I flere år har der været voldsomme konflikter mellem den tidligere konservative politiker Naser Khader og en politibetjent.
Konflikten handler især om integrationspolitik og muslimer.
Nu er betjenten sigtet for at have misbrugt sin stilling til at fotografere fortrolige oplysninger om Naser Khader.
Men der er kun en af 29 sigtelser for embedsmisbrug og brud på tavshedspligt. Det skrev Den Korte Avis om den 20. april.
Ifølge anklageskriftet fotograferede politibetjenten et fortroligt brev vedrørende lukningen af en politisag mod Naser Khader med sin private mobiltelefon. “Det er helt vanvittigt og en skandale,” siger Naser Khader til Berlingske.
Politibetjenten er kendt i offentligheden som debattør, hvor han har kritiseret isæær borgerlige politikere og debattører for deres syn på muslimer og integration.
Omvendt har flere politikere anklaget politibetjenten for at modarbejde integration og indsatsen mod negativ social kontrol.
Islams indflydelse
Betjentens konflikt med Naser Khaders går flere år tilbage.
I 2020 blev Khader anmeldt af en kvinde for seksuelt overgreb på en række andre kvinder. Det var den sigtede politibetjent, der modtog denne anmeldelse. Samtidig havde han flere gange været involveret i heftige diskussioner med Khader på Facebook om integration.
Efter afhøring af de pågældende kvinder vurderede Fyns politi anmeldelsen som “grundløs”. Da efterforskningen mod Khader var afsluttet, fik han besked i et brev fra Fyns politi. Ifølge anklageskriftet er det dette brev, politibetjenten fotograferede med sin private mobiltelefon.
Khader er overbevist om, at politibetjenten specifikt gik efter folk, han er uenig med i integrationsspørgsmål.
– Han har undladt at holde sine personlige holdninger adskilt fra sin rolle som politibetjent, siger Khader til Berlingske.
Han mener også, at sagen er udtryk for et mere generelt problem med islamisk indflydelse på danske myndighederne.
Det var det problem Frederik Vad beskrev under en debat i Folketinget. Han kaldte det den tredje erkedelse, og den går ud på, at det ikke er nok at have uddannelse og arbejde for at være integreret.
Det er en erkendelse af, at islamiske kræfter har infiltreret demokratiets grundpiller, siger Naser Khader.
Ifølge Naser Khader bærer Fyns politi, hvor betjenten er ansat, et stort ansvar for problemerne.
“Vi har advaret om ham i mange år, men det fynske politi har lukket øjnene for det,” siger Khader og tilføjer:
— Alarmklokkerne skulle have ringet tidligere. (Berlingske)
Betjenten er nu hjemsendt, mens politiet efterforsker de 29 sigtelser, der er rejst imod ham.
29 sigtelser
Men Khaders sag er kun én af i alt 29 sigtelser, som især drejer sig om embedsmisbrug og brud på tavshedspligt
Berlingske har fået aktindsigt i hele anklageskriftet, der omfatter 29 sigtelser. Næsten alle punkterne drejer sig om, at han misbrugte sin stilling ved at få adgang til konkrete sager via politiets it-systemer, som han ikke havde noget med at gøre.
I en lang række sager har politiet fundet billeder på hans private telefon, der viser fortrolige og fortrolige oplysninger om sagerne. Det afslører blandt andet:
Oplysninger om personer, hvis navne og adresser er beskyttet.
Fortrolige efterretninger om en bestemt bande.
Anmodninger om transport af specifikke tilbageholdte.
Oplysninger om opsætning af fjernmåling.
En anmeldelse fra en bekymringssag for en ung kvinde, indeholdende oplysninger om kvinden og to familiemedlemmer.
Et internt notat om mordforsøg, som omfatter ofre, fanger og bandeoplysninger.
Navne og oplysninger om flere anmeldte personer og vidner i konkrete sager.
I flere tilfælde skal politimanden også have delt en række fortrolige billeder og sagsoplysninger med andre personer. For eksempel gav han oplysninger om, at en unavngiven kvinde angiveligt var ved en bro, fordi hun var selvmordstruet og var blevet henvist eller indlagt på et psykiatrisk hospital.
Ifølge anklageskriftet lavede han også en falsk besked i systemet om, at en person havde kørt bil uden kørekort.
Luk dog øjnene op
Flere politikere har peget på, at sagen er et eksempel, der understreger socialdemokraten Frederik Vads teori om den “tredje erkendelse” og islamiske infiltration af samfundet.
– Det er blot endnu et eksempel på, hvordan enhver, der mener, at den tredje erkendelse er en konspirationsteori, må åbne øjnene og se på, hvad der rent faktisk foregår i vores samfund, siger Frederik Vad (S) til TV 2 Fyn.
For nylig dykkede en undersøgelse fra MÆRK, Nationalt Center for Bekæmpelse af Æresrelaterede Konflikter, ned i netop dette emne. Her blev der fundet 25 eksempler på offentligt ansatte, der er mistænkt for at have udøvet eller muliggjort negativ social kontrol over for borgere i en såkaldt æresrelateret konflikt.
De 25 forhold er knyttet til følgende faggrupper:
Sagsbehandlere: 8
Andre socialrådgivere: 7
Politi: 4
Sundhedspersonale: 3
Tolke: 3
For eksempel handlede historierne om en kvinde, der blev advaret mod at få en abort, fordi det er “haram” og syndigt. Der var også et eksempel på, at en politibetjent fortalte en muslimsk kvinde, at hun ikke må have en kæreste.
Retssagen mod den fynske politibetjent skal efter planen begynde den 27. august ved Retten i Odense.
Sagen har vakt opsigt i Norge
Det norske netmedie rights.no har skrevet om sagen. De skriver:
HRS har gennem årene været opmærksom på, at lignende mistanker har været rettet mod politifolk i Norge, men de er blevet stoppet af politiledelsen af frygt for anklager om racisme. Om det har ændret sig i de senere år er uvist, men hvad vi i det mindste kan konstatere er, at en sådan uagtsomhed primært vil ramme ikke kun ofrene, men også de politibetjente med indvandrerbaggrund, som gør et fremragende stykke arbejde.