Europa-Kommissionen vil snart – formentlig den 6. maj 2025 – fremlægge en køreplan for, hvordan den har til hensigt at udfase al import af russiske fossile brændstoffer. Det oplyste EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, ved et energiarrangement i London torsdag den 24. april 2025.
Europa-Kommissionen har lovet at stoppe med russiske fossile brændstoffer inden 2027 som reaktion på Moskvas invasion af Ukraine i 2022.
Europa brugte mere på russisk brændstof i 2024 end på Ukraine-hjælp
I præsident Trumps tale til den amerikanske kongres dansk tid natten til onsdag den 5. marts 2025 fremgik det om støtten til Ukraine, at USA havde ydet langt mere end EU. Tværtimod havde Den Europæiske Union (EU) – på trods af påstanden om støtten til Ukraine ifølge Trump brugt mere på at købe russisk olie og gas, end det havde brugt på at støtte Ukraine!
Center for Research on Energy and Clean Air (CREA), har beregnet, at europæiske nationer brugte 21.9 milliarder euro på at købe russisk brændstof i 2024 sammenlignet med 18,7 milliarder euro i udenlandsk bistand til Ukraine.
EU’s udgifter til russisk brændstof faldt med seks procent i forhold til året før, men det skyldtes i høj grad faldende priser. Mængdemæssigt var reduktionen kun på 1 procent.
Europa leverer omkring en fjerdedel af Ruslands eksportindtægter fra fossile brændstoffer
CREA fandt også, at det russiske oliesalg til Kina, Indien og Tyrkiet boomede, selvom Ruslands samlede indtægter fra fossile brændstoffer faldt med tre procent fra 2023. Kina med indkøb for 78 milliarder euro, Indien med indkøb på 49 milliarder euro og Tyrkiet med indkøb for 34 milliarder euro tegner sig tilsammen for 74 pct. af Ruslands samlede indtægter fra eksport af olie og gas.
Ruslands “skyggeflåde” på omkring 558 tankskibe flyttede 167 millioner tons olie på trods af sanktioner og prislofter.
“På trods af sanktionerne er de russiske indtægter i det tredje krigsår kun faldet med 8 pct. sammenlignet med året før invasionen af Ukraine,” bemærkede rapporten. Desuden ser effekten af sanktionerne ud til at være aftagende, hovedsagelig på grund af Ruslands evne til at bruge sin skyggeflåde til at omgå prisrestriktioner.
CREA anbefalede “strammere sanktioner” mod Rusland, der kunne “skære Kremls indtægter” med op til 20 procent. Sådanne sanktioner ville imidlertid kræve, at EU bryder sin afhængighed af russisk brændstof.
EU’s import af russisk gas faldet siden 2021
Europæiske indkøb er faldet kraftigt, siden Rusland invaderede Ukraine i 2022, men Europa leverer stadig omkring en fjerdedel af Ruslands eksportindtægter fra fossile brændstoffer.
Importen af russisk gas er ifølge EU-Kommissionen faldet til 18 pct. fra omkring 45 pct. i 2021, men der er stadig mere at gøre, sagde von der Leyen på mødet i London arrangeret af den britiske regering og Det Internationale Energiagentur.
Fossil energi af hensyn til forsyningssikkerheden
Krigen i Ukraine og hensynet til forsyningssikkerheden betyder, at Europa nødvendigvis må satse mere på fossil energi. En stor del af forsyningsgabet er da også blevet lukket af fossil energi – af en stigning i eksporten af flydende naturgas (LNG) baseret på fracking fra USA og en stigning i fossil gas fra Norge.
“Disse energipartnerskaber, herunder import af LNG fra USA, er fortsat af strategisk betydning for EU,” sagde hun.
USA’s præsident Donald Trump har sagt, at han ønsker, at EU skal købe mere amerikansk gas, og EU-embedsmænd ser det som et muligt forhandlingskort i forhandlingerne om told.
Energihandel i private selskabers regi
Kommissionen er i færd med at vurdere forskellige retlige redskaber, der skal medtages i køreplanen. Muligheder, der overvejes, omfatter brug af EU-lovgivning til at forbyde EU-virksomheder at underskrive nye russiske gaskontrakter eller give europæiske virksomheder juridiske grunde til at bryde eksisterende russiske gaskontrakter uden at blive straffet, rapporterede Reuters tidligere på ugen.
Genåbning af kulfyrede kraftværker og indvinding af olie og gas?
Afhængighed af russisk gas skal være fortid, men prisen for uafhængigheden kan blive en kortvarig opblomstring af kul, olie og gas i Europa. Det vurderer Anders Overvad, cheføkonom i Ingeniørforeningen, IDA, i et interview med Ingeniørens GridTech.
”Min egen holdning er ‘ja’, vi skal genåbne fossil energiproduktion, hvis det er det, der skal til for at lukke for hanerne til Rusland. Målet helliger midlet, selvom det mest ønskværdige havde været, at det slet ikke var nødvendigt”, lyder det fra Overvad.