Næsten fem år efter at Lars Findsen i august 2020 blev suspenderet som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har tjenesten nu fået en ny chef.
I en pressemeddelelse fredag oplyser Forsvarsministeriet, at Thomas Ahrenkiel den 1. september tiltræder stillingen som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.
Thomas Ahrenkiel afløser fungerende chef for FE, Svend Larsen, som med udgangen af juli vender tilbage til en stilling inden for Justitsministeriets område.
Besættelsen af ny FE-chef sker, efter at den hidtidige men hjemsendte chef, Lars Findsen, ifølge Ritzau fratræder stillingen ved udgangen af august med en godtgørelse svarende til tre års løn samt en ekstraordinær pensionsindbetaling.
Det løber sammenlagt op i et beløb på cirka 6,5 millioner kroner.
En gammel kending og tidligere fritaget for tjeneste
Med Thomas Ahrenkiels udnævnelse til ny chef for FE er det en gammel kending, der nu vender tilbage.
Ahrenkiel var fra 2010 til 2015 chef for FE og derefter frem til 2020 departementschef i Forsvarsministeriet og stod samme år til at overtage posten som ambassadør i Berlin.
Det blev dog aldrig til noget.
Få måneder inden han nåede at besætte posten i Berlin, blev han i lighed med Lars Findsen og to ledende medarbejdere i FE fritaget for tjeneste.
Det skete, efter at Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) med daværende forsvarsminister Trine Bramsens (S) godkendelse havde udsendt en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at FE gennem flere år havde dækket over ulovlige aflytninger.
En nedsat kommission afviste efterfølgende beskyldningerne.
Forlod embedsmandsværket med ridser i lakken
Den nu 57-årige Thomas Ahrenkiel kommer fra en stilling som partner og europæisk direktør i konsulentbureauet Macro Advisory Partners, efter at han i 2020 forlod embedsværket til fordel for det private erhvervsliv
Det skyldes blandt andet, at sin tid som departementschef i Forsvarsministeriet fik han nogle ridser i lakken.
Således undlod han i flere omgange at orientere forsvarsminister Trine Bramsen (S) om kritiske rapporter fra Rigsrevisionen, da skandalerne omkring Forsvarets Bygningstjeneste i 2019 begyndte at rulle.
Han havde overset rapporter fra Rigsrevisionen, lød hans forklaringer. Trine Bramsen sagde dengang, at hun ikke ville afvise, at sagen kunne få konsekvenser.
Ligeledes sad han med ved bordet, da hans kæreste som ministeriets pressechef fik en lønforhøjelse på 1.500 kroner om måneden plus et klækkeligt engangsvederlag på 75.000 kroner.
På baggrund af Trine Bramsens udtalelser om konsekvenser, blev ambassadørposten i Berlin i Ahrenkiels tilfælde mere eller mindre betragtet som en måde at komme at med en departementschef på uden at fyre ham.
Men den kommende ambassadørpost forsvandt som dug for solen, da han pludselig blev fritaget for tjeneste på grund af den Trine Bramsen-godkendte pressemeddelelse fra Tilsynet for Efterretningstjenesterne.
Herefter var det, at Thomas Ahrenkiel tog sit gode tøj og gik.
Og nu glæder forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sig over, at Ahrenkiel er tilbage på posten som FE-chef
”Godt for Danmark,” lyder det fra ministeren
I pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet udtrykker Troels Lund Poulsen tilfredshed med, at Thomas Ahrenkiel nu vender tilbage til sit tidligere job som chef for FE:
”Danmark og Europa står lige nu i den mest udfordrende sikkerhedspolitiske situation siden den kolde krig. Og situationen udvikler sig hele tiden,” fastslår forsvarsminister Troels Lund Poulsen og fortsætter:
”Med Thomas Ahrenkiel får vi en chef for Forsvarets Efterretningstjeneste med utrolig stor indsigt og erfaring på området. Det er godt for Danmark og for vores fortsatte samarbejde med nære allierede.”
Thomas Ahrenkiel er som nævnt 57 år gammel og er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1986- 92.
Ud over Forsvarsministeriet har Ahrenkiel også haft ledende stillinger i Statsministeriet og i Udenrigsministeriet
Kilder til denne artikel:
/ https://denkorteavis.dk/2020/blev-faeldet-af-skandalen-i-forsvarets-efterretningstjeneste-maa-nu-vinke-farvel-til-posten-som-ambassado