Undskyld Danmark – jeg tog fejl med hensyn til racisme. Det skriver Sofie Löwenmark, der er kommentator på den svenske avis Expressen.
I 1990’erne var der en systematisk kædeindvandring til Danmark ved hjælp af arrangerede ægteskaber. Unge efterkommere med ikkevestlig baggrund i Danmark blev gift med en ung fra oprindelseslandet. Det skete gennem arrangerede ægteskaber, hvor de unge ofte ikke havde noget valg.
Et stort antal migranter fra ikkevestlige ofte muslimske lande kom på den måde ind i Danmark.
Det fik Anders Fogh Rasmussens regering for godt 20 år siden stort set sat en stopper for. Reglerne for familiesammenføring blev strammet. Det var især den såkaldte 24 års regel, der betød at unge, der fik en ægtefælle fra udlandet skulle være 24 år for at få familiesammenføring. Desuden skulle man opfylde vise krav om bolig og god økonomi.
Der blev lavet alle mulige krumspring for at omgå disse stramninger.
En stor del af de unge indvandrere fra Danmark, der var blev gift med en unge fra hjemlandet, flyttede til Sverige. Efter et vist antal år kunne de flytte til Danmark.
De blev kaldt “kærlighedsflygtninge” i de svenske medier.
Sofie Löwenmark var en af de mange, der hoppede på denne propaganda. Hun skriver:
“Jeg var 22 på det tidspunkt, formet af en opvækst i frihed, og forstod ikke, hvorfor lovgivningen var nødvendig. I dag forstår jeg, at jeg tilhørte den store skare, der var helt forkert på det.”
I dag siger Sofe Löwenmark undskyld til Danmark og danskerne.
Lovgivningen var ikke racisme. Tværtimod.
“Formålet med loven var klart: at beskytte unge indvandrerkvinder mod arrangerede ægteskaber med mænd fra oprindelseslandene. Det var baseret på et konkret indblik i de kulturelle problemer, som Sverige først nu er begyndt at erkende,” skriver hun.
Og det videre forløb viste, at loven rent faktisk opfyldte sit formål og hjalp dem, den skulle beskytte mod arrangerede ægteskaber.
Takket være 24-årsreglen blev mange unge kvinder med ikkevestlige baggrund i Danmark gift senere, de fik en uddannelse og de fik færre børn.
Dem der “flygtede” til Sverige gik det derimod dårligt. Det var især unge fra Pakistan og Tyrkiet, hvor der er stærke traditioner for arrangerede ægteskaber.
I Sverige blev de betragtet som ofre og man måtte endelig ikke anfægte deres kultur. Derfor endte mange af dem som et let bytte for undertrykkende parallelsamfund.
I årtier blev Danmark hånet som racistisk, og det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne fik en modbydelig behandling.
Nu er Sverige vendt på en tallerken.
Sverige er gået fra at kritisere Danmarks migrationspolitik til at ville efterligne den punkt for punkt. Tyve år efter Danmark er Sverige begyndt at tilpasse lovgivningen til virkeligheden.
De borgerlige partier samarbejder nu med Sverigedemokraterne. Udlændingepolitikken er strammet på en række punkter.
Den 1. december 2023 hævede Sverige aldersgrænsen fra sølle 18 år til 21 år.
Sofie Löwenmark mener det er alt for lidt. Aldersgrænsen skal være højere og der skal en reform, der sikre indvandrerkvinders frigørelse. Læs mere her
Anders Fogh Rasmussens strammeninger var effektive og helt nødvendige. Og man kan kun glæde sig over at Sverige er fulgt i hans fodspor.
Men det er desværre slet ikke nok. Der skal en stopper for islamisering, indvandringsstop og repatriering, hvis de europæiske grundværdier skal overleve.
Så selv om udviklingen går i den rigtig retning er det fortsat for lidt og for sent til at stoppe katastrofen.