Den Korte Avis | Nu slår Vesten hårdt igen mod Rusland med en dramatisk kursændring i Ukraine-krigen

Den Korte Avis | Nu slår Vesten hårdt igen mod Rusland med en dramatisk kursændring i Ukraine-krigen


Ukraine-fredskonferencen i Schweiz er overstået. Den har vel givet nogle nyttige meningsudvekslinger. Men den vil næppe få nogen afgørende betydning for, hvordan den dramatiske konflikt mellem Rusland og Ukraine udvikler sig i den kommende tid.

 

Til gengæld sker der nu i den grad noget i den direkte konfrontation mellem Ukraine og Putin-diktaturet.

 

Gennem nogen tid er de russiske invasionsstyrker rykket frem – på det seneste har de således fået kontrol med tre landsbyer i Kharkiv-området.

 

Nu forbereder ukrainerne og Vesten en dramatisk eskalering

Men nu begynder ukrainerne for alvor at slå tilbage. Med støtte fra Vestens moderne militære kapacitet lægger Putins modstandere op til en luftkrig, hvor man slår til mod centrale russiske mål. Det skaber en dramatisk ændring på slagmarken.

 

Ukrainske drone- og raketenheder er nu parate til at gå til angreb på alle de vigtige russiske luftforsvarssystemer og radarinstallationer, som de kan lokalisere. Disse mål bliver angrebet med ukrainske droner og raketter.

 

Det gælder de områder, som Rusland besatte i 2022. Det gælder Krim. Og det gælder de russiske regioner Kursk og Belgorod, tæt på grænsen til Ukraine. Ukrainerne skyder på alt, hvad der rører sig af vigtige russiske luftforsvar-systemer og radarinstallationer.

 

Og dette er kun begyndelsen. Der er lagt op til en massiv indsats, der omfatter Ukraines egne Suchoi SU-24 fly, britiske og franske krydsermissiler og snart også F16-fly.

 

Opgør om luftherredømme

Den tyske militærekspert Nico Lange, der er knyttet til den kendte sikkerhedskonference i München, siger til avisen BILD: “Med kommandooperationer, specialoperationer og præcisionsvåben sætter Ukraine russernes radarsystemer, luftovervågning og luftforsvar ud af spillet.”

 

Målet er at vinde magten over luftrummet. Ukrainske droner og raketter skal bombardere alle de russiske luftmål og installationer, som de kan lokalisere.

 

Ukraine-krigen tegner nu til i stort omfang at blive et opgør om luftherredømme.

 

En radikalt ny situation for ukrainerne

En massiv første offensiv er sat i gang, mens man forbereder sig på at sætte de vestlige hightech-fly ind. Målet er ganske klart: Man går efter, at Vesten og dets ukrainske partnere vinder luftoverlegenhed.

 

Hvis det lykkes, vil det skabe en radikalt ny situation for ukrainerne.

 

Hidtil har de skullet forsvare sig under vedvarende russiske luftangreb, som de ikke har haft det nødvendige militære modsvar til. Ukrainerne på jorden har været alt for sårbare over for russiske angreb fra oven, og de har været ude af stand til at slå hårdt igen, når de blev angrebet.

 

Denne situation vil ikke ændre sig med et slag. De ukrainske styrker vil for en tid være hårdt pressede på landjorden.

 

Men et afgørende skridt bliver nu taget: Vesten gør sig klar til teknologisk avanceret og ekstremt slagkraftig luftkrig. Ukraine er parat til at udnytte de helt nye muligheder, som det giver på slagmarken. Og USA er parat til at støtte denne udvikling.

 

Hvor langt de vestlige lande er parate til at gå i denne støtte får vise sig. Men efter alt at dømme kommer der nu et langt stærkere og teknologisk mere avanceret pres på russerne. Med anvendelse af SU-24 fly, med britiske og franske krydsermissiler og med indsættelse af F16-fly.

 

Avancerede luftstyrker

Foreløbig arbejder Ukraine og dets allierede målbevidst på, at gøre luftrummet over Ukraine så sikkert og tilgængeligt som muligt for de avancerede luftstyrker, der skal bringe ukrainerne i en stærkere offensiv, end man hidtil har set.

