nemlig for at have misbrugt sin stilling som kommunaldirektør og han blev som nævnt ligeledes idømt et halvt års ubetinget fængsel.
Begge de dømte nægter sig skyldige og har anket sagen til Grønlands Landsret.
.
En af arkitekterne bag det grønlandske hjemmestyre
Sammen med Moses Olsen og Jonathan Mozfeldt er Lars-Emil Johansen en af arkitekterne bag det grønlandske hjemmestyre, der blev vedtaget i 1979.
De blev dengang kendt som ”de tre isbjørne”.
Gennem sine 45 år som politisk aktiv i Siumut, som han selv var med til at stifte, har Lars Emil Johansen været fortaler for Grønlandsk selvstændighed.
Da han i han i 2018 ikke genopstillede ved valget til Det grønlandske Landsting, og dermed også forlod posten som tingets formand, sagde han i et interview med Altinget.dk blandt andet:
”Den danske grundlov er ikke vores. Den er dansk. Den har aldrig været diskuteret i Grønland og har aldrig været vedtaget i Grønland. Vi har aldrig sat et eneste komma i grundloven.”
Har til gengæld sat kommaer, når det gælder penge
Selvom grønlænderne ikke har sat et komma i Grundloven, har grønlandske politikere til gengæld sat adskille kommaer, når det gælder penge, og de har været berygtede for at have svært ved at skelne mellem egne penge og de offentlige kassers.
Sagen med den bedrageridømte Lars-Emil Johansen er blot en af flere, selvom han suverænt topper med det rekordagtige beløb på 730.000 kroner.
I 2014 måtte således landsstyreformand Aleqa Hammond trække sig fra posten, efter at det blev afsløret, at hun havde brugt over 100.000 kroner på flyrejser, hotelophold og restaurationsbesøg for sin familie.
Hendes forgænger som landsstyreformand, Kuupik Kleist, måtte ligeledes trække stikket efter at have fisket 25.000 kroner op af Landsstyrets kasse.
I 2005 var fiskeriminister Rasmus Frederiksen ude på et skråplan med middage for 128.000 kroner med betænkelig privat karakter, men slap dog for en retssag.
Værtshuse og stripbarer
Det gjorde bolig- og infrastrukturminister Jens Nâpâtok til gengæld ikke, men måtte ligeledes i 2005 ruske tremmer i fire måneder, efter at han havde brugt 128.000 kroner af Landsstyrets penge på dyre vine, værtshuse og stripbarer.
Det forhindrede ham dog ikke i igen at blive valgt til Landstinget i 2021, hvor han fik en post som formand for Skatte-og Finansudvalget.
Den post havde han dog kun kortvarigt som følge af, at Siumut havde meldt ham til politiet for overfald.
Han har nu meddelt, at han ikke genopstiller ved valget til Landstinget, der skal afholdes senest 6. april i år.
Endelig er der den dansk-grønlandske tandlæge, Palle Christiansen, som var finans- og undervisningsminister fra 2009 – 2011.
Han vakte dengang skandale med en mobilregning på 220.000 kroner for blot 19 måneders forbrug.
Han er nu flyttet til Danmark og har været folketingskandidat for Liberal Alliance.
Udover at være praktiserende tandlæge er Palle Christiansen meget apropos også partner i Mobiltelefonselskabet Mobili.
”Det er et meget ungt demokrati på Grønland. Man har ikke den her erfaring med at skulle opføre sig ordentlig i lang tid i træk,” sagde Palle Christiansen med mobilregningen i september 2014 til DR og fortsatte:
”Det ligger ikke til grønlandske politikere. Det ligger ikke til grønlandske politikere i en hel valgperiode. Det har ikke været set indtil nu.”
Selverkendelse er som bekendt en god ting, men da udtalelsen er ti år gammel står kun tilbage at håbe, at tingene siden har ændret sig.
Det er trods alt små seks milliarder kroner, danskerne årligt overlader til de grønlandske politikere at forvalte.
Primærkilder til denne artikel:
https://www.dr.dk/nyheder/udland/eksperter-derfor-er-der-saa-mange-politiske-skandaler-i-groenland
https://www.kristeligt-dagblad.dk/profiler/palle-christiansen