Tidligt onsdag morgen angreb indiske kampfly mål i den pakistanske del af Kashmir-regionen.
Pakistan hævder at have nedskudt fem indiske jagerfly i de værste kampe i mere end to årtier mellem de to atombevæbnede naboer.
En talsmand fra det pakistanske militær oplyser ifølge Reuters, at angrebene var rettet mod seks mål, hvor der ikke er militære installationer, samt at 26 civile er blevet dræbt og 46 sårede under angrebene.
Således var det ifølge talsmanden udelukkende civile mål såsom moskéer med videre, der var blevet ramt.
På indisk side side hævder to talsmænd for det indiske militær ifølge Reuters, at angrebene udelukkende var rettet mod mål tilhørende de to islamiske terrorgrupper Jaish-e-Muhammed og Lashkar-e-Talba.
Angrebene ramte ifølge talsmændene terroristlejre, der fungerede som rekrutteringscentre, affyringsramper, indoktrineringscentre og lagre for våben og ammunition samt træningsfaciliteter.
Problemet med den argumentation er imidlertid, at Reuters og andre telegrambureauer inklusive indisk TV viser fototos og optagelser med bombede bygninger i byer, der onsdag morgen blev udsat for indiske flyangreb.
Reaktion efter terrorangreb på hinduistiske turister
Den 22. april i år blev ti hinduistiske turister dræbt og 48 såret, da islamistiske terrorister angreb turistområdet Pahalgarn i den indiske del af Kashmir.
Indien har lige siden hævdet, at den pakistanske regering stod bag angrebet samt at yderlige angreb er på vej.
”Efterretninger og overvågninger af pakistansk baserede terrormoduler har vist, at yderligere angreb mod Indien var nært forestående, og derfor var det nødvendigt at gennemføre forebyggende angreb,” lyder det ifølge Reuters fra en højtstående embedsmand i det indiske udenrigsministerium, Vikran Misri.
En religiøs og etnisk krudttønde med atombomber
Ud over trusler om gengældelse, er der ud over en udmelding fra landets forsvarsminister endnu ikke kommet nogen officiel reaktion fra den pakistanske regering.
”Undervurder ikke Pakistans svar. Det vil være mere iøjnefaldende end deres aktioner,” lyder det således ifølge AFP fra den pakistanske forsvarsminister, Khawaja Muhammad Asif, som også fastslog, at:
”Deres påstand om at angribe terroristlejre er uden hold i virkeligheden og ikke andet end en flok løgne.”
Siden oprettelsen af staten Pakistan i 1947 har den 220.000 kvadratkilometer store region Kashmir med cirka ti millioner indbyggere været et stridspunkt med både religiøse og etniske undertoner.
Begge lande gør krav på regionen, der ligger midt imellem dem og er delt i et henholdsvis indisk og pakistansk område.
Striden har gennem årene udløst flere militære sammenstød mellem de to atombevæbnede lande med hver sin stærke og religiøse nationalitetsfølelse, og den opståede konflikt, der er den voldsomste i mere end tyve år, har da også fået udlandet til at reagere promte.
Verden kan ikke rumme en militær konfrontation mellem de to lande
Fra FN’s generalsekretær, portugiseren Antonio Gutteres, lyder det med blandt andet en undetonet frygt for en ny flygtningekatastrofe, at:
”FN’s generalsekretær er dybt bekymret over de militære operationer. Han opfordrer til maksimum militær tilbageholdenhed. Verden kan ikke rumme en militær konfrontation mellem Indien og Pakistan.”
Præsident Donald Trump: ”Det er ærgerligt. De har været i krig i mange, mange årtier. Håber, det slutter hurtigt.”
Den britiske udenrigsminister David Lammy: ”De nuværende fjendtligheder mellem Indien og Pakistan er bekymrende. Den britiske regering opfordrer Indien og Pakistan til at vise tilbageholdenhed og engagere sig i en direkte dialog og genoprette stabilitet og beskytelse af civile.”
Frankrigs udenrigsminister Jean-Noel Parrot: ”Vi opfordrer Indien og såvel Pakistan til at vise tilbageholdenhed og undgå eskalering. Der er tale om to store magter, derfor opfordrer vi til tilbageholdenhed.”
Ruslands udenrigsministerium, talsmand: ”Vi er dybt bekymrede over den eskalerende militære konfrontation mellem Indien og Pakistan og opfordrer parterne til at undgå yderligere eskalering.”
Japans chefkabinetsekretær, Yoshimasa Hayenshi: ”Vort land fordømmer kraftigt terroraktioner som den i Kashmir 22. april. Derudover skal vi udtrykke dyb bekymring for, at denne situation vil føre tilen militær konfrontation i stor skala. For freden ohg stabiliteten i Sydasien opfordrer vi kraftigt Indien og Pakistan til at udvise tilbageholdenhed og stabilisere situationen via dialog.”
Kinas udenrigsministeriums talsmand: ”Kina finder den militære operation tidligt i morges beklagelig. Vi er bekymret over den nuværende situation. Vi opfordrer begge parter til at handle i en større interesse for fred og stabilitet, forbliv rolig og afstå fra aktioner, der yderligere kan forværre situationen.”
(Kilde: Reuters)
Ikke bare en grænsestridighed – det kan ende i totalt kaos
Striden mellem Indien og Pakistan, der har ulmet og været i udbrud lige siden briterne trak sig ud af området og i den forbindelse oprettede staten Pakistan i 1947, er et eksplosivt mix af fanatisk religiøsitet, etniske modsætninger og en strid om et landområde fem gange så stort som Danmark og med ti millioner indbyggere.
Konsekvensen af en eskalering vil i bedste fald være nye millioner af flygtninge på vej mod Europa.
I værste fald en atomkrig, der vil lægge det meste af Asien øde på grund af vindbåren uranforurening.
Sådan er oddsene, hvis situationen kommer helt ud af kontrol og eskalerer med militære operationer i fuld skala.