 

Når man på den måde har sikret luftrummet over Ukraine for de kommende high-tech angreb, vil man slå til med stor og teknologisk avanceret kraft.

 

I første omgang vil den store opgave for ukrainerne være at sikre den bedst mulige adgang til det ukrainske luftrum for Ukraines støtter. Dernæst er der lagt op til, at Ukraine med Vestens hjælp sætter tryk på på en offensiv med hjælp af avancerede vestlige våben.

 

Vesten gør sig klar til luftkrig

Sikkerhedseksperten Nico Lange leverer følgende forudsigelse:

 

“Ukraine forbereder omhyggeligt og systematisk indsatsen med deres egne SU-24 fly, med britiske og franske krydsermissiler, og med indsatsen fra F16-fly.

 

I første omgang skal luftrummet sikres for ukrainerne og deres allierede. I næste omgang er der lagt op til en større Ukraine-venlig offensiv på landjorden og i luften.

 

På kortere sigt bliver den store opgave for ukrainerne og deres støtter at skabe den sikrest mulige adgang til det ukrainske luftrum for de styrker, der er allierede med Ukraine.

 

Nico Lange formulerer det således:

 

“Med kommandooperationer, specialoperationer og og præcisionsvåben vil Ukraine sætte russernes radar, luftrumsovervågning og luftforsvar ud af spillet.

 

Ukrainsk offensiv kan nu få en helt anden slagkraft

Vesten, herunder USA, gør sig nu klar til luftkrig. En teknologisk højt avanceret luftkrig, som amerikanerne leverer våben og know-how til.

 

En sådan luftkrig vil kunne ramme de russiske styrker langt hårdere end de landoperationer, som de ukrainske styrker hidtil har kunnet gennemføre.

 

Ukraines kamp på landjorden har hidtil haft alvorlige begrænsninger. Blandt andet den alvorlige begrænsning, at de ukrainske styrker har været meget sårbare over for russiske angreb fra luften.

 

Med de planer om højteknologisk krigsførelse, som både ukrainerne og deres venner i USA/Vesten nu lægger an til, må man formode, at ukrainske offensiver kan gennemføres med en helt anden slagkraft end før. Teknologisk styrke får nu afgørende betydning.

 

Tapperhed og dygtighed har hidtil bragt ukrainerne imponerende langt. Men de har ikke haft den teknologiske slagkraft, der for alvor kunne presse russerne tilbage.

 

Det får de efter alt at dømme nu.

 

Ukrainernes nye muligheder for højteknologisk krigsførelse er rent ud sagt langt vigtigere end nok så mange bredt favnende erklæringer fra de schweiziske alper, eller hvor det ellers kan være.

 

Ukraine-krigen er ved at træde ind i en helt ny fase. En fase, hvor kombinationen af højteknologi,  tapperhed og udholdenhed kan give ukrainerne et afgørende nyt rygstød.

 

Ukrainerne kan ikke alene vinde denne krig ved tapperhed og traditionelle militære dyder.

 

Men ukrainernes tapperhed giver dem en råstyrke, som er et enormt aktiv, når den går hånd i hånd en stadig mere avanceret teknologi på vestlig side.

 

Denne avancerede teknologi får nu en stadig større rolle på slagmarken. Fra krydsermissiler, over avancerede kampfly til raketter og droner, der sætter det russiske luftforsvar ud af spil. Og de langtrækkende amerikanske ATACMS-missiler

 

USA og Vesten gør nu klar til luftkrig. En luftkrig, der vil foregå med en enorm teknologisk kraft. Hvor langt USA vil gå – og tillade andre at gå – i en sådan krig. er endnu uvist. Men kursskiftet i retning af at tage direkte opgør i luften har stor betydning.

 

Situationen på slagmarken i Ukraine ændrer sig i øjeblikket ganske dramatisk. Det hænger i den grad sammen med det teknologiske gennembrud, som de ukrainske styrker nu kan nyde godt af.

 

Et kæmpemæssigt drama er ved at udfolde sig i og omkring Ukraine. Til lands, til vands – og i stigende grad også i luften.

Source link