Den Korte Avis | Medens Løkke bøjer nakken for iranske mullahers krav om Koranlov, har fængslet iransk kvinde fået Nobels fredspris

Den Korte Avis | Medens Løkke bøjer nakken for iranske mullahers krav om Koranlov, har fængslet iransk kvinde fået Nobels fredspris


Hendes modige kamp har været forbundet med enorme omkostninger.

 

I alt har regimet anholdt hende 13 gange, dømt hende fem gange og idømt hende i alt 31 års fængsel og 154 piskeslag. Og i dette øjeblik sidder hun stadig i fængsel.

 

Dette øjeblik er fredag den 6. oktober, hvor den iranske forkæmper for ytringsfrihed og kvinders ligestilling, Narges Mohammadi, modtager Nobels Fredspris 2023.

 

Kamp for frihed og demokrati i Iran

I sin begrundelse for at tildele den 51-årige iranske menneskerettighedsaktivist Nobels Fredspris 2013, anfører den norske Nobelkomité blandet andet, at:

 

”Narges Mohammadi er en kvinde, en menneskerettighedsforkæmper og en frihedskæmper. Ved at tildele hende dette års Nobels Frihedspris ønsker den norske Nobelkomité at hædre hendes modige kamp for menneskerettigheder, frihed og demokrati i Iran,” skriver Nobelkomitéen i en pressemeddelelse og fortsætter:

 

”Dette års fredspris anerkender også de hundredtusindvis af mennesker, der i det foregående år har demonstreret mod det teokratiske regimes politik for diskrimination og undertrykkelse rettet mod kvinder,” hedder det videre og med henvisning til prisens stifter, Alfred Nobel:

 

”Kun ved at omfavne lige rettigheder for alle kan verden opnå det broderskab mellem nationer, som Alfred Nobel søgte at fremme.”

 

Utallige fængselsstraffe

Allerede i 1990’erne som ung fysikstuderende udmærkede Narges Mohammed sig som fortaler for ligestilling og kvinders rettigheder.

 

Efter endt studie arbejdede hun som ingeniør og klummeskribent i forskellige reformorienterede medier. I 2003 blev hun involveret i Defenders of Human Rights Center i Teheran, etableret af den tidligere fredsprismodtager, Shirin Ebadi.

 

I 2011 blev blev Mohammadi arresteret for første gang og idømt mange års fængsel for sin indsats for at hjælpe fængslede aktivister og deres familier.

 

Men mullaherne kunne ikke kue hende, og efter sin første løsladelse fortsatte hun kampen og udvidede den til ytringsfrihed for alle og kvinders kamp for at leve et indholdsrigt og værdigt liv.

 

En kamp, der for mange er blevet mødt med, fængsling, tortur og død, og for Narges Mohammadi ifølge Nobelkomitéen med i alt 31 års fængsel og 154 piskeslag.

 

Lars Løkkes partner har verdensrekord i hængninger

Koranloven skal ifølge Lars Løkke Rasmussen indføres af hensyn til partnerskaber i Mellemøsten, hvor lignende love kan medføre dødsstraf.

 

Således har Mohammadi med efterfølgende fængselsstraf og piskning også været aktiv i kampen mod dødsstraf.

 

Her har Iran ifølge Nobelkomitéen længe har været blandt de lande, der årligt henretter den højeste del af deres indbyggere.

 

”Lige siden januar 2022 er mere end 860 fanger blevet straffet med døden i Iran,” skriver Nobelkomitéen.

 

Kæmper også fra fængslet

Narges Mohammadi sidder i øjeblikket i det berygtede Evin-fængsel i Teheran, hvor politiske fanger er er anbragt.

 

Men heller ikke fængselsophold har kunnet kue den stærke kvinde.

 

Fra sin fængselscelle har hun blandt andet kæmpet mod regimets systematiske brug af tortur og den seksuelle vold mod politiske fanger, der især praktiseres mod især kvinder i de politiske fængsler.

 

Da den unge kurdiske kvinde, Mahsa Jina Amini, i september sidste år blev dræbt, da hun var i varetægt hos moralpolitiet på grund af et manglende tørklæde, skabte det en bølge af protester.

 

Støttede protesterne fra sin fængselscelle

Protestaktionerne blev hurtigt kendt i Evin-fængslet.

 

”Endnu engang overtog fru Mohammadi ledelsen,” skriver Nobelkomitéen og fortsætter:

 

”Fra fængslet udtrykte hun støtte til demonstranterne og organiserede solidaritetsaktioner blandt sine medfanger. Fængselsmyndighederne reagerede ved at stille endnu strengere betingelser. Fru Mohammadi fik forbud mod at modtage opkald og besøgende.”

 

”Det lykkedes hende ikke desto mindre,” forsætter Nobelkomitéen, ”at smugle en artikel ud, som New York Times publicerede på et-årsdagen for drabet på Mahsa Jina Aminis. Budskabet var: ’Jo flere af os, de låser inde, jo stærkere bliver vi.’ Fra fangenskabet har fru Mohammadi været med til at sikre, at protesterne ikke ebbede ud,” konstaterer Komitéen.

 

Over fem hundrede demonstranter blev dræbt

Det iranske moralpolitis drab på den unge kurdiske kvinde, Mahsa Jina Amini, der blot var på besøg i Teheran, udløste de hidtil største demonstranter mod det iranske mullah-regime, efter at det var kommet til magten i 1979.

 

Under sloganet ”Kvinde – Liv – Frihed” deltog hundredtusinder af iranere i fredelige protester mod myndighedernes brutalitet og undertrykkelse af kvinder.

 

Regimet slog hårdt ned på protesterne.

 

Mere end femhundrede demonstranter blev dræbt. Tusinder blev såret, blandt dem adskillige, der blev blindet af de gummikugler, som politiet affyrede.

 

Mindst tyve tusinde blev arresteret og holdt i regimets varetægt uden dom.

 

Med dette portræt af det partnerskab, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er så forhippet på at bevare og udbygge, at han lader partnerskabets mullaher diktere dansk lovgivning og dansk ytringsfrihed, står regeringen i en situation, hvor den umuligt kan lykønske Narges Mohammadi med tildelingen af Nobels Fredspris.

 

Det ville simpelthen være for pinligt!

 

Kilde til denne artikel:

https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2023/press-release/

 





Source link