En ferietur til Somalia sammen med forældrene i juli 2018 endte katastrofalt for den på daværende tidspunkt 16-årige dansk-somalier, Amal.
Straks efter ankomsten til Somalia blev hun spærret inde i en genopdragelseslejr og først et år og fire måneder senere lykkes det hende at flygte.
Og nu skal regnskabet gøres op med et sagsanlæg mod Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet med krav om erstatning.
Således mener den nu 23-årige Amal, at Aarhus kommune bærer ansvaret for, at hun havnede i to genopdragelseslejre i Somalia og kræver Aarhus Kommune dømt for svigt og til at udbetaler en erstatning på 350.000 kroner.
Det skrev vi om her i avisen i torsdag.
Ligeledes har Amal sagsøgt Udenrigsministeriet med krav om en erstatning på 50.000 kroner, da hun mener, at ministeriet smølede med at få hende ud af Somalia.
Det kan du læse mere om her:
Flugten fra lejren – går under jorden i Mogadishu
I november 2019 lykkedes det for Amal sammen med flere andre piger at flygte fra genopdragelseslejren ved at slå en vagt ned.
Herefter opholder hun sig på forskellige skjulesteder og safehouses i den somaliske hovedstad Mogadishu, skriver Advokatrådet, som sammen med tænketanken Justicia støtter Amal i sine sagsanlæg mod Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet.
Af Advokatrådets sagsresume fremgår det videre, at Amal den 9. november kontakter den danske ambassade i den kenyanske hovedstad, Nairobi, som det første, hun foretager sig under sin flugt.
Senere drøfter Amal med ambassaden, om der er udstedt et udrejseforbud samt at hun skal have et nyt pas, så hun kan komme ud af landet.
Amals mor får hende efterlyst af politiet
Godt en uge senere skriver Amal til Udenrigsministeriet, at moderen har fået hende efterlyst hos politiet.
Så nu er det ikke kun personalet fra genopdragelseslejren, men også politiet, der jagter hende.
Det gør Amal endnu mere nervøs og paranoid, og hun finder herefter selv forskellige opholdssteder.
Først efter et forløb på to – tre uger, hvor Amal har skiftet skjulested flere gange, finder Udenrigsministeriet et sikkert sted, hvor hun kan opholde sig.
Den 2. januar 2020 bekræfter det somaliske udenrigsministerium, at Amal har udrejseforbud.
Skulle være kidnappet af præsidentens garde
Den 18. januar kontakter TV2 Udenrigsministeriet for at gøre opmærksom på en artikel i en somalisk avis.
Her fremgår det, at Amals mor har oplyst, at Amal er blevet kidnappet af præsidenten garde, som kræver løsepenge for at frigive hende.
Dagen efter kontakter ambassaden i Nairobi søndag den 19. januar telefonisk de somaliske myndigheder, hvorefter der bliver givet udrejsetilladelse, så Amal kan forlade Somalia.
Den 20. januar køber ambassaden i Nairobi en flybillet til Amal, og dagen efter henter Danmarks ambassadør i Kenya Amal i Mogadishu, hvorefter de sammen flyver til Nairobi og Amal derfra videre til Danmark.
Et somalisk mareridt var slut, men det er sagen ikke.
Retsopgør i Danmark
Men der er et opgør og en regning, der skal betales for svigt og mangelfuld bistand, mener Amal, som i dag studerer på en videregående uddannelse.
Med økonomisk støtte fra to fonde og bistand fra Advokatrådet og Justicia sagsøgte hun den 15. december 2022 Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet.
Hun vil have Aarhus Kommune kendt skyldig i svigt og dømt til at udbetale en erstatning på 350.000 kroner.
Udenrigsministeriet vil hun have kendt skyldig i smøl med henblik på at få hende ud af Somalia og kræver 50.000 kroner i erstatning.
Melder hus forbi
Både Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet melder imidlertid hus forbi og afviser erstatningskravene.
Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet skriver således til Retten i Aarhus, at der er flere grunde til, at de ikke skal betale erstatning.
Det sker med blandt andet følgende argumenter:
- Sagen foregår i et andet land, og udgangspunktet i loven er, at Danmark ikke kan være ansvarlig for, hvad der foregår i andre lande.
- Myndighederne peger på, at de har handlet og derfor ikke svigtet. Aarhus Kommune mener, at kommunen især havde fokus på vold og trusler fra faderen, medens risikoen for genopdragelseslejr dengang fyldte mindre. Op til Amal blev sendt afsted, var der ikke tegn på risiko for genopdragelseslejr. Amal var heller ikke selv bekymret, før hun rejste. Det var normalt, at forældre ønsker at besøge fødelandet, så det var ikke mistænkeligt.
- Udenrigsministeriet mener, at de hjalp på flere måder. Blandt andet ved at skaffe et midlertidigt pas og finde et sikkert tilholdssted i Somalia, da Amal slap væk fra genopdragelseslejren.
- Udenrigsministeriet mener, at sagen er forældet, og at retten derfor ikke skal tage stilling til den.
(Kilde: DR)
Første sag af sin art
Både Advokatsamfundet og Justitia mener, at sagen er principiel for at fastslå myndighedernes forpligtelse til at tage vare om retssikkerheden for borgere i en udsat situation.
Der er således tale om den første sag af sin art, og af samme grund skal den bedømmes af tre juridiske dommere og ikke blot en, hvilket er normalt i civilretlige sager.
Sagen forløber over fire retsdage med indkaldelse af i alt 13 vidner. Sidste retsdag er 18. maj.
Hvornår der afsiges dom er endnu uvist, men uanset resultatet har sagen potentiale til både landsret og Højesteret.
Læs her om sagen mod Aarhus Kommune, som vi skrev om i torsdags: