Den Korte Avis | Le Pens parti blev Frankrigs største – men venstrefløjen vandt takket være en alliance med Macron

Den Korte Avis | Le Pens parti blev Frankrigs største – men venstrefløjen vandt takket være en alliance med Macron


Marine Le Pens Rassemblement National kom ikke i nærheden af et flertal under anden runde af valget til den franske nationalforsamling. Der skal 289 til et flertal, og RN vandt kun 143, mens koalitionen af socialister, kommunister og andre venstreorienterede under navnet Den Nye Folkefront med 182 mandater må betegnes som valgets vinder. Præsident Macrons Renaissance-koalition opnåede 168 mandater. Ingen af blokkene har altså flertal, så der venter vanskelige regeringsforhandlinger.

 

Når RN ikke klarede sig bedre, skyldes det hovedsageligt, at socialisterne og Emmanuel Macrons borgerlige rottede sig sammen for at holde Le Pens folk ude. I valgkredse, hvor Rassemblement National havde en chance for at vinde, opgav kandidater for Den Nye Folkefront eller for Renaissance at opstille, således at alle sejl kunne sættes til for at spænde ben for deres fælles hadeobjekt. Kommunister ville hellere stemme borgerligt, og borgerlige hellere socialistisk end se Le Pens indvandringskritiske parti komme til magten.

 

Vi må nu se, om de også vil gå sammen om at danne regering.

 

Tilbage står, at det næsten er umuligt at forestille sig, at Frankrigs islamisering nogen sinde stopper.

 

Venstrefrontens sejr har naturligvis ikke afholdt Folkefrontens gadekæmpere fra at foranstalte voldsomme optøjer i Paris og andre franske byer.

 

Le Pens parti blev Frankrigs største

Jordan Bardella, lederen af Rassemblement National, kalder lokumsaftalen mellem det yderste venstre og Emanuel Macrons nominelt borgerlige ”vanærens alliance”. Den har i hvert fald berøvet Bardellas og Marine Le Pens parti sejren.

 

Ifølge det franske indenrigsministerium fik RN flere stemmer end noget andet parti ved søndagens anden valgrunde til nationalforsamlingen, nemlig over 8,7 millioner lig med 32,05 pct. af samtlige afgivne stemmer. Lægger man hertil de 1,4 millioner stemmer, der tilfaldt det andet ledende højrefløjsparti, Les Républicains, står den samlede højrefløj tilbage med over 10 millioner stemmer og lige godt 37 pct. af samtlige afgivne.

 

Til sammenligning fik Den Nye Folkefront af kommunister, socialister og grønne under ledelse af den venstreradikale Jean-Luc Mélenchon kun ca. 7 millioner stemmer og 25,7 pct. af samtlige. Emmanuel Macrons alliance fik 6,3 millioner stemmer eller 23,15 pct. af samtlige.

 

Desuagtet vandt både Den Nye Folkefront og Macrons alliance betydeligt flere parlamentspladser end RN som følge af deres valgtekniske aftale.

 

RN’s præsidentkandidat, Marine Le Pen, prøver at se situationen fra den lyse side og bemærker, at for to år siden havde partiet kun syv parlamentsmedlemmer. Nu har det 143.

 

Spørgsmålet er imidlertid, hvad mandaterne kan bruges til, når venstreekstremister og pæne borgerlige har vist sig villige til at gå i fælles front mod en tredjedel af landets befolkning.

Source link