Medens det i Danmark er strafbart ikke at anmelde flytning til Folkeregistret, gælder der helt andre regler for afviste asylansøgere og udviste kriminelle.
”Det fremgår af hjemrejselovens § 1, stk. 1, at en udlænding, der ikke har ret til at opholde sig her i landet, har pligt til at udrejse,” forklarer udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek i et svart til folketingets udlændinge- og integrationsudvalg og fortsætter:
”Dette indebærer imidlertid ikke en forpligtelse til at underrette myndighederne om, at de er udrejst.”
Og det har betydet, at myndighederne ikke aner, om de cirka 15.000 afviste asylansøgere og domsudviste kriminelle, der gennem de sidste ti år fået besked på at forlade landet, fortsat er her.
Eller om de er rejst hjem.
Det eneste myndighederne ved er, at man ikke ved, hvor de er, fremgår det af svaret til Folketingets integrationsudvalg.
Spærrekort
Det helt præcise antal for periode 1. januar 2014 til 31. oktober 2024 er på 14.602 afviste asylansøgere og udvisningsdømte kriminelle, der er forsvundet ud i den blå luft.
Når myndighederne trods alt kan oplyse antallet så præcist, skyldes det brugen af de såkaldte spærrekort.
Afviste asylansøgere og domsudviste kriminelle, placeres primært på enten Udrejsecenter Kærshovedgård eller Udrejsecenter Ellebæk, indtil en række formelle og juridiske forhold omkring deres hjemrejse er afklaret.
Forsvinder de pludselig herfra uden at oplyse myndighederne, får de et såkaldt spærrekort.
Det bliver sendt videre til politiet, som på denne måde ved en tilfældighed ofte falder over en udvist person, som stadig er her i landet.
I sit svar til integrationsudvalget bemærker Kaare Dybvad Bek dog, at der er en vis usikkerhed med hensyn til det præcise antal.
”Bemærk,” Skriver ministeren i sit svar, ”at der kan være flere anmodninger om spærrekort på samme udlænding, idet en udlænding kan genopdukke og forsvinde igen.”
To perioder med vidt forskellige tal
Indtil den 31. juli 2020 var det politiet, der via Udrejsecenter Nordsjælland stod for hjemsendelsen af personer uden lovligt ophold i Danmark.
Den funktion blev den 1. august 2020 overtaget af tidligere udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes (S) nyoprettede Hjemrejsestyrelse.
Da Folketingets integrationsudvalg også ville vide, om der er kommet mere kontrol på situation, efter at Hjemrejsestyrelsen har overtag er besvarelsen delt op i to perioder.
Nemlig fra 2014 til 31. juli 2020, hvor politiet havde ansvaret og fra 1. august 2020 og til nu, hvor Hjemrejsestyrelsen har ansvaret.
I periode fra 2014 og til 31. juli 2020 forsvandt i alt 11.970 afviste og udviste personer ud i den blå luft.
I den efter følgende periode fra 1. august 2020 og frem til 31. oktober i år, hvor Hjemrejsestyrelsen har haft ansvaret, er der forsvundet 2.632 personer.
Tilstrømningen af asylansøgere har betydning
Med henvisning til en lang række forhold såsom antallet af asylansøgere, antallet af udvisningsdomme og inddragelser af opholdstilladelser med videre svarer Dybvad Bek, at:
”Jeg kan på baggrund af de anførte tal derfor ikke sige noget om en udvikling i andelen af udlændinge, der forsvinder.”
Det kan ministeren da have helt ret i, og af samme grund kan det være gavnligt at dykke ned i tallene, og det har Den Korte Avis gjort.
I årene 2015 – 2016, hvor politiet havde ansvaret, modtog Danmark i runde tal i alt 27.600 asylansøgere, og af dem fik 9.300 afslag på asyl.
I samme periode forsvandt 4.136 udlændinge, hvilket svarer til 46,5 procent i forhold de afviste asylansøgere.
I årene 2022 – 2023, hvor Hjemrejsestyrelsen har ansvaret, modtog Danmark i runde tal i alt 6.100 asylansøgere, og af dem fik 4.000 afslag på asyl.
I samme periode forsvandt 1.223 udlændinge, hvilket svarer til 30,6 procent i forhold til de afviste asylansøgere.
Som nævnt er beregningerne udelukkende lavet på grundlag af asylansøgere, som dog trods alt er den største gruppe i forhold til alle de øvrige såsom domsudviste kriminelle med flere, som også indgår i antallet af forsvundne udlændinge.
Så noget kan dog trods alt tyde på, at Hjemrejsestyrelsen som et af Mattias Tesfayes flere gode tiltag trods alt har haft en virkning.
Også selvom det stadig er noget rod, at et ukendt antal udlændinge lever under jorden i Danmark.
Kilder til denne artikel:
https://www.ft.dk/samling/20241/almdel/uui/spm/57/svar/2100396/2958192.pdf
https://us.dk/media/hgqjyqlv/seneste-tal-paa-opholdsomraadet-november-2024.pdf
https://www.statistikbanken.dk/20024 (Tabelkode: VAN5M)
https://www.statistikbanken.dk/20024 (Tabelkode VAN66)