Efterspørgslen på kul når nye højder, når tallet for 2024 skal opgøres. Det fremgår af den nye rapport Coal 2024 fra Det Internationale Energiagentur (IEA).
Den globale efterspørgsel efter kul forventes at vokse med én procent i 2024, til et rekordhøjt niveau på 8,8 milliarder ton.
Det Internationale Energi Agentur, IEA, har ellers flere gange spået, at det globale forbrug af kul meget snart ville peake. Verdens lande lovede da også hinanden at udfase kul, da de underskrev Parisaftalen på COP21 i 2015, og kulforbruget falder da også i de meste af Vesten.
Men både i 2023 og 2024 steg det globale forbrug kraftigt.
Kina, (Indien og Indonesien)
På trods af et øget globalt fokus på at begrænse den globale opvarmning ved at skrue ned for forbruget af fossile brændsler – herunder kul – er forbruget af kul altså blot steget. Og kulforbruget har ifølge IEA’s prognoser ikke toppet endnu. Kulforbruget ventes ifølge agenturets rapport at nå det højeste niveau i 2027 for derefter formentlig at falde igen.
Den videre udvikling afhænger dog af Kina.
De seneste 25 år har Kina brugt 30 procent mere kul end resten af verdens lande tilsammen, skriver IEA i sin rapport. Forbruget af kul i Kina hænger i høj grad sammen med den kinesiske efterspørgsel på elektricitet.
Selv om Kina har øget sin produktion af bæredygtig energi gennem solceller og vindmøller, ventes Kina – ligesom verden som helhed – at bruge rekordmeget kul i 2024.
Ud over Kina er det primært andre vækstøkonomier som Indien og Indonesien, der driver kulforbruget frem.
Det fald i kulforbruget, som ellers ses i EU-landene og USA, bliver dermed modvirket. Kulforbruget i EU ventes at falde 12 procent i 2024 og i USA er faldet i kulforbruget på fem procent.