Hvis det står til et flertal af de amerikanske vælgere, skal Trump holde fingrene langt væk fra Grønland.
Ifølge en måling fra den velrenommerede amerikanske tænketank Pew Research Center er et flertal på 54 procent af de amerikanske vælgere imod Trumps planer om at annektere Grønland.
Blandt dem er hele 43 procent stærkt imod – strongly oppose.
Tilbage står, at kun 23 procent af de amerikanske vælgere bakker op om Trumps grønlandsplaner, medens 22 procent ikke har nogen holdning til spørgsmålet.
Har ikke entydig opbakning blandt sine egne
Ifølge målingen er de republikanske vælgere splittede i spørgsmålet om Grønland, og Trump har langt fra entydig opbakning blandt sine egne.
Hos republikanerne er mere end hver fjerde eller i alt 28 procent af vælgerne imod Trumps planer om at annektere Grønland, medens blot under halvdelen eller i alt 41 procent bakker op.
I den forbindelse er det bemærkelsesværdigt, at hele 31 procent eller næsten en tredjedel af de republikanske vælgere giver udtryk for, at de ikke har nogen holdning til spørgsmålet.
Hos de demokratiske vælgere, der jo per definition hader alt, hvad Trump foretager sig, er der som forventet ingen slinger i valsen.
Her er 81 procent modstandere af Trumps grønlandsplaner, seks procent er for og 12 procent ved ikke.
Vil han gennemføre sine planer? – vælgerne er delte
Medens således kun lidt over hver femte amerikaner billiger Trumps planer om at tilrane sig andre staters territorier med blandt andet trusler om militær magt, er amerikanerne til gengæld delte i spørgsmålet om, hvorvidt han vitterligt agter at gøre alvor med sine planer med Grønland.
Således mener omkring en tredjedel eller i alt 34 procent af de amerikanske vælgere, at han enten vil opgive at annektere Grønland eller ikke anstrenge sig synderligt for at gennemføre det.
Til gengæld mener 28 procent, at han sandsynligvis vil fortsætte, medens 23 procent er overbeviste om, at han vil køre på for fuldt tryk og føre sine planer om at overtage Grønland ud i livet
Tilbage står 16 procent, der ikke har nogen mening om, hvorvidt Trump vil gøre alvor af at gennemføre sit grønlandsprojekt eller ej.
Ikke engang halvdelen af sine egne vælgere
Det kan som nævnt ikke undre nogen, at de demokratiske vælgere en bloc lægger afstand til Trumps planer om at annektere en del af det danske kongerige med eller uden den magt.
Til gengæld er det påfaldende, at ikke engang halvdelen af hans egne vælgere kan støtte op om hans planer.
Men når det er sagt, er det til gengæld også et faktum, at USA er en nødvendig og uundværlig part i forsvaret af arktisk, hvor både Rusland og Kina nu presser på.
Og det er ligeledes et faktum, at USA har som følge af forsvarsaftalen af 1951 mellem Danmark og USA har meget brede rammer for militær tilstedeværelse i Grønland.
Rammer, som det til enhver tid står Trump frit for at udfylde, og som engang vitterligt blev udfyldt.
Man skal ikke kaste med æbler, når man selv er et skrog
Som følge ad aftalen fra 1951 stod Thulebasen, nu Pituffik Space Base, klar i 1953 og rummede på et tidspunkt op mod 6.000 amerikanske soldater.
Nu er der blot omkring 150 tilbage.
Det havde den amerikanske vicepræsident J. D, Vance åbenbart glemt alt om, da han under besøget på basen sidst i marts måned sendte denne sviner til Danmark:
”Vores budskab til Danmark er meget enkelt: I har ikke gjort et godt stykke arbejde. I har underinvesteret i Grønlands folk og sikkerhed. Det skal ændre sig,” lød det fra Vance.
Tilbage står, at er der nogen, der i den grad har trukket tropperne hjem og svigtet sikkerheden på Grønland og overladt en komplet uoverkommelig opgave til Danmark, så er det USA, hvor Mr. Vance passende kan skrive sig dette gamle danske mundheld bag ørerne:
”Man skal som bekendt ikke kaste med æbler, når man selv er et skrog.”
Kilder til denne artikel:
Forsvarsaftalen USA – Danmark om Grønland:
https://www.ft.dk/samling/20141/almdel/gru/spm/25/svar/1178587/1430545.pdf