Den danske skuespiller Mads Mikkelsen, der er internationalt kendt for sine roller i film som Indiana Jones og Dial of Destiny, Another Round og James Bond-filmen Casino Royale, har med udtalelser om politisk korrekthed vakt opmærksomhed i USA.
Allerede tilbage i 2014 talte han offentligt om woke ideologi og politisk korrekthed: ”Jeg er ikke tilhænger af nogen form for politisk korrekthed. Jeg tror det er døden for kreativitet” sagde han.
Nu er det bemærket, at Mikkelsen i et interview med Svenska Dagbladet udtrykte forfærdelse over, at Sverige er blevet så politisk korrekt i de senere år. Mikkelsen hyldede sit hjemland, Danmark, som et fristed for kunstnerisk frihed og beskrev det som “den frække lillebror” sammenlignet med Sverige, som han omtalte som “den gode storebror, hvor man skal følge systemet”. Han bemærkede, hvordan kunstnere i Sverige indtil 2021 skulle overholde “mangfoldighedskrav” for at få statslig finansiering.
Mikkelsen sagde, at et “kulturelt skift” i Sverige har ført til sammenbruddet af svensk filmproduktion, som engang var hjemsted for filmiske mestre som Ingmar Bergman og Victor Sjöström og tidløse filmstjerner som Max Von Sydow. og Bibi Anderson.
Hannibal-stjernen Mads Mikkelsen har tidligere antydet sin utilfredshed med politisk korrekthed og dens afkom wokeness. Under en Q&A på filmfestivalen i Venedig sidste år, blev han af en journalist spurgt, om hans film, The Promised Land (Bastarden), en film, der foregår i det 18. århundredes Danmark, ville være velkommen i Hollywood på grund af dens mangel på mangfoldighed.
“Dette er en rollebesætning og en dansk produktion, der er helt nordisk, og derfor har en vis mangel på den mangfoldighed, der er et underforstået krav i Hollywood,” sagde journalisten. “Jeg er bare nysgerrig: Er det på grund af kunstneriske årsager, eller er det på grund af mangel på mangfoldighed, at filmen ikke kan klare sig i den konkurrence, og er du bekymret for det?”
“Er du? Jeg er seriøs og ærlig, for du dit spørgsmål giver selv svaret” svarede Mikkelsen.
For at dæmpe den spændte atmosfære og forklare hvorfor rollelisten ikke var fuld af farvede, lesbiske kvinder, flerkønnede og andre minoriteter, indskød instruktøren, Nikolaj Arcel: “Jo, først og fremmest foregår filmen i Danmark i 1750’erne. Vi har i filmen faktisk et tema om en farvet zigøjner-pige, der bliver udsat for racisme, hvilket var meget sjældent på den, fordi der i 1750’erne stort set ikke var farvede mennesker i Danmark. Hun var nok på det tidspunkt den eneste i hele Danmark”.