Vil man have en fredelig aften i byen, er det klogt at undgå dagene efter udbetaling af løn og overførselsindkomster sidst på måneden.
Nu viser ny forskning fra Rockwool Fonden således, antallet af volds- og seksualforbrydelser stiger markant i dagene efter, at folk har fået udbetalt månedslønløn og ydelser.
Stigningen skyldes blandt andet øget forbrug af alkohol og stoffer, og fører til pres på både politiet og hospitalsvæsenet.
Det fremgår det af studiet, som er baseret på perioderne omkring de 192 udbetalingsdage, der har været mellem 2003 og 2018.
Det viser sig således, at antallet af anmeldelser om vold- og seksualforbrydelser stiger med 77 procent svarende til 48 ekstra anmeldelser i dagene efter, at folk har fået den månedlige sum penge.
Hver fjerde voldtægt sker efter udbetaling af løn og ydelser
Udviklingen i dagene efter udbetaling af løn og ydelser omfatter ifølge studiet markante stigninger inden for alvorlig og personfarlig kriminalitet.
Antallet af grove voldstilfælde vokser med over 40 procent, medens voldtægtssager øges med mere end 230 procent.
”Faktisk blive ca. en fjerdedel af alle voldtægter i Danmark begået i de tre dage efter udbetaling af løn og ydelser,” hedder det i studiet.
Også andre former for lovovertrædelser viser en stigende tendens.
Således stiger blandt andet antallet af blufærdighedskrænkelser med næsten 150 procent.
Alle sociale lag og indkomstgrupper
Studiet viser, at det er folk fra alle sociale lag og indkomstgrupper, der medvirker til den øgede kriminalitet.
Og altså ikke kun dem, der med stor sandsynlighed mangler penge mod slutningen af måneden.
Ligeledes omfatter stigninger i volds- og seksualforbrydelser personer med både korte og lange uddannelser og ligeledes for både mænd og kvinder og for personer både med og uden pletter på straffeattesten.
”At stigningen går på tværs af alle sociale lag og indkomstgrupper, samt at kriminaliteten overvejende foregår efter midnat, tyder på, at mange tager i byen og fester efter udbetalingsdagen,” hedder det i analysen, som fortsætter:
”Den højere koncentration af mennesker i nattelivet øger så antallet af problematiske og utrygge sociale interaktioner, hvilket i sidste ende fører til en stigning i vold og seksuelle overgreb.”
Belaster både hospitaler og politi
Den dramatiske stigning i kriminaliteten i dagene efter udbetalingsdagen hver måned har store konsekvenser for både politi og sundhedsvæsen.
Antallet af indlæggelser stiger markant og lægger pres på hospitalerne, hedder det i analysen:
Således stiger antallet af hospitalskontakter med alkoholrelaterede diagnoser ifølge studiet med ti procent, medens antallet af hospitalskontakter på grund af stofmisbrug stiger med tre procent dagen efter, at der er blevet udbetalt løn og ydelser.
”Og ud over det direkte pres på politiet i form af flere sager om volds- og seksualforbrydelser, ses presset på politiet også ved, at opklaringsraterne for andre forbrydelser, som fx tyveri, indbrud og røveri, falder de samme dage,” hedder det i analysen.
Det fremgår ligeledes, at antallet af spirituskørsler i forbindelse med udbetaling af løn og ydelser stiger med 14 procent.
Samtidig stiger antallet af personer, der bliver taget med narko, med hele 41 procent.
Foreslår at sprede udbetalinger af løn og ydelser
Med henblik på at mindske presset på hospitalerne og politiet foreslås det analysen at sprede udbetalingerne af løn og ydelser.
”Det vil dels udjævne kriminaliteten over en længere periode, og måske endda mindske niveauet af kriminalitet helt overordnet, da den problematiske koncentration af mennesker i nattelivet sandsynligvis vil blive reduceret,” hedder det i analysen fra Rockwool Fonden.
Du kan læse hele analysen her: