En rædselsnat for Ukraine. Natten til torsdag bombede Rusland Kiev med 215 droner missiler. 12 mange døde og 90 blev såret.
Trumps kommentar var “Stop Vladimir”.
Samtidig har Trumps kritik og fordømmelser i et helt andet omfang haglet ned over Ukraines præsident Zelenskyj.
Den seneste trussel mod Ukraine kom torsdag aften: “Jeg har en deadline”, sagde Donald Trump og fortsatte:
Hvis Ukraine og Rusland ikke overholder denne deadline, så trækker USA sig ud af forhandlingerne om fred i Ukraine.
Som om denne trussel har samme konsekvens for Ukraine og for Rusland.
Det er en stor trussel mod Ukraine, hvis USA trækker sig ud af fredsforhandlingerne, fordi det kan betyder, at USA stopper sin militære hjælp.
Putin derimod kan gnide sig i hænderne. Det er ingen trussel mod ham, hvis USA trækker sig ud.
Tværtimod.
Hvis Trump vælger at stoppe den militære støtte til Ukraine, vil det kun øge Ruslands tilskyndelse til at fortsætte krigen.
Og konsekvenserne vil være langt mere omfattende end det.
Putin har stormagtdrømme, der rækker langt ud over Ukraine. Og Trumps fremfærd gør det nemmere for Putin at gå videre med disse stormagtsdrømme.
Trump er en “Drama king”, mens Putin er den reelle hovedperson
Donald Trump fylder meget i de dramatiske meningsudvekslinger, der i øjeblikket finder sted omkring Ukraine. Trump har placeret sig i rollen som den, der taler dunder til ukrainerne for at presse dem til at afstå territorier til Rusland.
Men Trump er ikke den reelle hovedperson i det dramatiske opgør, der udspiller sig om Ukraines fremtid. Den reelle hovedperson er Vladimir Putin. Det er ham, der styrer de begivenheder, der nu sætter ukrainerne under voldsomt pres.
Trump er en ‘drama queen’ eller rettere en ‘drama king’. Han er stærkt tiltrukket af at indtage rollen som den stortalende og højtråbende frontfigur, der uddeler belæringer og advarsler til højre og venstre.
I øjeblikket er han opslugt af at belære Volodymyr Zelenskyj om, at han skulle tage at være noget mere ydmyg på Ukraines vegne.
Ukraine kæmper tappert men er under hårdt pres
Baggrunden er den reelle, at Ukraine er under hårdt pres i kampen mod den overvældende russiske militærmagt.
Den russiske hær udmærker sig absolut ikke ved stor effektivitet. Men den har enorme ressourcer, når det gælder arsenalet af ødelæggelsesvåben og især antallet af soldater.
Ukrainerne har stadigt sværere ved at holde stand mod den russiske militærmaskine, der bare bliver ved og ved med at udkommandere soldater til at gå i døden på befaling.
Ukrainerne har kæmpet og kæmper fortsat både tappert og dygtigt. Men de er og bliver klart handicappede på de militære ressourcer sammenlignet med russerne.
Det stiller naturligvis Vladimir Putin i en favorabel position, når der nu forhandles om aftaler, der kan lægge sporene for, hvad der videre skal ske i opgøret om Ukraine.
Disse realiteter styrker naturligvis Putins position i kommende forhandlinger. Og de styrker Donald Trumps rolle som den, der iscenesætter sig selv som den store mand, der sætter ukrainerne på plads.
Putin og de snu magtstrateger
Målt på, hvem der fylder og larmer mest i debatten, er Trump den afgørende figur. Men det er ikke Donald Trump, der er den afgørende kraft bag de beslutninger, der træffes.
Det er Vladimir Putin og de snu magtstrateger som Trump omgiver sig med. Herunder den tvetungede rådgiver Steve Witkoff, der er i stand til at berolige Vesten, samtidig med, at han pleaser Putin.
En stor delegation fra Ukraine er mødtes med repræsentanter fra USA samt Frankrig og Storbritannien. Mødet foregår i lyset af voksende pres på Ukraine for, at det skal afgive territorium til Rusland. Mere præcist skal stort set alle russisk besatte områder anerkendes som russiske, hvis det står til disse kræfter(ifølge det amerikanske medie Axios).
Samtidig beretter avisen Financial Times anonymt, at Ruslands præsident Putin har tilbudt at stoppe den russiske invasion af Ukraine langs den nuværende frontlinje. Putin tilbyder at fastfryse de nuværende grænser.
Ifølge mediet Axios skal forslaget til en sådan fredsaftale imidlertid også indebære, at USA fjerner de sanktioner mod Rusland, der er indført siden 2014, (samtidig skal Ukraine angiveligt have en lille del af den russisk besatte Kharkiv-region tilbage).
Det lyder jo som en vis imødekommelse af ukrainerne. Men samtidig vil dette forslag til en fredsaftale indebære, at USA fjerner de sanktioner, der er iværksat mod Rusland siden 2014. Det er absolut ikke noget at glæde sig over.
Putins stormagtsdrømme
Rusland indledte angrebet på Ukraine for over tre år siden. Dengang gjorde Putin og hans udenrigsminister Lavrov formålet med angrebet klart.
Ruslands magtsfære skulle udvides.
Nato skulle trænges tilbage til situationen i 1999.
Putin ville ændre magtbalancen i verden til fordel for Rusland.
Lige siden er trusselsvurderingen i Vesten vokset.
For nylig kom der en rapport fra de danske efterretningstjenester, der advarede om, at en lokal krig kunne ske i løbet af to år. Og en større krig i løbet af fem år. Og Rusland er hovedårsagen til denne vurdering stod der i rapporten.
Det er baggrunden for at Danmark, de baltiske lande og de fleste andre lande i Europa opruster så voldsomt.
Landene vil påtaget sig ansvaret for deres eget forsvar, og de ved at USA’s støtte er blevet mere usikker.
Meget tyder således på, at en ny fredsaftale for Ukraine er resultatet af aftaler mellem Trump og Putin, og at de risikerer at blive en løftestang for Putins stormagtsdrømme.
Steve Witkoff
Ukrainerne kan meget vel blive kørt ud på et sidespor. De centrale beslutninger vil i vidt omfang blive overladt til kompromisser mellem på den ene side diktatoren Putin og på den anden side Trump og hans håndgangne mand Steve Witkoff .
I bedste fald bliver resultatet noget, der ligner en fastfrysning af fronten i Ukraine. I værste fald bliver det begyndelsen til et alvorligt tilbagetog for ukrainerne.
Bombardementerne af Kiev, samt de nylige blodige begivenheder i den ukrainske by Sumy understreger, hvor stor den aktuelle menneskelige og politiske trussel mod ukrainerne er.
Midt i disse forfærdelige begivenheder kan man være sikker på én ting: Den slags blodsudgydelser er ikke noget, der holder Donald Trump og Steve Witkoff vågen om natten. For nu slet ikke at tale om Vladimir Putin.
Foragt for demokrati
Brutaliteten sniger sig ind over vores vestlige politiske kultur. Hånd i hånd med en voksende foragt for demokratiske spilleregler.
Putin er en diktator. I sin imødekommende holdning til denne diktator er Trump er præget af foragt for demokrati og almindelig menneskelig anstændighed. Det har konsekvenser, som taler deres tydelige sprog. Med blodige begivenheder og sønderskudte huse. Og med børn og voksne, der efterlades døde i ruinerne.
Det ved de alt om i Sumy.