Nye regler Fra 1. januar 2026 betyder, at det vil være slut med kønsopdelt svømning i offentlige svømmehaller. Det handler primært om muslimske piger og kvinder.
Der må gerne være pige og drengehold. Det er ikke det, det handler om.
Det handler om, at der i dag er pige- eller kvindehold, hvor der ikke må være mænd til stedet så som mandlige trænere, rengøringspersonale, tilskuere som for eksempel en far, der vil se sin datter svømme.
Sådan må det ikke længere være. Der skal være adgang for mænd, også imens pigerne eller kvinderne svømmer.
Der bliver konsekvenserne af nye regler, som regeringen har besluttet. De står i en ændret paragraf 6 i en bekendtgørelse, der handler om initiativer til bedre ligestilling.
Det indtryk får man i hvert fald, når man lytter til ligestillingsminister Magnus Heunicke og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.
”Det er på ingen måder foreneligt med grundlæggende danske ligestillingsværdier og kulturen i det danske foreningsliv at afskære en far fra at overvære sin datters svømmetræning, eller at piger og kvinders kroppe skal gemmes væk på den måde;” lyder det i en pressemeddelelse fra miljø- og ligestillingsminister Magnus Heunicke (S).
Men andre i regeringen og flere kommuner har en anden vurdering af de nye regler.
Regeringspartiet Moderaterne lægger vægt på, at der er en dispensationsmulighed i de nye regler.
Og flere kommuner, der har kønsopdelt svømning, siger, at de fortsætter som hidtil. Der bliver ikke lavet noget om, de fortsætter med den kønsopdelte svømning uden ændringer. (JP søndag).
Svømningen foregår nemlig typisk udenfor svømmehallernes åbningstid, hvor der ikke er mænd til stede, siger politikere fra flere kommuner til avisen.
Torsdag var der debat i Folketinget
Debatten blussede op i forbindelse med en debat i Folketinget torsdag. Her var der første behandling af et forslag fra Danmarksdemokraterne. Det vil helt forbyde religiøst (muslimsk) betinget kønsopdelt svømning i offentlige svømmehaller, hvor det modsatte køn enten ikke må deltage eller overvære svømningen.
Integrationsminister Kaare Dybvad Bek var positiv. Han kunne meddele, at regeringen ville komme forslaget i møde med nye regler.
Onsdag aften havde ligestillingsminister Magnus Heunicke nemlig meddelt, at regeringen ville ændre i en bekendtgørelse, så det ikke længere ville være muligt at forbyde mænd at være til stede i svømmehaller, når der var svømning for piger og kvinder.
Men i de nye regler er der en mulighed for dispensation. Den gælder kun i helt særlig tilfælde sagde Kaare Dybvad Bek. Som eksempel gav han et svømmehold for voldtægtsofre.
Men Mohammed Rona fra det andet regeringsparti Moderaterne havde en anden tolkning af dispensationen.
Onsdag aften skrev han på X, at dispensationen giver samme muligheder som før. Fra 2026 skal man bare sende en ansøgning.
Det kom en stor del af debatten i Folketinget til at handle om. Hvor langt rakte dispensationen?
Kaare Dybvad og Socialdemokratiets ordfører, Frederik Vad, trak i retning af en stram tolkning. Mohammed Rona trak i en lempelig retning.
Ordføreren fra Danmarksdemokraterne, Susie Jensen, var dybt bekymret:
Jeg var først glad for, at det endelig er blevet vedtaget, fordi vi har kæmpet for det i lang tid i Danmarksdemokraterne, sagde hun.
Hvis det er en ligestillingsminister fra Danmarksdemokraterne, vil ansøgninger fra islamiske svømmeforeninger selvfølgelig blive afvist, og hvis det er en fra Moderaterne, er jeg bange for, at det bliver godkendt, sagde hun.
Flere ordførere fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne prøvede at bore i sagen. Men det blev ikke afklaret, hvor langt dispensation rækker.
Kommuner: Vi fortsætter som hidtil
11 kommuner har i dag kønsopdelt svømning. Det er typisk kommuner med mange muslimske borgere. En del muslimske kvinder må som følge af islams regler ikke svømme, hvis der er mænd til stede.
Nu siger flere af de kommuner, der har kønsopdelt svømning, at regeringens regelændringer ingen effekt får i svømmehallerne.
De siger, at de fortsætter som hidtil. Det kan de gøre, fordi svømningen foregår udenfor svømmehallernes åbningstid. Derfor er der ingen mænd til stede. Det er Jyllands-Posten der har talt med politikere i Københavns Kommune, Kolding, Aalborg og Aarhus Kommune.
Nogle af dem forstår godt regeringen, andre kalder det symbolpolitik. Men alle siger de, at de fortsætter som hidtil.
Har længe været en varm kartoffel
Den muslimske praksis med kønsopdelt svømning, hvor mænd ikke må opholde sig i svømmehallen, når muslimske kvinder svømmer, har længe været en varm kartoffel på Christiansborg.
Her har især Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne presset på for at få indført et forbud.
Således fremsatte Dansk Folkepartis integrationsordfører, Mikkel Bjørn, sidste år et beslutningsforslag om at forbyde den kvindefjendske og udanske muslimske praksis med kønsopdelt svømning.
Men det blev i lighed med alle andre forslag, der skal bremse og begrænse islamisering, stemt ned.
Men dermed var sagen altså ikke slut.
I september i år var det Danmarksdemokraternes integrationsordfører, Sussie Jensen, der var på barrikaderne med endnu et beslutningsforslag om forbud mod muslimsk kønsopdelt svømning.
Og det har altså nu givet pote i form af en ændret paragraf 6 i bekendtgørelsen. Men der er fortsat uklarhed om, hvor store ændringer det reelt vil betyde ude i kommunerne.
Kilder til denne artikel:
Læs også: